Loader

Dokumenti: Advokati brane sudije

29.april,09:27

Kritikuju izbor sudija i tužilaca, kao mešanje Ministarstva pravde u sudske procese

Advokati tvrde da su odluke o izboru sudija i tužilaca donete na nelegalan i nelegitiman način, da je iz toga javnost bila isključena kao da je reč o državnoj tajni i protestuju zbog pozivanja na odgovornost sudija zbog njihovog mišljenja izraženog u sudskim odlukama i zbog mešanja Ministarstva pravde u sudske procese u toku.

To je rečeno na tribini povodom sprovedene reforme pravosuđa održanoj 24. aprila u organizaciji Advokatske komore Beograda, na kojoj je učestvovalo preko dve stotine pedeset advokata iz Beograda i cele Srbije.

Njihovi stavovi su izraženo u sledećim zaključcima dostavljenim medijima 28. aprila:

I Advokati Beograda ocenjuju da su odluke o izboru sudija i tužilaca donete na nelegalan i nelegitiman način jer Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca nisu konstituisani u skladu sa Ustavnim zakonom za sprovođenja Ustava Republike Srbije ( odredba člana 6. stav 5. ) i Zakonom o Visokom savetu sudstva ( odredba člana 54. stav 1.) i Zakonom o Državnom veću tužilaca ( odredba člana 53. stav 2. ).

U radu oba organa bila je isključena javnost, tako da je i izbor sudija i tužilaca izvršen kao da se radi o državnoj tajni, što je u suprotnosti sa načelima demokratičnosti i javnosti.

Advokati Beograda pozivaju da se na zakonom predviđeni način izvrše izbor izbornih članova VSS i DVT, odnosno predstavnika advokature i profesora Pravnih fakulteta.

II Kako iz neprava ne može nastati pravo, sprovedena reforma pravosuđa nije dala pozitivne rezultate kako u personalnom tako i u organizacionom pogledu jer ne samo da nije dovela do efikasnijeg rada sudova već je ionako loše stanje u pravosuđu pogoršala i dovela gotovo do nemogućnosti rada sudova.

III Advokati Beograda obaveštavaju javnost i upozoravaju vlast da je ovakvim stanjem u pravosuđu drastično smanjena mogućnost ostvarenja prava na pravdu građana Srbije i njihovih zastupnika.

IV Advokati Beograda izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog permanentnog mešanja izvršne vlasti u sudsku vlast što je u poslednje vreme kulminiralo izjavama najviših predstavnika Ministarstva pravde vezanim za krivične postupke koji su u toku.

Advokati Beograda izražavaju protest zbog pozivanja na odgovornost sudija zbog njihovog mišljenja izraženog u sudskim odlukama jer to predstavlja najgrublje kršenje Ustava i zakona.

V Advokati Beograda oštro protestuju zbog nezapamćenog mešanja vlasti u rad organa Advokatske komore Srbije i želje vlasti da ona oktroiše Zakon o advokaturi, mimo volje srpskih advokata.

VI Advokati Beograd traže od organa AK Srbije i AK Beograda da hitno i bez odlaganja o svemu, napred iznetom, obaveste sve relevantne međunarodne i domaće institucije.

VII Advokati Beograda obaveštavaju sve bivše i sadašnje advokate koji se nalaze na državnim funkcijama o izuzetno teškom položaju srpske advokature i pozivaju ih da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima daju svoj doprinos u prevazilaženju postojećeg stanja.

VIII Advokati Beograda upozoravaju sve advokate u Srbiji na izuzetno težak položaj advokature i pozivaju ih da uzmu aktivno učešće u odbrani advokature, očuvanju njenog dostojanstva i integriteta.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve