Loader

Devet građana Srbije poginulo u Egiptu

16.jul,21:09

Devetoro turista iz Srbije je poginulo, a osmoro povređeno u sudaru autobusa sa šleperom, u blizini Luksora

Devetoro turista iz Srbije poginulo je u Egiptu u četvrtak, 16. jula ujutro kada se u blizini Luksora, prevrnuo autobus sa 17 putnika. Osam povređenih prebačeni su u bolnicu u Kairu.

Njih sedamnaestoro u Egipat je putovalo preko novosadske agencije „Perla turs“. Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je uzrok nesreće sudar autobusa u kome su bili srpski turisti sa šleperom i da je nesreću izazvao vozač

šlepera.

Prema informacijama koje je Ministarstvo spoljnih poslova dobilo od egipatskih vlasti, nasreći su poginuli Trpeska Slavica (rođena 1987.) iz Zrenjanina, Janjić Zoran (rođen 1958.) iz Beograda, Janjić Ivanka (rođena 1964.) iz Beograda, Janjić Mara (rođena 1994.) iz Beograda, Rodić Snežana (rođena 1969.) iz Novog Sada, Rodić Irina (rođena 1995.) iz Novog Sada, Jovicki Zdenka (rođena 1973.) iz Novog Sada, Jovicki Stefan (rođen 1997.) iz Novog Sada i Jovicki Katarina (rođena 2001.) iz Novog Sada. U nesreći su poginula i dva državljanina Egipta.

Povređeni su Ergelašev Ivan iz Zrenjanina, Nešić Ivica iz Leskovca, Cerović Miljana iz Leskovca, Babić Ivan iz Pančeva, Popadić Sanja iz Pančeva, Lukić Tijana iz Beograda, Lukić Miroslav iz Zrenjanina i Jovicki Saša iz Beočina.

Generalni direktor bolnice u kojoj su oni smešteni Šerif Mekavi izjavio je da je zdravstveno stanje svih osam pacijenata dobro i stabilno.

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i predsednica Skupštine Srbije Slavica Ćukić Dejanović, izrazili su saučešće porodicama poginulih, a Vlada Srbije proglasila je petak, 17. jul, Danom žalosti.

Predsednik Tadić obišao je povređene u petak, 17. jula u kairskoj bolnici Ali Ahli Benk. Tadić je naglasio da je saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo devet državljana Srbije „užasna tragedija“.

„U ovoj teškoj nesreći dobra je vest da su svi naši državljani koji su smešteni u bolnici dobro i da je prognoza medicinskog osoblja za njihov oporavak jako dobra“, rekao je Tadić posle posete povređenim pacijentima.

Prošle godine, u decembru, u Egiptu je u udesu autobusa, koji se prevrnuo u Egiptu na Sinajskom poluostrvu, poginulo sedam ruskih turista, dok je 17 putnika povređeno. U oktobru 2008. poginulo je sedmoro Belgijanaca, a u septembru, takođe u autobuskoj nesreći, u toj zemlji je poginulo troje Italijana.

Ministarstvo spoljnih poslova otvorilo je dežurne telefone za svaku vrstu pomoći i asistencije porodicama stradalih građana Srbije. Brojevi telefona otvoreni 24 časa radnim danom i vikendom su:

+381-11-306-82-68

+381-11-306-81-97

Broj turističke agencije „Perla turs“ iz Novog Sada:

+381-21-48-08-888

Telefoni bolnice u Hurgadi:

00 20 653 544 850

00 20 653 543 850

Ambasada Srbije u Kairu:

00 20 122 248 114

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve