Loader

Uhapšen direktor Instituta za onkologiju

01.jul,14:11

Uz Borojevića, zbog malverzacija sa lekovima za obolele od raka, uhapšeno još pet osoba

Taman kad se malo stišala buka oko skandala koji je u aprilu napravila Katarina Rebrača, razotkrivena je još veća afera vezana za onkologiju. U sredu, 30. juna prepodne, beogradska policija je privela direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića i još nekoliko osoba – zbog sumnje da su učestvovali u malverzaciji vezanoj za citostatike. Pored Borojevića (koji je, sećamo se, u aprilu „obavestio nadležne organe“ o proneveri 37 miliona dinara iz humanitarnog fonda Katarine Rebrače), privedeni su njegov zamenik Zoran Tomašević, načelnik pedijatrije na Insititutu Zoran Bekić, i načelnica apoteke u toj ustanovi doktorka Ivana Popović. Da skandal bude veći, u policiji se nalaze i tri osobe na visokim funkcijama u predstavništvima nekih od najvećih svetskih farmaceutskih kompanija u Srbiji: direktor farmaceutske kuće „Roš“ u Beogradu Vojislav Petrović, te direktor onkološkog sektora u „Farma Svisu“ Andrej Soretić i Predrag Marinković iz preduzeća „Astra zeneka“.

Privedeni se osumnjiče za primanje i davanje mita prilikom davanja citostatika, odnosno favorizovanje farmaceutskih kuća pri nabavkama lekova.

Kako je ministar policije Ivica Dačić pojasnio, osnovano se sumnja da su pohapšeni primali, odnosno, davali mito prilikom davanja citostatika. Preciznije, privedeni sa Instituta su favorizovali farmaceutske kuće prilikom nabavke lekova i uticali na povećanje potrošnje citostatika. Jednostavno rečeno, pacijentima su prepisivali više citostatika nego što je potrebno. Procenjuje se da su uhapšeni na taj način u protekle dve godine uzeli mito ukupne vrednosti od milion evra.

„Tek ćemo saznati da li su pacijenti zaista i dobijali više citostatika, ili je samo reč o ’naduvavanim’ fakturama“, kaže za „Vreme“ dobro obavešteni izvor i podseća da su uhapšeni dr Bekić i dr Tomašević sedeli u Komisiji za stavljanje humanih lekova u promet koja daje preporuku šta se od lekova stavlja na pozitivnu listu, a šta ne.

Imena ova dva lekara pominjana su i u decembru prošle godine kada je buknula afera „Novartis“. Podsećamo, farmaceutska kompanija „Novartis“ je tada bila osumnjičena da je u Srbiji podmićivala onkologe, u Albaniji funkcionere ministarstva zdravlja, a u Sloveniji lekare u cilju promocije i prodaje novog leka. Slovenački advokat Zoran Hajtnik, zastupnik osobe čija je prijava slovenačkom Vrhovnom državnom tužilaštvu pokrenula istragu protiv firme „Novartis AG“ iz Bazela i njene firme-ćerke „Novartis Phrama Services“, filijala u Sloveniji, zbog sumnje da su davale mito u Srbiji, Albaniji i Sloveniji, tvrdio je tada da ima dokumente iz kojih proizlazi „sumnja da je (pomenuta) švajcarska farmaceutska kompanija oktobra 2002. trojici lekara Onkološkog instituta u Beogradu, dr Zoranu Bekiću, dr Zoranu Tomaševiću i još jednom lekaru nudila po 10.000 evra da bi stavili lek ’aredija’ na klinički protokol“.

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje. Očekujemo nove detalje.

Pročitajte tekst iz arhive „Prodavanje bolesti“, direktorke Zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović.

Saopštenje policije o akciji "Kraba"

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal su nakon višemesečnog pretkrivičnog postupka, u okviru akcije „Kraba“, lišili slobode i odredili policijsko zadržavanje do 48 sati:

1. Nenadu Borojeviću, direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije,

2. Zoranu Bekiću, načelniku Odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije,

3. Ivani Popović, načelnici apoteke Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i

4. Zoranu Tomaševiću, zameniku direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije,

zbog osnova sumnje da su u vremenskom periodu od marta 2007. godine do kraja 2009. godine, izvršili krivično delo zločinačko udruživanje i više krivičnih dela primanje mita.

Takođe, lišeni su slobode i:

5. Vojislav Petrović, direktor preduzeća „Roš“ DOO Beograd,

6. Andrej Soretić, direktor onkološkog sektora preduzeća „Farma svis“ Beograd, i

7. Predrag Marinković, menadžer preduzeća „Astra Zeneka“ iz Beograda

zbog osnova sumnje da su, u vremenskom periodu od marta 2007. godine do kraja 2009. godine, izvršili više krivičnih dela davanje mita.

Osumnjičeni Borojević, Bekić, Popović i Tomašević su u navedenom vremenskom periodu, prilikom sprovođenja nabavki citotoksičnih lekova za potrebe Instituta, zahtevali i dobijali novac – mito od predstavnika farmaceutskih kuća, koje distribuiraju citostatičke lekove na području Republike Srbije, kako bi favorizovali nabavku i potrošnju lekova tih kuća.

Oni su, po prethodnom dogovoru sa predstavnicima favorizovanih i unapred određenih proizvođačkih farmaceutskih kompanija uvodili nove i proširivali već postojeće indikacije za njihove citostatike koji su nabavljani preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije, te su i na taj način uticali na povećan obim potrošnje citostatika favorizovanih proizvođačkih farmaceutskih kompanija, a za to su takođe, zahtevali i dobijali novac od predstavnika farmaceutskih kuća.

Na ovaj način osumnjičeni Borojević, Bekić, Tomašević i Popović su u periodu od marta 2007. do kraja 2009. godine, primili novac – mito u iznosu od preko 40 miliona dinara i 150.000 evra.

Saopštenje policije: Nastavak akcije "Kraba"

02. jul 2010. godine

U nastavku akcije „Kraba“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal lišili su slobode Anu Matović (1979), mlađeg produkt menadžera „Astra Zeneka“, zbog postojanja osnova sumnje da je pomagala u izvršenju krivičnog dela primanje mita.

Članovi organizovane kriminalne grupe sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su, prilikom sprovođenja javnih nabavki lekova – citostatika za potrebe Instituta, zahtevali i dobijali novac – mito, od predstavnika farmaceutskih kuća Astra Zeneka, Roš, Farmasvis i Merk, kako bi favorizovali nabavku i potrošnju lekova tih farmaceutskih kuća.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i Kauc Rene Andreas, generalni direktor preduzeća „Merk“, koji je u toku 2009. godine u više navrata izvršio krivično delo davanje mita.

Najčešći način primanja novca bio je u gotovini ali je deo novca isplaćivan preko navodnih autorskih ugovora koji su bili pokriće za ove nezakonite aktivnosti.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve