Loader

Federer: Igra se nastavlja

09.jul,00:49

Na nesreću zlonamernih, Rodžer Federer na kraju finala Vimbldona nije plakao. Plakao je njegov protivnik, Amerikanac Endi Rodik koji, već treći put za malo osvaja ovaj turnir – bio je finalista i 2004. i 2005. godine.

Federer (27) se, kako su preneli svi svetski mediji kao vest dana – ponovo upisao u istoriju. Pobedom na Vimbldonu osvojio je 15. grend slem titulu, jednu više od Pita Samprasa, koji je doputovao iz Australije u Britaniju kako bi iz kraljevske lože odgledao meč i čestitao Federeru. Sampras je na kraju dobio izvinjenje Rodika zato što nije sprečio Federera u osvajanju rekorda. Rodik je Samprasu s terena, pošto je primio utešni tanjir, poručio da je dao sve od sebe da ga zadrži.

Dvadesetšestogodišnji Rodik je, teniski stručnjaci u glas ponavljaju, na Vimbldonu igrao najbolji tenis u životu: polufinalni meč protiv britanskog heroja Endija Mareja već je po njima bio Rodikov vrhunac, a ovakav scenario meča s Federerom tek niko nije mogao da predvidi.

Finalni meč između Federera i Rodika bio je jedinstven po još nečemu – igrao se u pet setova, a u poslednjem je bilo čak 30 gemova – okončan je rezultatom 5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14, nakon četiri sata i 18 munuta igre. Možda Federer za sve to vreme čak i pored 107 vinera i 50 asova nije pokazao veliku nadmoć ali je na kraju dokazao da je u boljoj fizičkoj kondiciji i psihički stabilniji. A imao je i malo više sreće.

Federera ponovo čeka blaženi period. Na njegovoj listi štiklirani su Rolan Garos, Vimbldon (šest puta), Ju-es open (pet puta) i Australian open (tri puta). Sad se vraća na prvo mesto ATP liste koje mu je (odsutni zbog povrede) Španac Rafael Nadal oduzeo prošlog leta i očekuje prvo dete za koje ga pitaju baš u svakoj prilici.

Ako se neko pitao da li je možda baš sad pravi trenutak da se oprosti od tenisa, odgovor je negativan: Federer sa osmehom ponavlja da se igra nastavlja.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve