Loader

Horoskop

29.maj,19:54

Ratno »Vreme« br. 12

Vreme uživanja br. 2 iz ovog broja

„Tata, vidi kako su pogodili za tebe!“, konstatovao je njegov omiljeni intendant, pošto je doneo vruć hleb i novine. Tata je bio zamišljen nad vestima koje su to subotnje jutro stizale sa Radio-Pančeva. Ipak, sinčič je bio toliko sugestivan da je tata po prvi put u životu pročitao dnevni horoskop za ribe: „I dalje ste koncentrisani na materijalno blagostanje i u stanju ste i da iskoristite bližnje, iako naizgled sa njima korektno kontaktirate. To je možda i deo tajne vaših uspeha. Mnogo komunicirate sa rođacima, komšijama, telefonom ili i-mejlom. Vesti koje dobijate nisu povoljne i vi iznenada spoznajete pravi uzrok jednog događaja.“

„Dobro, sine, šta se ovde odnosi na mene?“, upitao je, začuđen sinovljevom procenom. „Pa, ovo što kontaktiraš i-mejlom!“, bio je precizan mali vragolan, zadovoljan što je tatu odvojio od vesti o noćašnjim razaranjima. I tata je bio zadovoljan što sin nije prepoznao druge astrološke zamke koje je sadržao njegov „roždenik“. Posebno mu je bilo zanimljivo da iznenada spozna pravi uzrok jednog događaja. Sa tim zadatkom, nanovo je okrenuo pažnju vestima koje su pristizale od rođaka, komšija, telefonom ili i-mejlom. Oblaci koji su se nadvili nad taj vikend bili su sivi baš kao tok i sadržaj komunikacija koje mu je dešifrovao horoskop.

Koji je to događaj za spoznaju uzroka, okretalo mu se pitanje koje svakog horoskopskog početnika zaokuplja kada zagrebe u nepoznati prostor sastavljenih astroloških pravila? Odbio je da razmišlja o pitanjima materijalnog blagostanja i iskorišćavanju bližnjih kao deo rasporeda sazvežđa koji su osvojile druge ribe. Dobrostojeće društvo ne stanuje na njegovoj adresi, a iskorišćavanje bližnjih priznao je do nivoa redovnih nabavki namirnica, čekanja u redu za cigarete i nametanja jelovnika. Tajnu uspeha na tom planu prihvatio je kao normalan kanal vertikalnog pokretanja svog položaja u odnosu na članove njegove porodične porodice, kako mu je to objašnjeno u jednoj testamentalnoj sociološkoj analizi. Odbacivši te uzroke za upitanost, a računajući na uverljivost poruke koju mu je njegov sin sugerisao, bacio se na traženje odgovora prema kriterijumu izgleda neba.

Oblaci nisu dozvolili suncu da probije do uhranjenih zelenih listova gradskih krošnji, cveća po terasama i nabujalog busenja, koje je ovog proleća tako ubedljivo izniklo iz asfaltnih pukotina. Tamo, u prostoru u kome prema položaju sazvežđa, zvezda, meseca i planeta u odnosu na sunce, nastaju poruke do kojih mnogi drže. Na putu do pošiljaoca isprečile su se putanje metalnih ptičurina, remeteći i menjajući poruke iz univerzuma, ispuštanjem svog gvozdenog izmeta po nebeskom narodu. Bog neće aminovati njihova jata, a narod će saznati ko je planirao ovu razarajuću igru zla.

„Dobro je da imamo i za prženice!“, protivila se majka dečjem negodovanju zbog čestog spravljanja jednoličnog doručka – da se ne bi bacao hleb. „Igrajte se blizu zgrade, vidite da sirene puštaju bez reda!“, blago je naredila od škole raspuštenoj dečurliji. Na miru će spremiti ručak, posle dugog potapanja povrća u rastvor vode i sode-bikarbone. Bila je zadovoljna jučerašnjim plenom sa Bajloni-pijace: četiri zamrznute skuše za 30 dinara i filet oslića za malog probirača.

Ribe iz dalekih mora bile su ulovljene, zamrznute pa transportovane do skladišta još u sezoni mira. Tamo su sačekale proceduru carinjenja i kao odobreni kontingent, na zadovoljstvo uvoznog „čarobnjaka“ sa spiska nepoželjnih izvan domaće sredine, našle mesto u dostavnim hladnjačama do pijačnih tezgi. Riba iz dnevnog horoskopa ne podržava nikakva ograničavanja, zadovoljna što se ne nalazi u mreži trgovaca bačenoj na ovaj prostor.

Rođaci su javljali o svojim sudbinama i smanjenoj trpezi. Komšije su informisale o prilikama za nabavku visokokaloričnog uglja preko veze. Telefon je bio usijan pozivima školaraca i raspitivanjima o kretanjima dece koja su se razmilela po ograničenom prostoru gornjeg Dorćola, starosedeocima poznatom kao „Zerek“. Na elektronskoj pošti nije bilo poruke koja bi dala bliže objašnjenje za očevu upitanost.

Njegov mali intendant, baš kao što ga je uputio na horoskop, ponudio je izlaz. Pošto je provozao „bajk“, nacrtao se iznad očevih leđa i ukazivao na slovne greške. „Ajde, tata, da mi u školskom brojiš trojke!“, zavapio je pozivajući na druženje, a majka ga je podržala: „Stvarno malo prošetaj, zar ne vidiš da se menja napon, opet će struja da ti obriše tekst!“ Tople glasove obraćanja prepoznao je kao spoznaju velikog događaja čiji uzrok je umeće činjenice života.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve