Loader

Press league

27.april,19:52

Duško Radović je jednom prilikom rekao: „Tucite svoju decu čim primetitie da počinju da liče na vas“. Parafrazirano na sve što se u protekla tri meseca događalo u takmičenju pompezno nazvanom Press liga Beograda – moglo bi najpre da se zaključi sledeće: pišući o ovdašnjem fudbalu sportski novinari su u toj meri počeli da liče na njega i njegove aktere da više nisu bili u stanju da svoje sopstveno takmičenje organizuju i održe na nekim drugim principima.

A ti principi, utvrđeni pre četiri godine, kad su Boban Igrutinović (Radio Beograd), Siniša Božović (tada novinar „Sporta“) i još nekolicina entuzijasta okupili sportske novinare iz petnaestak redakcija i više počeli da se druže a manje da pikaju fudbal – zasnivali su se na nekoliko čvrstih stubova. Prvo, najveći deo takmičenja održan je u sali Centra za fizičku kulturu u Košutnjaku, da bi se posle odigranih utakmica svakog kola svi akteri okupili u restoranu „Devetka“ i do duboko u noć prepričavali detalje sa svojih i „tuđih“ utakmica. Drugo, u svim ekipama bili su uglavnom zaposleni u novinskim kućama, odnosno nije se tvrdo insistiralo na članstvu u novinarskom udruženju. Treće, takmičenje je bilo izuzetno dobro organizovano i krunisano sjajnom predstavom u Sportskom centru „Šumice“, kad su utakmice za treće mesto i finale odigrane pred prepunim tribinama.

Već naredne godine sve je bilo za nijansu lošije. Proredile su se sedeljke posle odigranih susreta, na utakmicama je bilo sve više grubosti, nervoze i nepoverenja (u pripadnosti pojedinih članova ekipa nekim novinskim kućama), a i finale je nekako sakriveno od šire javnosti.

Ove godine, četvrta liga po redu u svemu je nastavila i unapredila taj negativni trend. Takmičenje je bilo očajno organizovano, igrao je ko je kad hteo i sa kim je hteo, mnoge utakmice bile su bez sudija (čak i obe polufinalne), a od najavljenog „velikog spektakla“ na kraju turnira ne samo da nije bilo ništa, već je i kompletan „final four“ prošao bez prisustva predsednika Udruženja sportskih novinara Beograda, koje je nominalno bilo organizator i nosilac ove lige. Da nije bilo ljubaznih ljudi iz ŽRK „Slodes“, pitanje je da li bi se ovaj turnir uopšte i odigrao.

Kad se sve to ima u vidu, gotovo da bi se četvrto mesto (u konkurenciji 19 ekipa) fudbalera „Vremena“ moglo smatrati neuspehom. Istina, iz godine u godinu, „Vreme“ je postizalo sve bolje rezultate, ostajući svima u prijatnom sećanju kao korektan suparnik, uz utakmice za koje su sudije Nedić i Stančić uvek mogli da kažu da su „najlakše“. Da je ovogodišnja Press liga iole bolje organizovana i da između četvrtfinalnih i završnih utakmica nije došlo do pauze od mesec i po dana, fudbaleri našeg lista mogli su i bolje da prođu.

Naime, najbolju partiju „Vreme“ je pružilo u četvrtfinalu protiv novosadskog „Dnevnika“ (7:3) i tad su mnogi bili spremni da nas proglase za favorite turnira. Međutim, duga pauza i naporan izlet u Vrbas (tokom jednog dana odigrane su četiri utakmice) učinili su svoje i ova ekipa više nije bila u stanju da napravi novi podvig.

U polufinalu izgubili smo od dvostrukih šampiona Press lige ekipe „Vesti“ sa 3:1 (2:0), a u borbi za treće mesto, posle tri vođstva, od „SOS kanala“ sa 4:3 (1:2). U finalnoj utakmici posle mnogo uzbuđenja „Sportski žurnal“ je savladao „Vesti“ sa 4:2 (0:0) i tako konačno uspeo da bude najbolji među kolegama.

Od pojedinaca u ovom takmičenju, po opštem mišljenju, najbolji su bili Igor Romanić („Sportski žurnal“), Mile Vjetrović („Vesti“) i Siniša Božović („SOS kanal“), dok je naš kolega Miloš Maksimović bio najbolji strelac turnira. Kad smo već kod pojedinaca, treba istaći da je ovogodišnja liga imala i jednu debitantkinju – za ekipu „Naše Borbe“ igrala je koleginica Gordana Lazić, koja i inače igra aktivno fudbal za zemunsku „Slogu“.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve