Loader

Nema zabrane za navijačke grupe

19.mart,00:37

Zahtev za zabranu navijačkih podgrupa, 16. oktobra 2009. godine, podneo je tadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović zbog, kako je rekao, „delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje“.

Ustavni sud Srbije je 13. oktobra 2010. počeo da razmatra zahtev zamenika republičkog javnog. Ispostavilo se na osnovu izveštaja sudije izvestioca da u Registru udruženja, koji se vodi u Ministarstvu za državnu upravu, nije registrovana nijedna navijačka grupa, bar ne po specifičnom nazivu po kome bi takva grupa mogla biti prepoznata, pa je sudija izvestilac ocenio da Ustavni sud ne može zabraniti udruženje koje formalno ne postoji. Rasprava u Ustavnom sudu je ovom odlikom okončana.

Saopštenje sa 13. Redovne sednice Ustavnog suda, održane 17. marta 2011. godine, kojom je predsedavao dr Dragiša Slijepčević, predsednik Ustavnog suda (deo)

IV U predmetima zabrane rada političkih stranaka i udruženja Ustavni sud je:

– odbacio predlog Republičkog javnog tužilaštva za zabranu rada „ekstremnih podgrupa u okviru udruženja građana i van udruženja“ i to:

ULTRA BOYS, BELGRADE BOYS, ULTRAS, BRIGATE, ALKATRAZ, LUDACI – PADINSKA SKELA, ANTI-ROMI, SOUTH FAMILY, HEAD HUNTERS, IRRIDUCIBILI-NBG, SHADOWS, EXREME BOYS, ČUVARI ČASTI, BRAIN DAMAGE i „UNITED FORCE 1987″,

zbog nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred Ustavnim sudom i odlučivanje o takvom zahtevu. (predmet VIIU- 279/2009)

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve