Loader

Novi etnički sukob u Kini

09.jul,16:45

Miran protest pripadnika jedne muslimanske etničke grupe prerastao u nerede u kojima je ubijeno 140 ljudi

U provinciji Sinđang Ujgur ubijeno je 140 ljudi, a ranjeno 828, u etničkom sukobu koji je počeo kada je miran protest oko 1000 do 3000 pripadnika jedne muslimanske etničke grupe u nedelju 5. jula prerastao u nerede. Policija je upotrebom sile pokušala da rasturi demonstracije.

Neki demonstranti tvrde da je policijska represija počela još dok su protesti bili mirni. Izgleda da je nasilje počelo kada su demonstranti odbili da se raziđu. Oni su se sukobili s policijom, rušili barikade, i počeli da uništavaju vozila i kuće. Po kineskim izvorima 260 vozila je zapaljeno ili oštećeno, 203 kuće su ruinirane. Kineska televizija prikazala je snimke demonstranata koji napadaju ljude i ubijaju ih dok su na zemlji. Po RIA novosti, bilo je pljački prodavnica. Mobilni telefoni u toj oblasti su bili jedno vreme isključeni, očito zato što je policija tako pokušavala da onemogući demonstrante da se dalje organizuju. Uhapšeno je nekoliko stotina demonstranata. To je najveći nasilni sukob u toj provinciji u poslednjim decenijama.

Kineska provincija Sinđang je autonomni region u centralnoj Aziji, u delu gde se Kina graniči sa Mongolijom, Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom i Pakistanom. Zauzima šestinu kineske teritorije, veličine je otprilike kao prostor od Nemačke do Španije, uključujući obe ove zemlje. Graniči se sa Tibetom u kome takođe ima separatistički motivisanog nasilja. Veliki deo Sinđanga čini besplodna pustinja Taklamakan, jedna od najvećih na svetu, ali su u ovoj oblasti i značajne rezerve minerala, nafte i gasa. Osim toga, Sinđang predstavlja granicu Kine prema Centralnoj Aziji, a kroz ovu pokrajinu je nekada prolazio legendarni „put svile“.

U ovoj pokrajini živi oko 8,3 miliona Ujgura, muslimana. U glavnom gradu Urumćiju od 2,3 miliona stanovnika većinu čine Han Kinezi. Tenzije između Han Kineza i Ujgura tinjaju u ovoj provinciji, a ujgurski separatisti već decenijama vode separatističku kampanju. Oni optužuju kineske vlasti za političku i versku represiju pod izgovorom borbe protiv terorizma, a pored tih optužbi oni tvrde da kineske vlasti decenijama planski menjaju etničku sliku Sinđanga doseljavanjem velikog broja Han Kineza, zbog čega Ujguri u ovoj oblasti sada čine manje od pedeset procenata stanovnika. Separatistička kampanja je uglavnom imala nizak intenziteta, ali je nasilnih protesta bilo povremeno i devedesetih godina.

Poslednji protest izbio je zbog nedavne pogibije dva ujgurska radnika za vreme štrajka u jednoj fabrici igračaka. Kineska policija tvrdi da iza protesta stoji Svetski kongres Ujgura. U provinciji Sinđang dejstvuje ekstremistička grupa „Istočni Turkestan“ (kako ujgurski separatisti nazivaju Sinđang), koja ima za cilj stvaranje muslimanske države koja bi zahvatala delove teritorija nekoliko država. Inače, ideja „Velikog Turkestana“ nije nova, tom državom koja bi obuhvatala sve narode čiji je jezik blizak turskom zanosili su se neki turski nacionalisti, poput Enver paše, još u vreme Prvog svetskog rata.

Kineske vlasti su ranije tvrdile da grupa „Istočni Turkestan“ ima veze sa Al kaidom. SAD su tu grupu proglasile za terorističku. Po kineskim izvorima, pripadnici tog pokreta su četiri dana pre početka Olimpijade u Pekingu ubili 16 kineskih policajaca i 16 ranili u gradu Kašgaru, nekada važnoj tački na „putu svile“, u provinciji Sinđang. Kineska policija je u martu 2008. osujetila napad separatista „Istočnog Turkestana“ na jednom avionskom letu.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve