Loader

Poginula Borka Vučić

01.avgust,19:55

U teškoj saobraćajnoj nesreći poginule su Borka Vučić (83) i Mirjana Blagijević, a još dve osobe su povređene

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se 1. avgusta oko 15 časova dogodila na auto-putu Beograd-Niš između Batočine i Lapova, poginule su Borka Vučić (83) i Mirjana Blagijević, a još dve osobe, vozač Dejan Blagojević i Verica Milaković su povređeni i zbrinuti u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Borka Vučić rođena je u aprilu 1926. u Komiriću kod Valjeva kao treće od šestoro dece. U Beogradu je 1951. godine završila Pravni fakultet, a specijalizirala je bankarstvo u Americi, Londonu i Holandiji.

Radila je u Ekonomskom institutu SFRJ, bila je šef kabineta sekretara za spoljnu trgovinu SIV-a, šef kabineta direktora Saveznog zavoda za planiranje i sekretara za industriju i građevinarstvo SIV-a.

Bankarstvom počela da se bavi u Privrednoj banci Srbije, koja je kasnije postala Beogradska banka. Tamo je radila zajedno sa Slobodanom Miloševićem.

Osim toga, bila je i direktorka predstavništva Beogradske banke u Londonu i direktorka agencije Beogradske banke na Kipru. U poslednje vreme posvetila se Fondu za mlade poljoprivrednike koji je osnovala, a priča se da se u Srbiji zahvaljujući njoj gaje šitake pečurke.

Njeni suprug i sin nisu više živi.

Socijalistička partija Srbije je povodom smrti Borke Vučić i Mirjane Blagojević izrazio duboko žaljenje, navodeći da njihovim odlaskom nije izgubila samo ta partija, već i čitava država.

„Borka Vučić je žena jedinstvene sudbine koja je prokrčila put ženama i bespoštednom muškom bankarskom svetu. Bila je najpoznatija srpska bankarka svih vremena, finansijski stručnjak poznat i

poštovan u svetskim finansijskim krugovima“, piše u saopštenju SPS-a.

Pročitajte tekst o Borki Vučić iz rubrike Portret savremenika objavljen u „Vremenu“ početkom 2007. godine.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve