Loader

Novi kurs istraživačkog novinarstva

06.maj,08:42

Prijavite se na jednomesečni kurs koji organizuje redakcija "Vremena"

Nedeljnik „Vreme“ organizuje novi kurs istraživačkog novinarstva.

Kurs je namenjen svima koji su zainteresovani za usavršavanje, bez obzira da li tek postaju ili su već novinari, ili se profesionalno bave poslovima koji zahtevaju poznavanje tehnika istraživanja.

Samostalno ili u saradnji sa zainteresovanim organizacijama (Irex, Birn, Fondacija Konrad Adenauer, itd) redakcija Vremena je počev od proleća 2002. godine do danas održala četrdesetak ciklusa kursa na kojima je učestvovalo blizu tri stotine polaznika.

Svaki ciklus obuhvata jednu nedelju intenzivnih predavanja, dve nedelje istraživačkog rada sa koordinatorom teme i nedelju dana pisanja završnog teksta. Termini, program i intenzitet kursa su fleksibilni i prilagođeni polaznicima.

Broj polaznika po ciklusu je iz tehničkih razloga ograničen na maksimalno deset.

Prvi deo ciklusa obuhvata predavanja kojima je pokrivena široka oblast istraživačkog novinarstva: korišćenje lične i javne dokumentacije, stenograma i fotografije, praktična upotreba interneta, ponašanje i rad na terenu, tehnika vođenja razgovora i intervjua, izbor i provera informacija, studija slučaja, suočavanje s nepoznatom i „osetljivom“ temom, značaj i pravila timskog rada i pisanje članka. Uz to, polaznici se upoznaju s načinom rada redakcije nedeljnika Vreme, problemom odnosa medija i advertajzinga, marketinga i PR službi odnosno pravnim aspektima posla i odgovornošću novinara.

Predavači su novinari Vremena i stručnjaci za određene oblasti izvan redakcije.

Pojedine teme predavanja prilagođavaju se interesima polaznika i organizacija koje podržavaju kurs.

Dve nedelje rada posvećene su istraživanju tema odabranih na osnovu predloga polaznika i uredništva Vremena. Svaku temu istražuje grupa polaznika (dva ili tri) čiji rad koordinira jedan od novinara Vremena kome je tema profesionalno poznata. Poslednja nedelja rada predviđena je za pisanje teksta.

Tokom proteklih godina kurs istraživačkog novinarstva nedeljnika Vreme stekao je izvanrednu reputaciju, posebno zbog njegove usmerenosti na rešavanje praktičnih zadataka. Završeni kurs je studentima žurnalistike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu priznat kao pismeni deo ispita na predmetu „Tehnike novinarstva“. Četvoro polaznika redakcija je zaposlila i oni su danas vodeći novinari u oblastima koje prate; dvadesetak je duže ili kraće vreme sarađivalo s redakcijom a nešto veći broj zaposlio se u drugim redakcijama.

Kurs je besplatan.

Zainteresovani za prvi ovogodišnji kurs istraživačkog novinarstva u redakciji »Vremena« svoju prijavu – s ličnim podacima, telefonskim i i-mejl kontaktom – mogu poslati na adresu mvidic@vreme.com do srede, 12. maja.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve