Loader

Vikiliks: Dinkorp podvodio dečake u Avganistanu

09.decembar,00:49

Prema dokumentima, ova kompanija je umešana u "angažovanje" avganistanskih dečaka starosti od osam do 15 godina da izvode zabranjenu preislamsku tradicionalnu igru, a pretpostavlja se da su kasnije seksualno iskorišćavani

Firma Dinkorp (DynCorp) koja obučava avganistanske policajce, bila je, sudeći po jednoj američkoj depeši, umešana u „angažovanje“ avganistanskih dečaka starosti od osam do 15 godina (takozvane Bacha boys) da bi izvodili jednu preislamsku tradicionalnu igru (bacha bazi) koju su inače Talibani bili zabranili. Kako opisuje britanski list Siti stejt tajms, tokom te igre dečaci bi se našminkali, nosili bi žensku odeću, vezivali bi zvončiće na nogama i onda bi uz cvileću muziku pevali tužnim vokalima i igrali zavodljivo u zadimljenim sobama punim pohotljivih starijih ljudi.

Posle plesa, muškarci bi putem aukcije kupovali dečake i, kako se pretpostavlja, seksualno ih iskorišćavali. Ta praksa se opisuje kao „široko prihvaćena forma silovanja muškaraca».

U depeši ID 09KABUL1651 od 23. juna 2009. se pominje da se takav slučaj desio 11. aprila u Regionalnom trening centru u Kunduzu. Avganistanski predsednik Karzai je ukorio ministra unutrašnjih dela zbog tog događaja i zbog jednog drugog u kome su pripadnici agencije Blekvoter (Blackwater) ubili nekoliko civila i pitao ga: «Gde je tu pravda?“

Gardijan, koji objavljuje taj dokument piše da su okviru istrage tog incidenta uhapšena dva policajca i devet Avganistanaca. Avganistanski ministar unutrašnjih poslova Hanif Atmar u razgovoru sa pomoćnikom američkog ambasadora tražio da se taj incident zataška u štampi da se spreči cirkulacija videozapisa koji o njemu svedoči, jer bi objavljivanje priče o tome ugrozilo mnoge živote.

Američki diplomata mu je rekao da bi bilo kontraproduktivno sprečavati štampu da piše, ali u depeši se ispoljava nada da slučaj neće biti prenaduvan i da je povedena istraga i izrečene disciplinske mere protiv šefova Dinkorpa u Avganistanu, da postoje predlozi o novim procedurama i da je uzeto u razmatranje i stacioniranje vojnih oficira u centrima za obuku.

Gardijan piše da je izgledalo je da strategija zataškavanja funkcioniše kada je objavljen članak o tome jula 2009. u Vašington postu u kome se samo kaže da su strani DynCorp radnici unajmili tinjedžere da izvode plemenske igre na oproštanoj žurci.

Karzai je početkom godine izdao dekret u kome poziva na raspuštanje svih privatnih bezbednosnih kompanija do kraja ove godine, ali i taj edikt je, piše Gardijan, je malo razvodnjen.

Inače, u jednom tekstu o privatnim vojskama u „Vremenu“ pisali smo svojevremeno da je veliku pažnju privukao slučaj koji se desio u BiH 1999, kada je nekoliko pripadnika američke privatne vojne kompanije DynCorp optuženo da je učestvovalo u trgovini belim robljem. Njima je suđeno u SAD. Sličan skandal desio se i u Sijera Leoneu, sa britanskom kompanijom Sanlajn (Sunline).

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve