Loader

Dulićev sajt od 25.000 evra

03.februar,03:52

Reakcija na medijske navode o sajtu

Nikola Savić, Logik Internet doo Niš

Firma Logik Internet d.o.o. (mb. 20511176) postoji od avgusta 2003. godine kao firma Logik d.o.o. (mb. 17506510), a iz koje se izdvojila aprila 2009. godine, od kada radi samostalno na poslovima razvoja web aplikacija.

Logik Internet d.o.o. (a prethodno Logik d.o.o.) ima dugogodišnje iskustvo u razvoju web sajtova, a naročito specijalizovanih web aplikacija po zahtevima korisnika, od e-commerce (web shop) websajtova, do kompleksnih web informacionih sistema kakva rešenja po pravilu postaju intelektualno vlasništvo klijenta koja naša firma ne može dalje prodavati. U zadnjih 8 godina smo, uprkos nepovoljnoj ekonomskoj klimi u Srbiji uspešno poslovali zahvaljujući klijentima iz SAD-a, Velike Britanije, Holandije, Irske.
Na poziv Ministarstva, učestvovali smo na tenderu koji je Ministarstvo raspisalo za razvoj portala Akcije Očistimo Srbiju, i kao najpovoljniji dobili ovaj projekat. Projekat obuhvata više celina od kojih se za svaku razlikuju faze analize zahteva, specifikacije, realizacije i testiranja, a te celine su:

· Sistem za upravljanja sadržajem portala od strane klijenta (specijalizovano i sopstevno CMS rešenje),

· Sistem za upravljanje bazom bitnih lokacija (deponijama, reciklažnim dvorištima, itd.),

· Interakcija sa lokalnim samoupravama, u cilju ažuriranja informacija o lokacijama, akvitnostima čišćenja i potrebnim i raspoloživim resursima,

· Prikaz prikupljenih informacija o lokacijama (deponijama, reciklažnim dvorištima, itd.) posetiocima, uz korišćenje mapa,

· Interakcija sa posetiocima, od kojih je jedna registracija volontera za planirane akcije.

Nakon pomenutih faza, za sistem u celini obezbeđena je tehnička podrška i održavanje.

Obzirom na naše iskustvo u realizaciji velikog broja projeketa za inostrane i domaće klijente a uzimajući u obzir i kompleksnost zahteva trenutnih i budućih, nakon lansiranja, naša je procena bila da naša firma ne može jeftinije uraditi pomenuti projekat od iznosa sa kojim smo na sreću pobedili kao najpovoljniji na tenderu.

Kao i kod svakog razvoja kompleksnih portala, u toku implementacije dolazilo je do proširenja, jer su se pojedine prateće funkcionalnosti nametale kao neophodne, a nisu iz prva mogle da budu procenjene. Sve njih smo uspešno završavali.

Sajt koji je krajem prošle i početkom ove godine privremeno postavljen na adresi akcije www.ocistimosrbiju.rs, i koji je bio predmet kritika, nije predmet Ugovora sa Ministarstvom i bio je iskorišćen samo za vreme pripreme novog portala.

Pre toga, u toku 2010. godine na web adresi akcije se nalazio sadržaj posvećen akciji Veliko čišćenje Srbije, sa nešto drugačijim dizajnom.
Portal koji je od danas vidljiv na adresi www.ocistimosrboju.rs predstavlja rezultat rada firme Logik Internet d.o.o. Na portalu će se u narednom periodu naći puno novih sadržaja ministarstva, a moja firma će pružati podršku i usluge održavanja u tom poslu, što je sve uključeno u ukupnu cenu projekta.

Faksimil ugovora između Ministarstva životne sredine Olivera Dulića i firme Logik internet iz Niša, kao i izjava Bojana Đurića, državnog sekretara u pomenutom ministarstvu, potvrdili su ono što je objavila nevladina organizacija Koalicija za nadzor javnih finansija – da je Dulićevo Ministarstvo za izradu sajta o akciji „Očistimo Srbiju“ platila oko 25.000 evra.

Obelodanjivanje tog podatka u roku od nekoliko sati izazvalo je žestoku reakciju javnosti („Očistimo Srbiju, počnimo od Dulića“, jedna je od reakcija na izveštavanje o ovoj temi) i brojna pitanja, među kojima je glavno: da li zaista takav sajt košta 25.000 evra?

Faksimil ugovora overenog 22. aprila 2010. godine koji je dostavljen „Politici“ pokazao je, konkretno, da se Ministarstvo obavezalo da će izradu sajta www.ocistimosrbiju.rs preduzeću Logik Internet iz Niša platiti 2.561.013 dinara, u to vreme oko 25.000 evra.

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je Dulića da objasni zašto je za uslugu čija je tržišna vrednost, prema njihovim navodima, 1.000 evra, odobrio plaćanje 25 puta većeg iznosa. Odgovor na to dao je „Politici“ Bojan Đurić, državni sekretar u pomenutom ministarstvu, koji je, inače, uz Nikolu Savića, direktora firme Logik Internet, potpisao ugovor.

Državni sekretar je, naime, objasnio da je portal rađen u programu CMS, „što je malo ozbiljniji kompjuterski jezik od onog koji se primenjuje za obične sajtove“ – što je netačno, ne samo zato što CMS nije program, već i zato što za sada nije upotrebljen u izradi sajta.

Takođe, Đurić je dodao da će na portalu „građani moći da nađu mape i podatke o lokacijama deponija, dok će opštine imati dostupne informacije o kapacitetima ostalih lokalnih samouprava“, ali nije objasnio zašto toga na sajtu nema ni devet meseci od potpisivanja ugovora sa Logik Internetom.

Đurić je, govoreći o ugovoru, pomenuo da će sajt biti završen za nekoliko dana. Sajt koji trenutno postoji na adresi www.ocistimosrbiju.rs je poludovršen i „neispoliran“, skroman i jednostavan, i bar po sadržaju koji se na njemu nalazi, ne stiče se utisak da je tražio svakodnevni rad kojim bi se mogla opravdati cena od 25.000 evra, a naročito ne da je na njemu nešto rađeno devet meseci.

Zanimljivo je i da se tako nedovršen sajt sa vrlo šturim informacijama reklamira banerima u medijima.

Cena izrade sajta u Srbiji, inače, kreće se od 200 evra u jednostavnoj izvedbi „na crno“, preko 1000 evra koliko bi na primer koštao jednostavniji sajt u nekom preduzeću, pa do oko 5000 evra za komplikovan, interaktivan i zahtevan sajt. Sigurno da neki vrede i koštaju 25.000 evra, ali Očistimo Srbiju ne deluje da je ni blizu toga.

Postoji tu još nekoliko detalja. Firma Logik internet prema podacima Agencije za privredne registre, osnovana je godinu dana pre potpisivanja ovog ugovora (deobom druge firme), i u 2009. godini ukupno pet zaposlenih ostvarili su prihod od 2.711.000 dinara – tek nešto malo više od iznosa ugovora sa Ministarstvom životne sredine koji su zaključili već sledeće godine.

Inače, kako saznajemo, firma Logik Internet, koja se bavi internetom, nema svoj vebsajt, već su do nedavno podaci o njoj stajali na sajtu firme od koje se odvojila.

No, vratimo se faksimilu. U njemu stoji da je ponuda Logik Interneta upućena 30. marta, a izabrana kao najpovoljnija u postupku javne nabavke male vrednosti 6. aprila. Ministarstvo se obavezalo da deset dana po zaključenju ugovora kao avans isplati trećinu ugovorene sume, odnosno 768.340 dinara, a ostatak u roku od deset dana po ispostavljenoj fakturi i kvalitetno izvršenoj usluzi.

Đurić nije znao da odgovori da li je novac isplaćen do kraja. S obzirom na to da portal nije završen, ne bi trebalo da jeste.

Đurić je „Politici“ rekao i da je procedura poštovana i da su ostale ponude koje su dobili bile mnogo nepovoljnije, čak da je jedna iznosila više od 40.000 evra. On je pokušao da objasni i zašto je toliko važan ovaj portal: „Na njemu će građani moći da nađu mape i podatke o lokacijama deponija, dok će opštine imati dostupne informacije o kapacitetima ostalih lokalnih samouprava. To je važno zato što one imaju obavezu da se udruže i formiraju regionalne deponije i sisteme za upravljanje otpadom. Da bi znali s kim da se udruže od graničnih opština, moraju znati ko ima koliko smeća, koliko kamiona i kakvu opremu na njima, koliko zaposlenih i koja je njihova struktura, broj i vrste sudova i kontejnera za razne vrste smeća. Takve podatke oni do sada nisu uspevali da prikupe zbog loše uzajamne komunikacije. Kada portal bude završen nijedna od njih neće moći da kaže kako nije imala dovoljno podataka da bi mogla da zatvori sistem upravljanja otpadom. A to je nužno i zbog naših građana i zbog obaveza prema Evropskoj uniji. Zato je ovaj portal važan i vredi tih para“.

Pretpostavimo i da to zaista jeste realna, tržišna cena izrade sajta, dobijena kao ponuda javne nabavke male vrednosti. Opet ostaje pitanje kako je moguće da se na sajtu gotovo ništa nije dešavalo devet meseci, a onda će odjednom, prema najavi Đurića, biti završen u roku od nekoliko dana. Pitamo se i da li je novac uplaćen u celosti firmi Logik Internet, a ponajviše se pitamo da li je Ministarstvu životne sredine ovako nešto zaista trebalo u vreme krize, besparice i besposlice.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve