Loader

Ljubavnik

28.februar,19:53

Upotreba svih mentalnih i emotivnih potencijala, negovano telo, brza cirkulacija krvi, često kikotanje – sve su to dokazi da je posedovanje ljubavnika za ženu veoma zdravo.

Postoje i kontraargumenti, koji su se ultimativno smestili među deset božjih zapovesti. S obzirom na to da ljudska vrsta – quod erat demonstrandum – ni najmanje ne poštuje ni ostalih devet, osvrnimo se podrobnije na ono kršenje zakona koje je bar ugodno. Možda će nam to On, kada mu dođemo na istinu, uzeti u obzir kao olakšavajuću okolnost.

Jedino tajno žensko znanje koje majke nikada ne prenose ćerkama jeste tretman pojave ljubavnika. Može se samo zaključiti da je to oblast u kojoj ćerka postaje direktna konkurencija i time se dovodi u pitanje apsolutna nesebičnost majčinske ljubavi. To je isto kao kada nevaljale tetke izdiktiraju recept za neko jelo, ali bez glavnog sastojka ili postupka. Da se i ne govori o školi, gde sirote devojčice nauče da seku ivericu, rasklapaju M-48 i smućkaju sonu kiselinu. Ni traga praktičnom nauku, izuzev što je sona kiselina neko vreme bila omiljeno ovdašnje sredstvo za trajnu depilaciju lica suparnice. Ni ženski časopisi, koji se lažno predstavljaju kao ženini prijatelji i poverenici, ne nude nikakva rešenja. Svi oni uvijeni odgovori Dragih Saveta kako treba dvaput razmisliti, naći u sebi prave uzroke i okrenuti se poznatom zlu ponekad čak i stoje, ali je sigurno da neće biti poslušani. Pročitaju se, prokomentarišu starom srpskom (i žene su Srbi) „ti ćeš da mi kažeš“, i kreće se u akciju.

Da bi posedovanje ljubavnika imalo ikakav smisao, neophodno je očistiti ga od svakog utešnog supstituta za dronjavu vezu, povoda da se ona prekine, skretanja pažnje na sebe ili pomodnosti (videti Ružičića iz Nušićeve „Gospođe ministarke“). Sve su to nevolje sa tužnim krajem. Ni za ljubavnika nije neki provod da izigrava rame za plakanje onoj koja nezadovoljstvo sobom neuspešno prikriva nezadovoljstvom drugima. Ako je prethodni uslov zadovoljen, ide se dalje: ljubavnik mora biti lep, pismen i sposoban da se sam izdržava. Zatim da miriše lepo (ili bar nikako), ne hvališe se i ne drobi o poslu – izbegavati nouveau riche i političare – i da je cunami u krevetu. Ne sme biti zahtevne i zaljubljive prirode.

Mnogobrojni primeri iz neudžbeničke istorije dokazuju da je prethodno moguće naći. Tako ona koja voli može izvoleti unterhaltovati se znojavom napetošću prvog telefonskog poziva dok Zakoniti drema u drugoj sobi, traženju mesta za intimnu večeru negde gde ne zalaze poznanici, zamagljenim automobilskim staklima i motelskom smeštaju B kategorije. Kod nas su, nažalost, retki slučajevi kada su obe strane u ljubavničkom odnosu slobodne (bez Zakonitih). Tada, doduše, nema adrenalinskog šoka od laganja, sakrivanja i bežanja, ali se zato stvar na miru gustira.

Ipak, slika ne bi bila potpuna a da se ne prizna da je ovde reč o vidu žovijalnog zadovoljstva. Previše uslova mora biti zadovoljeno da bi sve bilo „do jaja“, pa tu nestaje prava opuštenost i razmena. Sve ostaje na nivou pozorišta, što nije loše ako je u pitanju vodvilj. „Zašto jednostavno, ako može komplikovano“, životni moto ljudske vrste, uvek promeni žanr i razbuca vodvilj. Idealno rešenje za ovaj ženski problem leži u „budućnosti koja nam se događa“. Za neku godinicu, žena će prostim pritiskom na dugme u svom budoaru materijalizovati virtuelnog hologramskog ljubavnika sa ugrađenim programom za aktiviranje primarnih seksualnih karakteristika, uz to sjajnog šahistu, velikog kozera… (dopisati po želji). Ljubavnici mnogih vladarki i uticajnih žena (kao i drugih) skončavaju u dvobojima, na giljotini ili od čaja od lijandera. Ljubavnika novog doba biće moguće ubiti i ponovo stvoriti beskonačan broj puta. A pravi muškarci će najzad moći da se malo opuste i odmore.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve