Loader

Bojko Borisov osvojio najviše glasova

09.jul,22:12

Prema prvim rezultatima izbora u Bugarskoj, vladajuća Socijalistička partija najveći je gubitnik

Stranka Bojka Borisova, gradonačelnika Sofije, prema prvim procenama odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima koji su održani 5. jula u Bugarskoj.

Za stranku Borisova, Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) glasalo je između 38,5 i 41,8 odsto punoletnih građana Bugarske. Vladajuća Socijalistička partija premijera Sergeja Staniševa osvojila je između 17,11 i 18,5 odsto. Socijalisti bi trebalo da dobiju između 39 i 42 mesta u parlamentu, dok će GERB dobiti između 115 i 117 od ukupno 240 mesta.

Analitičari nagađaju da bi stranka GERB, osnovana pre tri godine, mogla da formira koaliciju sa desničarskom Plavom koalicijom koja je osvojila između 7,5 i 8,2 odsto glasova.

Mnogi građani smatraju da će ovi izbori značajno poboljšati situaciju u zemlji. Bugarsku potresaju koripcionaški skandali a u vreme predizborne kampanje mnogo se pričalo i o kupovini glasova građana jer su neki otvoreno govorili kako bi svoj glas prodali.

Ova zemlja je proglašena za najkorumpiraniju članicu Evropske unije i upravo zbog sveprisutne korupcije uskraćen joj je pristup evropskim fondovima.

Kao najvažniji cilj Borisov je tokom predizborne kampanje isticao borbu protiv korupcije.

Pročitajte biografiju Bojka Borisova.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve