Loader

GSM

13.novembar,19:54

Mobilna telefonija nije samo korisna i praktična. Kad čovek vidi kako Crnogorci nikad ne ispuštaju iz ruku svoje telefone – jasno je da tu ima još nečega. GSM sistem mobilne telefonije otvorio je neslućene mogućnosti u ljudskoj komunikaciji.

GSM je skraćenica od „groupe systemes mobiles“, kategorije u međunarodnoj podeli frekvencija ITU (Međunarodne unije za telekomunikacije) rezervisane za bežičnu telefoniju. Ispravni naziv za takav uređaj je celularni telefon. Sistem GSM promenio je svet na više načina, a njegovi efekti na ovu civilizaciju tek treba da budu proučeni. Neki se već vide: GSM je, pre svega, ujedinio Evropu na tehnološkom planu više nego „Airbus“ avion i dao joj jednu od retkih prednosti nad Amerikom, jer je u celini evropski proizvod – od pameti do industrije koja je prati. Reč je o projeku gigantskih razmera: mreža pokriva ceo kontinent; većina kompanija koje pružaju usluge povezana je ugovorima o „roamingu“, tumaranju pretplatnika po kontinentu; ideja je da se ceo telefonski sistem Evrope ujedini i da jednoga dana SIM kartica (individualni pretplatnički modul) bude upotrebljiva u bilo kom telefonu – celularnom, običnom, javnoj govornici. Evropska unija je, osim toga, propisala da se monopol na telekomunikacije ima ukinuti, što je dovelo do konkurencije i pada cena. U većini evropskih država sada vas vuku za rukav da uzmete celularni telefon, čak i besplatno, samo da plaćate potrošene impulse.

Brzina kojom je celularni telefon od skupog statusnog simbola postao masovna pojava nezapamćena je. Još koliko pre četiri godine „mobilni“ je spadao uz džip, plavušu i pištolj; danas ga kupuju deci za rođendan. Crna i siva ekonomija na Balkanu procvetala je zahvaljujući mobilnoj telefoniji; policija ima košmare, jer je prisluškivanje celularnih telefona čitava nauka, oprema je skupa, a količina pretplatnika ogromna. Nije isključeno da uskoro broj mobilnih pretplatnika prestigne broj stabilnih telefona.

Uživanje je tu u pukoj komunikaciji, najpresušnijoj ljudskoj potrebi. Ako su se najpametniji inženjeri Evrope udružili sa najpametnijim bankarima i naišli na razumevanje političara sa vizijom, a sve da bi se omogućilo jevtino telefoniranje iz ruke od Irske do Urala – iza toga mora biti da je stajala velika potreba. Dvadeseti vek ostaće zapamćen po eksploziji telekomunikacija, a države i političari još nisu svesni koliko će to promeniti svet. Već su u upotrebi satelitski telefoni iz ruke, a očekuje se da uskoro proradi nekoliko takvih sistema: biće moguće telefonirati sa bilo koje tačke na planeti u bilo koju drugu.

Nije to mala uteha u ova strašna vremena: totalitarni režimi toliko su se trudili da spreče i kontrolišu upravo komunikaciju među ljudima, ali je ljudska priroda lukavstvom uma prevladala. Pre tačno deset godina pao je Berlinski zid; u arhivama istočnonemačke tajne policije „Štazi“ nađen je podatak da je većina obaveštajnih podataka o Zapadnoj Nemačkoj dobijana prisluškivanjem mobilnih telefona. Zid je ipak pao, a protivprirodni (i – prema tome – grešni) komunistički sistem ipak je otišao u slivnik istorije. Podatak o ulozi celularne telefonije u tome promakao je istoričarima. Možda je medijum ipak poruka; što više mi pričamo između sebe tumarajući okolo, to vlast više gubi kontrolu nad nama.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve