Loader

Aber

19.decembar,19:53

On je večno biće. Uzima mnoga imena i forme – Glas, Glasina, Govorkanje, Rekla-Kazala, Šaputanje, Ogovaranje, Trač, Čaršija, Priča-Se-Po-Gradu, Priča-Se-Po-Selu, Kuloar. Pripada sedmom magijskom krugu vrhovnih vladara duha i materije. Mnoge su stranice ljudske istorije ispisane u njegovu slavu, bezbrojne je pobedničke vence na njegovu glavu s obožavanjem postavila ponizna ruka.

Aber je slavljen sve od zore čovečanstva: neko je prepričao kako je neko iz one tamo pećine ulovio roze bizona, plemenski moler je to načuo, a dokazi se još uvek mogu videti u Altamiri i drugde. Sa druge strane Atlantika neko se, opet, prejeo pejotla i ležeći nauznak pod zvezdanim pustinjskim nebom ugledao kako je prošišala čudesna letelica sa ružnim momkom u pilotskoj kabini. I još je to nacrtao na steni, a oko značenja tog crteža i mudraci i šarlatani još uvek lome koplja. Veliko je, zatim, pitanje da li bi publika pedeset treće godine u Judeji onako mirno posmatrala razapinjanje na krst, da se Jerusalimom nisu pronele glasine kako je razapeti u stvari prevarant. Posle je neko rekao Napoleonu da ima metar i minjon i da su mu krive noge, pa je ovaj pobesneo i krenuo redom da tamani potencijalne autore ovog trača – sve tamo do Majčice Rusije, gde je – nešto kasnije – neko nekom šapnuo da je u Moskvu stigao Satana, pa su preventivno streljali nekoliko miliona, a neki slovenski brat iz Beograda kreirao je krasnu priču u zimu 1996, po kojoj je uvoznik pištaljki – visoki a nenaklonjeni funkcioner – u svojim tajnim laboratorijama svaki pisak ovih spravica umakao u viruse gripa da bi desetkovao bučne demonstrante. Ovo je samo detalj gigantske opšte slike bogolikog Abera.

Pogledajmo samo njegove atribute. Dao je ljudima moć govora i pisanja, nagon ka migracijama, sposobnost stvaranja alata kao što su telefon, radio, TV, kompjuter; omogućio da se naprave i rakete, kako bi astronauti šaputanjem o ženi šefa NASA preneli i Njega diljem kosmosa. Aber je večan, nadnacionalan, prvi i poslednji. On ne zna za klasne razlike, za njega nema prostorno-vremenskih ograničenja. Kada se približi brzini svetlosti, samo se malo nakrivi i nastavi. Nikada dugo ne zadržava jednu formu, te je i neuhvatljiv. Pojedinac kojeg Aber blagoslovi svojom preblagom rukom u bednom neznanju pomisli da je on kreator, dok se božanstvo tiho i nezlobivo kikoće. Činjenice Njemu ništa ne mogu. Uznemirava ga ponekad jedino pali anđeo iz Njegove svite – Kontraaber.

Kao i svako božanstvo obdareno mnogostrukošću, njegovi pojavni oblici sadrže mnogobrojne suptilne ali značajne razlike. Aber je u svojoj suštini čist kao suza – to je Glas sâm. A kada krene u osvajački pohod, da se nekoliko puta pronese, narasta u Glasinu. Prenosna forma mu je Govorkanje ili Šaputanje, u zavisnosti od toga da li je izvorni oblik svetao ili mračan. Područja kroz koja voli da se pronosi pod ktitorstvom su Kuloara, Čaršije, Varoši, a na Istoku su to Priča-Se-Po-Gradu i Priča-Se-Po-Selu. Najrazvijeniji Njegov oblik je Trač, zbog čega je postavljen uz Aberov tron. Trač se višestruko prenosi i na tom putu neprestano menja i modifikuje svoje odore, pa nema čoveka niti bilo kog drugog bića, izuzev njegovog svevidećeg oca, koji može da mu dokuči originalni oblik i smisao. Zahvaljujući Traču, padaju i dižu se carstva, ljudi se rađaju i umiru, stvaraju se i razgrađuju vrhunski dometi uma i stvaralaštva. Da nije njega, ne bi bilo smeha, intimnih druženja, dugih telefonskih razgovora i uzbuđenog, radosnog trčanja u komšiluk. Da nije njega, čovečanstvo bi od puste dosade izumrlo, ispošćeno i premoreno šturim činjenicama, jer jedino božanstvo ima moć da stvori nešto ni iz čega.

Neka je zanavek slavljen svaki istinski vernik koji je svoju dušu s poverenjem i ljubavlju stavio u ruke Abera. Taj odlazi u Raj, gde sa drugima izabranima kroz večnost plovi na oblačićima i umilno šapuće, govorka i prenosi. Ostali, nevernici, Jude, sumnjala, oni će na Strašni sud, gde će bledog lica moći da čuju kako se govorka o tome da neće biti kažnjeni novčano nego će morati u Pakao da okopavaju kupus i da su oni u stvari…

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve