NEDELJA

Vreme br. 428, 2. januar 1999.

 

Novi javni tužilac

04.gif (9803 bytes)Skupština Srbije izabrala je 28. decembra za republičkog javnog tužioca Dragišu Krsmanovića, dosadašnjeg zamenika republičkog javnog tužioca. Skupština je bez rasprave prihvatila ostavku dosadašnjeg javnog tužioca Dragana Petkovića. Petković je podneo ostavku pre dva dana zbog, kako je obrazložio, "nezakonitog zaključka" skupštinskog Odbora za pravosuđe i upravu, koji je 23. decembra predložio njegovu smenu. "Umesto rasprave, kakvu po prirodi stvari zaslužuju i podrazumevaju veoma složena pitanja i problemi kriminaliteta i ocene o radu nadležnih organa na njegovom suzbijanju, date su neodgovarajuće ocene o stanju kriminaliteta i o radu Javnog tužilaštva", naveo je Petković u obrazloženju ostavke.

Ukinute privilegije

Skupština Srbije ukinula je 28. decembra Zakon o posebnim pravima i obavezama izabranih lica, koji je donet 7. decembra na inicijativu 20 poslanika Srpskog pokreta obnove, Jugoslovenske levice, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke. Tim zakonom bilo je predviđeno višestruko uvećanje plata državnih funkcionera, sudija i javnih tužilaca. Skupština je, kao i pre tri nedelje kada je donosila zakon, i ovoga puta bila jednoglasna, i bez rasprave usvojila Zakon o prestanku važenja Zakona o privilegijama, koji je predložila Vlada na inicijativu nekoliko poslanika Srpskog pokreta obnove.

Zakonom koji je povučen bilo je predviđeno da predsednici Vlade i Parlamenta primaju platu u iznosu od 18 prosečnih mesečnih zarada u Republici, a predsednik Republike za 20 odsto više od toga. Zakon je trebalo da važi retroaktivno od 28. septembra 1990. godine, i da se primenjuje na sve funkcionere koji su od tada proveli na funkciji više od polovine mandata.

Nakon usvajanja zakona o privilegijama u javnosti je došlo do oštrih reakcija, a Savez sindikata Srbije najavio je generalni štrajk ukoliko Zakon ne bude povučen.

Predsednik Parlamenta Srbije Dragan Tomić, sumirajući prethodnu parlamentarnu godinu, rekao je da je u 1998. godini održano devet sednica i doneto 88 zakona i odluka. Prema njegovom sudu, parlamentarci su pokazali "stoičku postojanost opredeljenja da se sva pitanja života i rada svih građana Srbije rešavaju bez nametanja rešenja i presuda sa strane".

Namet na plate

Skupština Srbije usvojila je istog dana izmene nekoliko zakona iz oblasti socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kojima se uvećava iznos neto zarada na osnovu kojeg se obračunava doprinos za zdravstveno i socijalno osiguranje zaposlenih. Vlada je obrazložila da se izmenama zaposleni štite od hirova poslodavaca, i to tako što će "veliki broj poslodavaca" biti sprečen da izbegava obavezu uplate doprinosa, odnosno da zaposlenima uplaćuju umanjene zarade preko platnog prometa, dok ostatak plate isplaćuje "na ruke". Na istoj sednici usvojene su izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojima je Republički zavod za zdravstveno osiguranje ovlašćen da, uz saglasnost Vlade, utvrđuje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje, kao i iznos ličnog učešća osiguranika u troškovima zdravstvene zaštite.

Prema usvojenim izmenama, najniža osnovica za obračun doprinosa biće 40 odsto od prosečne zarade u Srbiji. Izmenama tih zakona propisani su i najniži iznosi neto zarada na osnovu kojih se obračunava doprinos, i to od 470 dinara za poslove za koje nije potrebna stručnost, do 2300 dinara za poslove za koje se zahteva stručnost doktora nauka. Vlada je obrazložila da će se novom najnižom osnovicom, od 40 odsto prosečne zarade u Srbiji, obezbediti veći prihodi fondova za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Poslodavcima se nalaže da republičkim fondovima za penzijsko invalidsko i zdravstveno osiguranje u roku od tri dana dostave obračun o uplati doprinosa i to na propisanom obrascu kako bi se omogućila efikasna kontrola obračuna i uplate doprinosa. Nadležni organ podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ako utvrdi da poslodavac nije pravilno obračunao i uplaćivao doprinos, odnosno da nije dostavio obračun o uplati doprinosa na propisanom obrascu. Ako ne uplati doprinos, ako ne dostavi obračun o uplati doprinosa, ako u obrazac unese netačne podatke o obračunu i uplati poreza prema broju zaposlenih, njihovoj kvalifikacionoj strukturi i visini zarade, predviđene su novčane kazne za poslodavce u rasponu od 10.000 do 200.000 dinara.

Čestitka...

Svim čitaocima, saradnicima i poslovnim prijateljima "Vremena" redakcija čestita Novu 1999. godinu sa željom da nam svima bude bolje, da budemo manje siromašni, ako već ne možemo da budemo mlađi i lepši, da za razliku od naših funkcionera možemo da otputujemo tamo gde je toplo kad je ovde hladno... Tradicionalno, "Vreme" je umesto da šalje čestitke uplatilo prilog Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici.

Vlade Divac ekskluzivno za "Vreme" o (privremenom) dolasku u Zvezdu

Pomoć Zvezdi, pa povratak u NBA

Ako sve bude kao što je dogovoreno, dok čitate novogodišnji broj "Vremena" Vlade Divac će već biti u Beogradu i to kao član - Crvene zvezde! Deda Mraz je našem šampionu doneo neočekivano spektakularno pojačanje (koje doduše prilično košta, ali Zvezda očito sebi može da dozvoli taj luksuz), igrača koji može mnogo da pomogne u borbi za opstanak u Evro-ligi, odnosno za očuvanje jednog mesta za Jugoslaviju u idućoj sezoni.

Kako i zašto Zvezda, pitali smo Divca pre nego što je iz Los Anđelesa krenuo ka Beogradu.

"Zato što je jedina prihvatila moj glavni uslov - da mogu da se vratim u NBA onog časa kad se (ako se) prekine lokaut."

"VREME": Definitivna odluka očekuje se 7. januara. Šta ako se zakaže početak sezone?

05.gif (14626 bytes)DIVAC: Ništa, vratiću se. Tako piše u mom ugovoru sa Zvezdom.

Znači, možda ćeš igrati samo jednu utakmicu, 7. januara protiv Žalgirisa?

Možda ispadne tako, mada mislim da ću igrati bar i protiv Orteza u Pou, a možda i protiv Fenerbahčea u Beogradu. U svakom slučaju, ta odluka će zavisiti od mene.

U NBA nemaš ekipu?

Nemam, ali to nije problem. Mogu da nastavim u Šarlotu, ali mi se tamo ne ostaje jer sam isuviše daleko od kuće i porodice. Imam neke kombinacije sa Finiksom i Sakramentom. Videćemo, najvažnije je da sezona počne, a mislim da će početi krajem januara.

Šta ako ne počne?

Ostaću u Zvezdi, šta drugo.

Igraćeš i YUBA-ligu?

Ne, svi dogovori važe samo za Evro-ligu.

Bilo je dosta ponuda?

Jeste, zvali su me svi vodeći evropski klubovi, sa Kinderom sam bio skoro sve dogovorio, ali niko nije hteo da stavi klauzulu o povratku u NBA ako se Liga bude igrala. Zato sam se odlučio za Zvezdu.

Šta će reći navijači Partizana?

Nadam se da će me razumeti, ja jesam partizanovac, ali ovo je odluka od koje ćemo, nadam se, imati koristi i ja, i Zvezda, i jugoslovenska košarka. Strašno sam se uželeo basketa, od početka maja nisam odigrao nijednu utakmicu. Ako pomognem Zvezdi da dobije Žalgiris, a možda i preostale dve utakmice u januaru, imaće solidne šanse da se izvuče i spasi mesto za Evro-ligu. To je interes i naše košarke, prema tome i Partizana i Budućnosti, koji će u tom slučaju imati zadatak da našu kvotu uvećaju na dva, možda čak i tri kluba, a ne da spasavaju ovo jedino mesto koje smo dosad imali.

Kako ćeš se osećati 7. januara, na pravoslavni Božić, u prepunom "Pioniru". Možda ćeš na drugoj strani za rivala imati Sabonisa, jer se priča da ga Žalgiris želi?

Biću uzbuđen, otišao sam iz jugo-košarke u leto 1989. i vratiću se posle 10 godina. Bez obzira na iskustvo, neće mi biti svejedno, ali ujedno je to i izazov. Što se Sabonisa tiče, ne verujem da će on dobiti dozvolu da igra bilo gde u Evropi, on je igrač pod ugovorom i Portland ga sigurno neće pustiti. Sa mnom je drugi sliučaj, ja sam takozvani free agent, odnosno slobodan igrač, i sam odlučujem o svemu.

(Rok za prijavu novih igrača za Evro-ligu ističe 4. januara, jer se takmičenje nastavlja 6. i 7. januara, ali ima ideja da se eventualno produži i sačeka definitivna odluka NBA, najavljena za 7. januar, kako bi klubovi mogli da "pazare" na američkom tržištu ako ne bude sezone.)

Dobro došao kući, Diki. Makar i privremeno...

Vladimir Stanković

 

sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)