Intervju – Mirna Zakić, istoričarka>

Banatski Nemci i nacionalsocijalizam

miroslav samardžić

"Drugi svetski rat i godine odmah posle njega ostavili su traga na istočnoj i jugoistočnoj Evropi, između ostalog, tako što je raznoliko stanovništvo ovih predela donekle ‘pojednostavljeno’, jer su neke grupe uništene ili raseljene. Tokom rata, to se desilo pogotovo kroz masovno ubistvo Jevreja, kao i opšte nasilje počinjeno u Poljskoj, Sovjetskom Savezu i Jugoslaviji. Posle rata, izgon, bekstvo ili poluprinudna emigracija osoba nemačkog porekla, kao grupa povezanih sa nacističkim režimom bez obzira na pojedinačna dela i nedela, uklonili su Nemce i njihovo kulturno nasleđe iz nacionalnih priča o tome ‘ko smo mi i naša zemlja’. Iako nisu svi Nemci bili samoproklamovani nacisti, dovoljno njih se ponašalo kao nacisti da je njihova kolaboracija osudila celu nacionalnu grupu u očima njihovih suseda i žrtava"


Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima.

Ako još niste pretplatnik, možete se registrovati i pretplatiti

Svi članci iz aktuelnog broja plus PDF štampanog izdanja, – samo 1,49 EUR
(iz inostranstva)

 

PODRŽITE SLOBODNE MEDIJE, PRETPLATITE SE NA VREME.

 

Obaveštenje za domaće korisnike

Korišćenje strane institucije elektronskog novca za plaćanja između rezidenata nije dozvoljeno važećom zakonskom regulativom Republike Srbije.

Ovim obaveštenjem NP Vreme d.o.o. Beograd se ograđuje od odgovornosti za eventualne uplate izvršene PayPal sistemom naplate suprotno važećim pravnim aktima.

Pretplatnici kojima je pretplata istekla treba da popune svoje stare podatke da bi je produžili pod starim korisničkim imenom.

Aktivni pretplatnici mogu da se uloguju i čitaju tekstove iz najnovijeg broja.

zaboravljena lozinka?

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net