Loader

Dogvil kod Pančeva

17.jun,15:08

U selu Jabuka kod Pančeva, od petka, 11. juna, traje zastrašivanje i maltretiranje Roma na rasnoj osnovi

Bilo jednom jedno selo lepog imena. U tom selu je bila ulica. U ulici su živeli ljudi, sasvim obični, sa običnim životima, poslovima i brigama. A onda su jedne noći došli neki drugi ljudi, zasuli kamenjem njihove prozore, preplašili njihovu decu i otišli. Sledeće noći došli su ponovo. I one posle nje. Na kraju, ljudi iz ulice su prestali da izlaze iz svojih kuća, da idu u prodavnicu, da nabavljaju hranu za sebe i svoju preplašenu decu. Njihove kuće sa polupanim prozorima čuvala je policija. Po dva policajca ispred svake kuće. Druge ljude to nije sprečilo da nastave da dolaze svake večeri. Nije ih sprečilo ni to što su policajci uhapsili neke među njima. Naprotiv, nastavili su da divljaju po selu, tražeći da uhapšeni budu odmah pušteni. Niko ne zna kako se priča završila. Ali, ne zato što se sve ovo odigralo davno i što nema živih svedoka koji bi se sećali kako se sve završilo niti zato što je reč o nekakvom sižeu nikad dovršenog filma Larsa fon Trira. Kraj ne znamo jer se još nije dogodio, jer ova priča nije nikakva legenda, bajka, anegdota iz mračne prošlosti nekog Tvin Piksa, već nešto što se događa upravo sada, u našoj zemlji, na najviše par stotina kilometara od svakog od nas.

U selu Jabuka kod Pančeva, od petka, 11. juna, traje zastrašivanje i maltretiranje Roma na rasnoj osnovi. Stotine meštana okuplja se svako veče i kamenuje kuće Roma. Veliki broj policajaca čuva Rome, a od utorka su tamo i pripadnici žandarmerije. Kako javlja Tanjug, svake večeri većina meštana neromske nacionalnosti okuplja se ispred seoske škole, tvrdeći da je reč o mirnom protestu zbog ubistva meštanina Dejana S. (17), za koje je osumnjičen njegov vršnjak B.J., stanovnik romske kolonije u Jabuci. Načelnik Policijske uprave Pančevo Zvezdan Radojković, ipak, kaže da nije reč o mirnom protestu, već o raspirivanju rasne i nacionalne mržnje: „Građani se okupljaju u sve većem i većem broju. Sada imamo situaciju da se polako zaboravlja taj nemili događaj i dolazimo u situaciju da se na ovakav način pokušava rešiti određeni lokalni komunalni problemi. U tom smislu pokušavamo da razgovaramo sa ovim ljudima i da im ukažemo da je policija, koja je ovde prisutna, tu zbog, ne samo otkrivanja, već i daljeg sprečavanja daljeg vršanje krivičnih dela“, rekao je Radojković.

Jabuku je posetila i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović, koja je došla zajedno sa predsednikom skupštine Pančeva, u nameri da razgovara sa meštanima i pokuša da smiri strasti. Međutim, oni odbijaju razgovor i prete nastavkom protesta, sve dok iz pritvora ne budu puštena petorica stanovnika Jabuke, koji su osumnjičeni za organizovanje nereda motivisanih rasnom i nacionalnom mržnjom. Prema saopštenju PU Pančevo, uhapšeni su: Vladimir Stanišić (1986), Srđan Buinal (1974), Predrag Spasić (1991), Marko Stefanovski (1992) i Dejan Lešnikovski (1983), zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Kako javlja Radio Pančevo, više tužilaštvo u tom gradu, podnelo je u utorak zahtev za pokretanje istrage protiv petorice stanovnika Jabuke zbog postojanja sumnje da su organizatori nereda u tom mestu. Tužiteljka Gordana Čolić rekla je da je predloženo i određivanje pritvora do 30 dana, da ne bi uticali na svedoke i pokušali ponovo da organizuju nerede. Ona je dodala da tužilaštvo neće podleći pritiscima i zahtevima da ova petorica budu puštena.

Poslednja vest glasi da je situacija u selu mirna, ali da su policajci i žandarmerija i dalje prisutni u velikom broju. Vlast u Pančevu dostavlja pomoć u hrani i medicinskoj zaštiti Romima u Jabuci koji u strahu za svoju bezbednost već tri dana ne izlaze iz kuća. Gradonačelnica Pančeva treba da se sastane sa predstavnicima policije, tužilaštva i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kako bi zajedno pronašli rešenje za situaciju u Jabuci. U međuvremenu, na račun vlasti i državnih organa pristižu kritike zbog zakasnele reakcije koja je usledila tek nakon višednevnog divljanja neromskog stanovništva.

Ako je suditi po Fon Triru, u njegovim filmovima dojučerašnja žrtva ume da se vrati na mesto zločina i preokrene ulogu, pretvori se u zlostavljača svojih dojučerašnjih mučitelja. Što će reći: začarani krug mržnje i nasilja ne prekida se lako.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve