Rezultati pretraživanja

1.

Intervju – Enver Kazaz, profesor književnosti: Jezik nije mentalni kazamat (Vreme 1373)

autor: Sonja Ćirić

 

"Već samo ukazivanje na ono što je očigledno – to da nam je jezik zajednički, pokazuje cilj Deklaracije, a on bi se, najjednostavnije rečeno, mogao svesti na vraćanje jezika u ontološki prostor gdje se u jeziku misli, a ne mrzi ili razdvaja, kako je to slučaj u njegovoj ideološkoj zloupotrebi"
 

2.

Intervju – Dževad Karahasan, pisac: Čovek razgovora (Vreme 1373)

autor: Sonja Ćirić

 

"Ta igra nesporazuma između Zapada i Istoka koje neko možda namjerno izaziva, ili se oni sami proizvode – ne znam, nije moje da to tumačim, ali u svakom slučaju nam strahovito škodi"
 

3.

Intervju – Rajka Glušica, lingvistkinja: Čitaj pažljivo (Vreme 1372)

autor: Sonja Ćirić

 

"Kritičari Deklaracije, na njihovu žalost, ne mogu naći niti jednu rečenicu kojoj argumentovano mogu što prigovoriti. Ona vrlo liberalno i demokratski propagira slobodu individualnog izbora, jezičku slobodu i toleranciju"
 

4.

Intervju – Snježana Kordić, lingvistkinja: Jezik više naroda (Vreme 1371)

autor: Sonja Ćirić

 

"Očito je da kod određenog broja ljudi postoji svijest o zajedničkom jeziku i da žele prestanak nacionalističkih manipulacija oko toga. Žele opušteniji odnos prema jeziku i prema činjenici da više naroda ima zajednički jezik"
 

5.

Intervju – Srđan V. Tešin, književnik: Prokletstvo malih razlika (Vreme 1371)

autor: Sonja Ćirić

 

"Čovekova potreba za nasiljem ne može se objasniti prirodnim zakonima. Zašto ga onda činimo? To pitanje muči filozofe, teologe i pesnike od kad je sveta i veka"
 

6.

Intervju – Ranko Bugarski, lingvista: Dobronameran apel javnosti (Vreme 1370)

autor: Sonja Ćirić

 

"Vreme je da se odustane od u svetu davno prevaziđene romantičarske i potom nacionalističke identifikacije jezika sa nacijom i državom, te da se prestane sa manipulacijama jezikom zarad očuvanja pozicija moći, a na očiglednu štetu građana"
 

7.

Intervju – Igor Vuk Torbica, reditelj: Dovoljno je samo – reditelj (Vreme 1369)

autor: Sonja Ćirić

 

"Ono što se meni čini, i na šta bih ja volio da skrenem pažnju, jeste da smo prestali činiti bilo šta povodom bede. I to je najveći grijeh datog nam konteksta. Što mi nemamo ni odgovor ni želju za odgovor na pitanje kako da zaustavimo patnju, bijedu, zlo, laž, propadanje"
 

8.

Dečja usta (Vreme 1369)

autor: Sonja Ćirić

9.

Intervju – Branko Kukić, urednik: Prozor na haos (Vreme 1368)

autor: Sonja Ćirić

 

"‘Gradac’ se trudio – i u tom mutljaku nije bio jedini - da pošalje lažnu sliku kako se ovde tobože događaju umna i tvoračka čuda. Kad ono sve sam mutlak, tutumrak, brlog i šatori u tamo nekoj Jaruzi"
 

10.

Intervju – Gorčin Stojanović, reditelj i scenograf: Slika građanina u ogledalu (Vreme 1367)

autor: Sonja Ćirić

 

"Ja se u pozorištu stvarno ne mogu baviti izborima u Srbiji. To je tako malo i dosadno i nebitno. Ali ono u šta se svet pretvara pred mojim očima poslednjih 20 godina, to je ono o čemu ja ovde govorim. O porazu slobodoumlja"
 

Stranica 1 od 66 (653 rezultata)    na stranu od 66
 

 

 

 

 

 

 

 

Novosti

 

Naslovi.net

 

Male Novine