Loader

Uhapšen Šarančić

03.jun,19:46

Bivšeg direktora Železnice policija sumnjiči da je oštetio budžet za 1.240.000 evra

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u policijskoj akciji nazvanoj „Osmica“ uhapsila Milanka Šarančića, bivšeg generalnog direktora JP Železnice Srbije, Zorana Milićevića, bivšeg pomoćnika generalnog direktora u ovom preduzeću, i Milorada Čelebića, koji je poslovao preko firme „Sibex“, čiji je vlasnik i direktor njegova supruga Marina Čelebić.

Policija je saopštila da postoji osnova sumnje da su u izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja „tako što su, od maja 2004. do oktobra 2006. godine, u postupku nabavke šest dizel električnih lokomotiva od slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozova u vlasništvu švedske firme „SwedeRail“ omogućili pribavljanje imovinske koristi firmi „Friul Export s.p.a“ iz Trsta i firmi „CO Rail.LLP“ iz Londona u iznosu od preko 1.240.000 evra i time naneli štetu JP Železnice Srbije“.

Biografija

Prema nezvaničnoj biografiji, po završetku studija ekonomije u Kragujevcu vratio se u Vrnjačku Banju, i narednih godina izmenjao nekoliko poslova: bio je direktor banjskog lečilišta, direktor zemljoradničke zadruge „Vrnjci“, u Vrnjačkoj Banji otvorio je sa bratom kafanu Bela lađa, a na Goču restoran Horizont, dok je Milankova sestra bliznakinja otvorila turističku agenciju „Anisa turs“ i zabavni salon sa aparatima za kockanje. Prema tadašnjim optužbama iz medija, ovi objekti bili su nelegalni.

Godine 2004. postao je, kao kadar Nove Srbije, direktor ŽTP-a „Beograd“, a onda se nižu afere koje nisu vezane samo za Železnice, već i službeni stanovi, automobili, nameštanja poslova bratu, odnosno restoranu na Goču čiji je vlasnik…

Vagoni koji su mimo odgovarajuće procedure uvezeni iz Švedske, u trenutku nabavke već su bili stari između 21 i 25 godina. Aferu je otvorio direktor Uprave za javne nabavke, koji je objasnio da je preduzeće Železnice Srbije prekršilo Zakon o javnim nabavkama, odnosno da je iskorišćena rupa u zakonu. Naime, Železnice su se pozvale na hitnost nabavke zbog uvođenja kompozicija u red vožnje i tako izbegle tender. iako je nabavka vozova navodno bila hitna, vozovi su pristigli pola godine kasnije.

SBPOK je sarađivao sa italijanskim istražnim organima, Ministarstvom unutrašnjih poslova Slovenije i Kriminalističkom policijom Kraljevine Švedske kako bi obezbedio dokumentaciju koja se odnosi na nabavku lokomotiva i vozova.

Od kako je otišao iz Železnica, Šarančić je, kako je početkom maja rekao „Novostima“, radio kao „savetodavac“.

„Snalazim se kao savetodavac, i tako zarađuje honorar za egzistenciju porodice. Greh je ove države da radni potencijal koji imam, što sam dokazao kroz rezultate rada, ne želi da iskoristi“, objasnio je Šarančić.

No, pre nego što je otišao iz Železnica, isplatio je sebi nešto veću poslednju platu u iznosu od 640.000 dinara, kao nagradu za uspešno poslovanje preduzeća, jednog od onih na koje odlaze naše velike pare iz budžeta.

Sve Šarančićeve afere

Za Milenka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“, afere se vezuju otkad se prvi put pojavio na javnoj sceni. Kao uspešnog ugostitelja koji je posedovao kafanu u Vrnjačkoj Banji i etno-restoran na Goču, uz pomoć Velimira Ilića postaje direktor Železnica. Malo nakon njegovog dolaska sindikalci Železnica protestovali su jer Nova Srbija besplatno koristi njihove autobuse, hranu i piće za proslavu partijske slave. Sledi afera oko kupovine švedskih polovnih vozova koji su nabavljeni bez tendera preko firme koja se bavi uvozom garderobe, zatim ona oko kupovine lokomotiva starih 33 godine, po ceni od 600.000 evra od nepoznatih firmi. Pred kraj mandata naručio je luksuzne automobile za firmu u vrednosti od 2,2 miliona evra i iskoristio zakonsku nepreciznost ušavši u otkup luksuznog službenog stana vrednog 500.000 evra, pod nepoznatim uslovima.

(Deo teksta „Prsti u pekmezu, glava u torbi“ koji je objavljen u Vremenu br. 935 objavljen decembra 2008. godine)

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve