Loader

Novi ministar zdravlja

10.februar,23:48

Zoran Stanković nije član nijedne stranke, a G17 plus ne očekuje da će im se priključiti

Desetak dana nakon ostavke Tomice MIlosavljevića G17 plus predložila je novog ministra zdravlja – Zorana Stankovića, nekadašnjeg ministra odbrane SCG i načelnika Vojno-medicinske akademije.

Odluku, koja je doneta na sednici Predsedništva stranke, saopštila je funkcionerka G17 plus Snežana Samardžić-Marković. „On je pošten čovek, vrhunski profesionalac, koji se već dokazao u toj oblasti“, rekla je Snežana Smaradžić-Marković i dodala da Zoran Stanković nije član nijedne stranke, pa ni G17 plus, te da se članstvo u toj stranci od njega i ne očekuje. Ona je rekla da G17 plus očekuje da koalicioni partneri podrže Stankovića za novog ministra zdravlja, budući da su sa njim i ranije sarađivali. Kandidatura Stankovića za ministra zdravlja biće odmah prosleđena predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću. Stanković će, ukoliko ga Skupština Srbije izabere, na funkciji ministra zdravlja zameniti Tomicu Milosavljevića, koji je ostavku podneo 28. januara zbog, kako je obrazložio, „duboko ličnih razloga“.

BIOGRAFIJA: Zoran Stanković je rođen 9. novembra 1954. godine u selu Tegovište, opštinа Vlаdičin Hаn, Republikа Srbijа. Na Medicinskom fakultetu u Nišu diplomirao je 1980. Kao vojni lekar radio je u Peći i Vranju. Član je Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava od 1993. godine. Član je Komisije za istinu i pomirenje od njenog formiranja (u aprilu 2001). Ukazom predsednika Savezne Republike Jugoslavije u januaru 2002. imenovan je za načelnika VMA, najmlađeg u njenoj istoriji. U junu 2001. godine unapređen je u čin general-majora, penzionisаn je 2005. godine u sa tim činom.

Ukoliko predlog G17 prođe na Vladi i u Skupštini, po drugi put će sesti u ministarsku fotelju. Od oktobra 2005. godine bio je ministar odbrane, najpre u dražvnoj zajednici Srbije i Crne Gore, a potom i vladi Srbije.

Patologija i sudska medicina, koje su mu najuža specijalnost odvele su ga, početkom devedestih na ratišta u bivsoj Jugoslaviji, od vukovarskog do Srebrenice, a posle rata pribavile su mu i reputaciju sudskog eksperta, čije su usluge koristili i tužilaštvo i odbrane u Haškom tribunalu.

Kada je u maju 2006 godine, dr Stanković imenovan za ministra odbrane, u Vladi Vojislava Koštunice, govorilo se da se upravo od njega očekuje da doprinese akciji hapšenja i izručenja generala Ratka Mladića, kome je bio porodični lekar.

Više o Stankoviću pročitajte u povezanim tekstovima, kao i u rubrici Lik i delo.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve