Loader

Skiciranje

18.maj,19:52

Skica oduvek sadrži važne podatke. Načini tog učestalog svođenja ne trpe nategnute kombinacije. Uprkos svim tehnološkim olakšicama portabl kompjutera, procesora i baze podataka, skiciranje je i danas neizbežno. Praveći skicu, ostavljamo koliko-toliko savesnu rukotvorinu najkraćeg rešenja. Njom se otvara najbrži put ka funkciji, zaključku i odredištu. Skice se uglavnom izvode pred drugim i mahom zbog drugog, i to ne samo na prvoj dostupnoj hartiji. Suvišni detalji, pokatkad odaju uživalačku nameru samoisticanja sigurnosti. Susreti sa profesionalnim brzopoteznim vlasnicima podataka i, uostalom, profesionalnim iznosiocima mišljenja pokazuju i njihovu majstorsku opremljenost. Iz nepobitno praktičnih sveščica, raznovrsna, iskorišćena brza skiciranja nisu niti data bivšim slušaocima, niti naknadno odstranjena, dok kasniji nalazač u njima sreće neobjašnjive površine, strelice, linije i skraćenice. Premda skica nastaje zbog objašnjenja, njena rasprostranjenost, količine i vrste imaju impresivan raspon.

Pre no što je načinio svoje čuveno geografsko izmeštanje, slikar Pol Gogen je redovno, po prirodi radoznalosti i potrebe, ispunjavao džepne blokove crtačkim skicama. Sačuvani, oni su otkrili i ostale nehotične unose – fleke masti i zalepljeni prah grafita smešteni su između crtica dočaranih pokreta bretonskih seljanki i ovlaš prenesenih izraza lica prolaznika, kafanskih gostiju, kontura pitomih životinja i gustine okolnog rastinja. Uz pojedine otpočete snopove linija, ispisani su brojevi, proste grupice aritmetičkih zbirova i oduzimanja – verovatni doprinos potonjem rešenom otiskivanju prema Tahitiju i ostalim, što daljim ostrvcima polinezijskog arhipelaga.

Bilo kakva i bilo kako načinjena skica, retko poseduje kriterijume umetničkih proizvoda prošlosti. Po ljupkoj spontanosti, ona ne podleže stilskoj istrošenosti i stereotipskom iščezavanju. Zbog formalne upotrebljivosti, tok njenog nastajanja zato pokatkad potire profesionalizam u korist amaterskog žara. Velike su, ali isto tako važne razlike između skiciranog objašnjenja kako najbrže stići do nesvrstanog afričkog sela, a zaobići epidemiju i sačuvanih nacrta razmeštaja aktera freske Strašnog suda. Ratničko skiciranje pozicije i brzo popisivanje pred kakav okršaj često su parodija u odnosu na stvarni strateški položaj i ishod. Zato i pored nužnih odmeravanja i balansiranja, sigurnost i uživanje pohranjeno u skicu ume da iscuri u krajnje dezorijentisanje. Slično je i sa upijenim mastilom naliv-pera na prefinjenim pamučnim salvetama prilikom nekih opštevažnih večeravanja.

Brljotine i pogrešne procene pokatkad ne samo da unose zabunu, jer takvom skicom se ne gube realne koordinate, već se i očekivani rezultat pokazuje u svetlosti ispada i izostanka, što je slično i prilikom samouverenih nacrta za poslove nameštanja – instalacije bojlera, skraćivanja nameštaja, razne pregradnje, dodavanja ili objašnjenja pogona za pokretanje, podizanje, zagrevanje i nekakvo, za sve prisutne, prejako vetrenje. Jasno je da mnogima sve sine upravo iz skice, nastale u neposrednom podučavanju, olakšavajući, u nedostatku tehničke sheme i plana, da se zamisli kako šta funkcioniše, koja se dizna i klapna podižu, šta se povlači a šta kroz strelicu i šrafure izaziva, gde stati i promeniti pravac, gde i kako steći a izbeći, šta se otklanja a šta menja. Za balkansku tehničku ujdurmu zanatske pouzdanosti, i to u svim delatnostima, slediti skicu znači podvrći se volji tuđeg pamćenja i čudnog poslovnog instinkta. Alat za skiciranje je neretko komadić zatupljene grafitne olovke – pogodan za prenošenje obrisa korpulentnije figure ali ne i za preciznu mehaniku, ili od druge vrste – famozni uložak hemijske olovke, za nešto više od potpisivanja. Podloge za skice pripadaju drugim namenama: poštanske koverte daju prostor za varijante poprečnih i uzdužnih preseka; kraće sheme odgovaraju margini uz zaglavlja dnevnih novina, dok kolori revijalnih naslovnica sa krupnim planovima – viškom slobodne kože daju toliko mnogo toga. Pozadine priznanica su sasvim odgovarajuće za mnoge patente računanja, štemovanja, prekrajanja i potezanja, dok se, u nemanju boljeg, mesto za dovitljive minijaturiste krije uz uputstvo nosiocu lične karte. Oslonci – zidovi i ograde, stanice gradskog prevoza i karoserije i sami prerastaju u skicen-površine. Uživalačka gorčina pokreće skiciranje neskriveno programskih tendencija. U lokalnom tonu i uz podizanje temperature, takvi oblici nastajali su na famoznim kućnim slavskim sastajanjima i takozvanim milozvučnim obljetnicama. Na njima se, tokom sedamdesetih, i sve naglašenije u osamdesetim godinama, oko šturog nacrta stvarao krug ostrašćenih i sitih. Glasnogovornik se skicom služio tek sporadično – nad nekoliko povučenih linija, sa neskrivenim zadovoljstvom zapljuskivana su strateška razmeštanja, i premda su crteži bili minimalni – nalik pećinskim utrljavanjima granica i neukom isticanju reljefnosti, situacije za budući lov sijale su pred okupljenima. Između razvezanih kravata i podvrnutih rukava skiciralo se, što na podlozi, što gestovima u vazduhu, kraj razmazanih tanjira i ispražnjenih čašica, u rekonstrukcijama, zamišljanim deportacijama i istorijskim prepravljanjima u duhu tog časa bezazlenih konačnih rešenja.

Mišljenje utisnuto u skicu kojom nekoga upućujete tamo negde, i svakako, verujete, nigde drugde, suvereno je i netaknuto sumnjom. Noseći skicu na nekakvoj margini kao uvod u projekat ili poduhvat, ne treba zaboraviti – radi se, naprosto o sitnoj tapiji budućih kretnji, iscrtanom zadovoljstvu za snalaženje i, što je ponekad preko potrebno, za efikasno bekstvo.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve