Loader

Pidžama

10.jun,19:54

Ima nekih stvari u životu do kojih držimo bez obzira na to šta kaže svet. Moj školski drug Dušan, na primer, odmalena je bio ostrašćeni ljubitej cveća, i mada ta zanimacija nije karakteristična za srpski muški živalj, nije mario za zadirkivanja mačo-fudbalskih fanova. Nekad je to bilo i više od zadirkivanja – u školi su ga zvali Dule Fikus, a kasnije samo Fikus, Magnolija ili Orhideja, što se loše odražavalo na njegovu popularnost u delu ženske populacije. Što se mene tiče, oduvek sam bila i ostala veliki poštovalac spavanja uprkos nerazumevanju na koje sam nailazila u svom okruženju. Pidžame, spavaćice i bebi-dolovi su moj fetiš, jedan od bitnijih iz odeljka „sitnica koje život znače“.

Pasionirani spavači poput mene uglavnom teško izlaze na kraj sa vlastima u školi ili na poslu, i to je ponekad živa muka. „Još samo pet minuta…“ Na brzinu smišljene priče o vodovodnim cevima koje su se izlivale baš u 07:15, mami koja nas je greškom zaključala u stanu, bolesnom hrčku, mačku i sl. kod vlasti prolaze u zavisnosti od Spavačeve (ne)moći ubeđivanja i njegovih glumačkih sposobnosti. U duelima s ranoraniocima i zagovornicima teze o tome kako je spavanje gubljenje vremena pozivali smo se najčešče na Šekspira. Spavati, možda sanjati, ima li šta lepše? Dan može biti uspešan, pa su sreća i ispunjenost pred spavanje neizmerni, ili pak neuspešan, pa spavanje donosi smiraj i olakšanje po okončanju jednog od „tih dana“.

Filozofiju spavanja prati odgovarajući ritual u kome učestvuju sveže ispeglana mirisna posteljina, mekani prekrivač, spuštene roletne, dobra knjiga, sveća što pucketa… i obavezna pidžama. Lično nisam za čarape u krevetu, mada razumem potrebu. Možda je Merlinka odlazila u krevet odevena u nekoliko kapi parfema Channel 5, i to je sasvim u redu, razumemo i zašto. Međutim, ozbiljan Spavač ne deli njeno mišljenje da je odevni predmet za spavanje nepotreban, i nije mu svejedno u čemu odlazi na počinak. Čak i kada pomislite da vam taj deo garderobe apsolutno nije potreban, ispostaviće se da grešite – setite se uloge koju je odigrao svileni bebi-dol boje slonove kosti na telu Kim Bejsinger u čuvenoj sceni filma „9 1/2 nedelja“. Pored tog, vrlo značajnog aspekta, noćna odevenost ima sijaset prednosti nad razodevenošću: greje, čuva, štiti od promaje, komaraca, pogleda radoznalaca koji ne kucaju na vaša vrata…

Garderoba za spavanje vekovima je bila kitnjasta i svečana, o čemu bi modni stručnjaci mogli mnogo više reći, i gotovo da se nije razlikovala od dnevne garderobe. Krajem XIX veka pidžama je u Englesku uvezena iz Indije i sa Srednjeg istoka. Na maternjem, indijskom jeziku pidžama se kaže puh ja’mah. Ova se reč odomaćila kasnije u engleskom jeziku (engl. pajamas – kućna i spavaća lagana odeća od svile, pamuka etc., koja se sastoji od pantalona i široke košulje). Tek je dvadeseti vek podario Spavačima noćni odevni predmet jednostavnog dizajna i, što je najlepše, udobnu pamučnu pidžamu.

S pojavom dvodelne pidžame muškarci su odahnuli – ne moraju više da nose dugačke noćne košulje i kapice na glavi, u čemu su užasno smešno izgledali. I nežnijem polu se pidžama dopala, i rado ju je prihvatio. Ponekad je teško utvrditi da li se radi o muškoj ili ženskoj pidžami dok se ne zagledate u veličinu. Iako je uniseks načinu odevanja donekle pošlo za rukom da uniformiše Spavače, ženama su, na svu sreću, ostale raznorazne mogućnosti u odevanju za odlazak u carstvo snova. Obična pamučna pidžama se astronomskom brzinom izborila za svoje neprikosnoveno prvo mesto, gurnuvši u drugi plan belu čipkastu spavaćicu sa vrpcama i volančićima. Zaposlena, savremena i udata žena-majka nosi isključivo praktičnu garderobu koja ne mora mnogo da se pegla ili, ne daj bože, štirka. I tu sad muževi dolaze do izražaja. Romantične spavaćice su idealan poklon za rođendan ljubljene žene ili godišnjicu braka. Mladi zaljubljeni parovi poklanjaju jedno drugom u tajnosti i neke ličnije stvarčice, ali ukoliko želite stvarno da usrećite ženu svog života, izaberite ipak čipkastu ili svilenu spavaćicu. Zanimljivo dizajnersko rešenje koje može da pomiri pidžamu i spavaćicu jeste bebi-dol. Iako dvodelan, bebi-dol ravnopravno može stati uz spavaćicu prilikom bodovanja elegancije i zavodljivosti. S druge strane, po svojoj udobnosti i praktičnosti bebi-dol nalikuje pidžami. Onima kojima je uvek i svuda hladno, čak i u postelji, preporučujemo tzv. zeku. Model „zeka“ je veoma sličan špilholznama koje nose bebe, osim što je stopalo, nažalost, slobodno i izloženo hladnoći. „Zeka“ se pokazao kao najbolja zaštita od hladnoće iz prostog razloga što je sašiven iz jednog dela – leđa, dakle, nikad ne zebu. Osećaj ušuškanosti, sličan onom u kolevci, takođe nije zanemarljiv. Ne treba zaboraviti ni adekvatan jutarnji ogrtač, koji prebacujemo preko spavaćice ili pidžame kada nam neočekivani gost zazvoni na vratima.

Pored onih svilenih i satenskih, šarenih i cvetastih, elegantnih i zavodljivih, postoji i tužna, prugasta bolnička pidžama. Mnogim ljudima u poznim godinama pidžama prugastog dezena postaje omraženi odevni predmet. Nekoliko subota zaredom viđam u obližnjem parku jednog starijeg gospodina u penziji, odevenog u pidžamu i teget frotirski ogrtač. „Meni se ne isplati da skidam pidžamu“, kaže čovek, skidajući za tren pogled sa novina. Kasnije smo čuli da je gospodin težak srčani bolesnik, i da je poslednjih desetak godina mnogo više vremena proveo u bolnici nego kod kuće.

Svakojakim slobodnim umetnicima i buntovnicima koji spavaju do podne, preziru japi odela i stalan posao „od sedam do tri“ pidžama i njena posestrima trenerka predstavljaju stil života. Moda se menja, a pidžama ostaje. I ove godine pidžama-look je hit. Ako želite da budete u skladu sa svetskim modnim trendovima, skinite sa police pidžamine pantalone, našijte koji džep, nabacite što više učkura, i glatko ih pronesite kroz noćnu gradsku vrevu. I sve dok držite otvorene oči neće vas pobrkati sa kolegama Mesečarima.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve