Loader

Čojstvo

30.jul,16:53

Otkrivena spomen ploča posvećena jednom od retkih istinskih heroja rata na prostorima bivše Jugoslavije

Na ulazu u pasaž koji spaja Zmaj Jovinu i Ulicu Ilije Ognjanovića u Novom Sadu je 23. jula otkrivena spomen ploča posvećena Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja koji je ubijen tokom rata u Bosni i Hercegovini, braneći prijatelja bošnjačke nacionalnosti.

Gradska skupština Novog Sada je u martu donela odluku da se naziv tog prolaza u centru Novog Sada nazove po Srđanu Aleksiću. Koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i Igmanska inicijativa su pozdravile ovu inicijativu, Srđana Aleksića nazvale jednim od vrlo retkih istinskih heroja rata na prostorima bivše Jugoslavije i ocenile da je ime Srđana Aleksića snažan simbol borbe za

vrednosti zajedničkog života.

Javnost u Srbiji upoznala se sa ovim slučajem 2007. godine kada je Radio televizija Srbije snimila emitovanala dokumentarni film „Srđo“.

Srđan je bio bosanskohercegovački Srbin iz Trebinja, glumac amater i juniorski plivački rekorder, plivačka nada. U ratu je bio pripadnik Vojske Republike Srpske. Njegov otac Rade je bio košarkaški trener. Majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem, iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja.

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je legitimišući osobe na trebinjskoj pijaci 21. januara 1993. godine naišla na Alena Glavovića, Bošnjaka i počela da ga maltretira i tuče. Srđan je priskočio u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su ga pretukli kundacima pušaka toliko da je pao u komu, i preminuo je 27. januara 1993. godine. Imao je 26 godina kada je ubijen. Srđanov otac je u čitulji napisao „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“.

Jedan od napadača na Srđana poginuo je tokom rata dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam meseci zatvora. Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njegovom imenu. U obrazloženju je navedeno: „Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla“.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece.

Svake godine poseti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve