Loader

Buvljak

07.jun,19:50

Velike poljane, iskustvo nas uči, ne služe samo za mali fudbal i prinudno sletanje aviona. Velike poljane su i poligoni za uspostavljanje ekonomskog odnosa razmene dobara i usluga i tada se taj gemišt tržišta, vremena, mesta i ljudi naziva buvljom pijacom (skraćeno – buvljak, ili u rečniku naših baka – furda). Buvljaci su nešto kao običajno pravo: oni koji prodaju i oni koji kupuju tačno znaju da će se ponovo susresti „na starom mestu“ nedeljom pre podne i biti zajedno do ručka.

U činjenici da svaka roba nađe kupca sakrivena je suština buvljačenja. Za razliku od čistih, svetlih, mirišljavih i ozvučenih robnih kuća kao simbola potrošačkog društva, buvljačka trgovina odvija se pod vedrim nebom, na poljančetu, tezgama u prašini ili blatu. Artikli nisu poređani na pravim tezgama, već su rasuti po tezgama od novinske hartije, plastike ili šatorskog krila. Uređeniji buvljaci ograđeni su žicom, sa organizovanom naplatom pijačnine i parkingom, a oni koji imaju kakav-takav WC zaslužuju oznaku de luxe.

Buvlje pijace u balkanskoj varijanti mešavina su prodavnice bez krova, vašara i sajma. Na buvljaku se, teorijski, može nabaviti gotovo svaki pokretni produkt čovekove ruke, manjih i srednjih gabarita: od pertli do rezervnih delova za egzotične tipove automobila, televizora i sličnih aparata. Od mreže za komarce, preko kućnih ljubimaca, do džakova sa krompirom – praktično sve osim nuklearnog oružja i kosmičke tehnologije. Takođe, moguće je zadovoljiti i potrebe tipa „narezivanje ključeva“, „popravka kišobrana“ i srodne. Kategorije „cena“ i „kvalitet“ veoma su nedefinisane i rastegljive i u tome je čitava draž – u zadovoljstvu, ponekad prividu, da je neka roba, glanc nova ili skoro potpuno amortizovana, ali u svakom slučaju potrebna, nakon cenkanja, pazarena „povoljno“, „džabe“, „ispod cene“ ili „za male pare“.

Nezaobilazni prateći dekor buvljaka jeste foklorni gurmanluk – improvizovane ćevabdžinice nude izgladnelima pljeskavice, kobasice i lepinje koje je preporučljivo jesti samo ako se u dilemi život ili smrt od gladi opredelite za život. (Mada ni posle konzumacije opstanak nije zagarantovan.) U mobilnim kafanama žeđ se gasi sokovima i bozama veštačke boje, ukusa, mirisa i arome. Prisutni su i mitološki elementi: pod šarenim šatrama poglede radoznalaca mame, za novčanu nadoknadu, naravno, pola žena-pola riba, ili pola žena-pola zmija; ponekad ima i prostitucije (pola žena-pola žena). Pakleni vozači čeličnih živaca izazivaju sudbinu i uzdahe posmatrača prkoseći fizičkim zakonima, vratolomno vozeći svoje matore na zidu smrti. Celu feštu prate najrazličitiji zvuci: treštanje poslednjih narodnjačkih ili disko-hitova, povici „navali, narode!“ „platiš pet, dobi’š šest“, „‘lorda’, ‘bonda'“ i neizbežno „d’vize, d’vize“.

Manevrišući između crnoberzijanaca, švercera, preprodavača svega što može da se preprodaje, mušterija i dilera, probijajući se između brda nošenog tekstila, magacina starih cipela i vagona starudije, robe bez porekla i bez papira, kolekcionari, ljubitelji antikviteta i oni kojima je ostalo nešto para za ove namene mogu naleteti na vredne i retke predmete: na stare novine, knjige, ploče, poštanske marke, posuđe, alate i druge korisne stvari čiju vrednost prodavci često i ne znaju. (U tom smislu, buvljaci u našim ekonomskim uslovima mogu doživeti tužan „preporod“. U smutnim vremenima prvo su umetnici u bescenje prodavali svoje slike i instrumente da bi kupili štaniclu šećera i tubu paste za zube, a po svemu sudeći, predstoji i veliko spremanje tavana i podruma.) Uz sve pobrojano, buvljaci su očigledna nastava iz istorije dizajna.

Tu neoprezni mogu za tili čas da postanu objekti klasičnog sitnog džeparenja, a lakoverni žrtve „brzih prijateljstava“. Naivnima prete zamke od šibicarenja, tombole i najneverovatnijih igara na sreću. Neupućeni, recimo, u garderobu, tek kada stignu kući utvrde da su nove-novcate „italijanske“ farmerice Made in Kaluđerica.

U romantično doba posttitoizma i razvoja socijalizma autentičnih jugoslovenskih boja, kada su granice naše ideološke braće sa Istoka bile odškrinute, buvlje pijace diljem domovine pohodili su, u svojim „peglicama“, „dačijama“ i „volgama“ „turisti“ iz lagera. Prtljažnik, gepek, zadnje sedište, pak-treger, naručja putnika i svaka prazna raspoloživa šupljina u vozilu i prikolici bili su dupke popunjeni robom socrealističkog porekla. Novac zarađen po ovoj osnovi razmenjivan je za valutu, „vegetu“, žvaku, najlon-čarapu i „cedevitu“. I bez obzira na to kojim jezikom govorili, svi su se odlično sporazumevali na univerzalnom jeziku novca.

U međuvremenu, po buvljacima na Istoku proglašena je opšta rasprodaja ideoloških i armijskih simbola, zastava, šapki, uniformi, ostale paradne vojne opreme i sličnih džidža-midža. Kod nas buvljaci, kao i sve društvo, propadaju bez imalo dostojanstva.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve