Loader

Zavodnik

23.maj,19:51

Maj je na izmaku, a vi ni ovoga puta niste osvojili srce nijedne žene. Ne očajavajte, vi još možete postati zavodnik, za razliku od mnogih drugih koji to već jesu i kojima je mnogo teže nego vama.

Pravi zavodnici i nisu lepotani i besprekorni heroji, a u takve ne smemo ubrojati ni posednike mnogobrojnih ženskih skalpova koji su ih pribavili slavom, novcem, ili kakvom moći. Nećete, valjda, zažaliti što vas nisu „dodirnule oči neke žene“ kojoj ste odobrili kredit iz primarne emisije, jeftino ustupili zejtin iz državnih rezervi, kojoj ste preko reda izvukli devizni ulog kod Dafine, kojoj ste abolirali krivicu u demonstracijama ili doturili zelene bonove za setvu? Istina, ima tu nečega, nije njima bilo loše „u dugim noćima“, dok smo mi treći put u jednom jedinom veku tukli Nemce. No, slast zavođenja veća je kad su i teškoće veće.

Pravi zavodnik je, zapravo, s nekom manom. Ričard Treći je bio grbav, Bajron je bio ćopav, Puškin napola crnac, a Crnjanski u celini Srbin. Ni ovde nije potrebno preterivanje, ne morate sve to biti u isto vreme. Da biste postali veliki zavodnik, ne morate imati ni naročite fizičke predispozicije, niti vam je potreban aparat velikih dimenzija. Znam čoveka kome je udruženje za zaštitu žena umesto „oružnog lista“, na jedvite jade, izdalo „kuražni list“, sa obavezom da ga pre upotrebe obavezno prikaže. On je uveren da svoje uspehe duguje svojoj hiperdimenzionalnosti. Nije, siromah, svestan, da time umanjuje valer svoga iskustva, jer ono nije šire primenljivo.

U zavođenju je najvažnija priprema. Kundera dobro primećuje da nije toliko teško zavesti devojku, koliko je teško poznavati dovoljno devojaka koje još nismo zaveli. On otuda preporučuje „onima koji gledaju u budućnost“ da obezbede što širi krug „registrovanih i kontaktiranih žena“. Dajte, osvrnite se malo oko sebe, ne gledajte samo u nacionalne radnice na televiziji. Ako je jedan Žan Žak Ruso mogao da se zaljubi u sobaricu (Terezu Lavaser), osmotrite i vi malo bolje kasirku u samoposluzi. Možda je pre bekstva iz Rogatice tajno pisala poeziju, a noću sanjala divlje veprove u salonu Simplon ekspresa. Za prilaz na brinite dobar je svaki. Nije neophodno da joj odmah kažete: „Santa Persida della salute“.

Pre nego što se sklupčamo pod raskošna pazuha komšinice, dužni smo da vam skrenemo pažnju na razlike i opasnosti koje prate sudbinu svakog zavodnika. Eto, kad je Puškin u Odesi zaveo ženu komandanta grada, ovaj mu se osvetio tako što ga je postavio u komisiju za uništavanje skakavaca u okolini. A kasnije je prošao još gore. On, za kojim je plakalo toliko lepotica, postao je rogonja, pa su ga čak proglasili za „pomoćnika velikog majstora Ordena rogonje“. U dvoboju, ubio ga je ženin ljubavnik D. Antes, usvojenik holandskog ambasadora u Petrogradu. Dok je Onore Balzak, nezasiti erotoman, umirao na krevetu od mahagonija, žena njegovog života grofica Elina Hanska ubijala je vreme u susednoj sobi zabavljajući se sa ljubavnikom.

Iz ova dva slučaja treba izvući bar dva zaključka – izbegavajte dvoboje i krevet od mahagonija.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve