Loader

Poginuli pilot MIG 29 i jedan vojnik

09.jul,12:55

Avion koji se srušio u Batajnici nedavno je remontovan

Pilot i jedan vojnik poginuli su u utorak 7. jula ujutro malo posle 9 časova u udesu aviona Vojske Srbije MIG 29 u Batajnici, u blizini aerodroma. Pilot, koji je bio na izvršavanju redovnog letačkog zadatka, pre udesa se katapultirao, ali je preminuo od zadobijenih povreda. Još jedan vojnik je poginuo a drugi je lakše povređen prilikom udara aviona u zemlju.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je komisija za isptivanje uzorka i okolnosti udesa odmah počela sa radom, a predsednik Srbije Boris Tadić naredio je Generalštabu Vojske Srbije da sprovede hitnu i opsežnu istragu kako bi se ispitali uzroci nesreće i utvrdila eventualna odgovornost.

Ovo je bio jedanaesti udes letelica Vojske Srbije u poslednjh 10 godina.

SFRJ je 1987. godine od Sovjetskog Saveza, kupila 14 lovaca MIG 29 i dva nastavna dvoseda MIG-29UB. Tokom bombardovanja 1999. godine većina aviona oborena je ili uništena na zemlji. Remont preostalih aviona obavljen je u Rusiji tokom 2007. i 2008. godine. Remont prva četiri lovaca Ministarstvo finansija platilo je 22 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana, dok je peti naknadno plaćen.

U februaru prošle godine prvi od pet lovačkih aviona obavio je prvi let na vežbi „Sretenje 2008“ održanoj u Nišu povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije.

O stanju u našem vazduhoplovstvu čitajte u „povezanim tekstovima“

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve