Loader

Preporod

15.maj,19:54

Ratno »Vreme« br. 10

Pošto je čuo energetsku prognozu za ovu godinu, otac je sazvao sednicu porodičnog saveta sa jedinom tačkom dnevnog reda: „U susret dolazećoj zimi.“

Deca u početku nisu prihvatila da se o pitanju grejanja i kuvanja raspravlja po sunčanom vremenu. Međutim, majka je podržala raspravu i predložila da se svi novčani resursi koncentrišu za nabavku štednjaka na čvrsto gorivo. U tom cilju, zatražila je da se deca privremeno odreknu samostalnog korišćenja novca dobijenog od rodbine na ime rođendana. Prilikom glasanja, roditelji su dobili podršku od deteta koje je svoj džeparac na vreme potrošilo. Na predsedavajući sto su potom nevoljno priložene krupne domaće i sitne strane novčanice. Dečji prilog pokrivao je tek deseti deo pretpostavljene cene šporeta na čvrsta goriva. Nastavljeno je teškim pregovorima o rebalansu porodičnog budžeta pa je, tek pred kraj dana i tek pošto je majka potegla stranu novčanicu koju je čuvala za proslavu punoletstva najstarijeg deteta, otac dobio podršku da krene u nabavku štednjaka.

Odmah je preduzeo prethodne informativne radnje oko kvaliteta i cena proizvoda od lima sa čeličnom grejnom pločom, ložištem od gusane rešetke, pećnicom, pepeljarom i odvodom za dim. Poznanici su bili začuđeni noćnim pozivima i detaljima iz pitanja koje im je postavljao. Ipak, malo po malo, dobio je obaveštenja na osnovu kojih je planirao da obiđe prodavnice naših renomiranih proizvođača iz Vranja, Smedereva i Požarevca. Ostalo mu je da premeri budući položaj, izračuna dužinu čunkova i broj kolena do rozetne za dimnjak. Sa jasnim planom za sutrašnji dan krenuo je na počinak, i dalje pokušavajući da zamišljenim premeštanjem kuhinjskih elemenata dođe do najcelishodnijeg rešenja. Obuzet idejom i proračunima, lakše je podneo eksplozije i grmljavinu koja mu dugo, do pred samo jutro, nije dala da zaspi.

Ujutru je, naoružan krojačkim metrom, zaskočio bicikl i radosno započeo obilazak prodavnica bele tehnike i aparata za domaćinstvo. Ponuda je bila skromna, a u mnogim prodavnicama dobio je žalosne potvrde o obimu potražnje i prestanku proizvodnje i nabavke zbog agresorskih dejstava. Ipak, na osnovu prethodno prikupljenih iscrpnih podataka, uputio se u prodavnicu požarevačkog proizvođača „Preporod“, preko puta Dunav-stanice. Tamo je, već sa vrata, ugledao predmet svoje želje i, ne osvrćući se na zvanične informacije o dimenzijama koje mu je saopštavao ljubazni prodavac, počeo da premerava gabarite limenog čuda. „Imate li desni?“, glasilo je poslednje pitanje, posle čega je počelo odbrojavanje novca.

„Kupljeno!“, odzvanjalo mu je u glavi, kao uspeh iz najveće akcije koju je preduzeo u poslednje vreme. Neće on više zavisiti od grafitnih bombi i ažurnih egzekutora iz elktrodistribucije. U podrumu već godinama čekaju ostaci kvalitetnog uglja, čvornovati panjevi, drveni delovi ambalaže i odbačeni nameštaj pun šrafova, šarki, tiplova i eksera. Vreme će mu biti osmišljeno zadovoljstvom rada, čiji daleki smisao tek treba da bude potvrđen.

Preporod, dakle, nastaje iz očaja i često kao rezultat straha od napada koji čoveka dovode u odbrambeni položaj. Logika održanja sabije njegovu energiju, i on je kao mačka koja u prostornom beznađu savije kičmu, nakostreši se i frkće na višestruko jačeg agresora. Na osnovu uputstva za upotrebu, otac je sa zadovoljstvom postavio svoj „Preporod“ na mesto koje se ukazalo u prostoru, umesto stola koji su deca koristila za glasno „propitivanje“ gradiva. Mama bi ih podržavala klimanjem glave, misli zaokupljenih pripremnjem hrane na električnom šporetu. Deca više ne idu u školu, emajlirani poklopac električne „Iskre“ će služiti za odlaganje vrelih šerpi, džezvi, lonaca i čajnika, a pećnica za sakrivanje kolača koje ćemo pripremati za rođendane, da Bog dâ.

Majstori za montažu štednjaka sa oznakom ŠTG-5, u zatvoreničkim odelima radionice Kazneno popravne ustanove „Zabela“ iz Požarevca, umotali su u grubi papir višak delova: 4 podloške, šraf i maticu. Otac je kroz podloške proturio štraf i zavio maticu. Bio je ubeđen da je do greške u pakovanju došlo slučajno, nepažnjom predradnika, koji je odbrojavao dane pred otpust iz ustanove i planirao novi život u uslovima slobode, daleko od ovog grada koji sputava slobodu.

Fabrika „Preporod“ će, za razliku od konkurencije, nastaviti sa radom, ali će sigurno promeniti kadar i personal. Cena njihovih proizvoda biće sve veća, srazmerno rastu potražnje s prvim hladnim danima. Sednice porodičnih saveta možda neće imati ovako srećan kraj.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve