Loader

Žarko Laušević uhapšen u Americi

03.jul,19:10

Američke vlasti razmatraju izručenje glumca Srbiji

Glumac Žarko Laušević uhapšen je u Sjedinjenim Američkim Državama 2. jula zbog boravka u zemlji bez emigrantske vize, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije. Laušević je priveden od strane Biroa za emigraciju i carine, navodi se u saopštenju.

Emigracione vlasti SAD trenutno razmatraju mogućnost deportacije Lauševića iz SAD u Srbiju. Za njim je 2002. godine raspisana međunarodna poternica na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu pošto Lauševića čeka odsluženje kazne zatvora u trajanju od 13 godina. Na tu kaznu osuđen je presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 22. marta 2001. godine zbog ubistva.

Laušević je 31. jula 1993. godine u kafiću „Epl“ u Podgorici iz pištolja CZ 99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića a teško ranio Andriju Kazića čime je, prema oceni sudskog veća Višeg suda u Podgorici, prekoračio granice nužne odbrane. Tog dana Žarko Laušević i njegov brat Branimir su učestvovali u tuči, a Laušević je u odbrani isticao da je pokušao da zaštiti brata.

Braći Laušević su presude donošene pet puta: Žarko je prvobitno, u jesen 1993. osuđen na 13 godina, Branimir na dve, i ta presuda je i posle žalbi potvrđena.

Zatim je Savezni sud poništio te presude, a na novom suđenju, u februaru 1998. godine, pred većem sudije Svetlane Vujanović, kazne su drastično smanjene: Žarko je osuđen na četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane, dok je Branimir oslobođen.

Isto veće i sudija potvrdili su tu presudu, 28. oktobra 1999. ali je i takvu odluku, na žalbu i tužioca i odbrane, poništio Vrhovni sud.

Konačno, 30. marta 2001. godine, Vrhovni sud je preinačio kaznu Žarku na 13 godina, a Branimir je i ovog puta oslobođen.

Lauševića kao da je stigla sudbina nekih od likova koje je igrao. Tragedija iz 1992. ugrozila je njegovu veoma zapaženu glumačku karijeru: u pozorišnim predstavama, filmovima i serijama „Savamala“, „Direktan prenos“, „Sivi dom“, „Šmeker“, „Svečana obaveza“ „Dogodilo se na današnji dan“, «13. jul», „Oficir s ružom“, „Braća po materi“, «Ruski umetnički eksperiment», „Boj na Kosovu“, „Original falsifikata“, „Bolje od bekstva“, „Kaži zašto me ostavi“, «Hasanaginica», «Oštrica brijača», «Lepota poroka», «Oktoberfest», «Montenegro», «Ranjena zemlja» i „Nož“.

Mediji u Srbiji su pre nekoliko meseci pisali da je Laušević (49) u Americi zbog neposedovanja dokumenata veoma teško živeo, da je radio godinama kao zidar i odbio uloge u filmovima koje su mu nuđene. U februaru mu je u našem Konzulatu u Njujorku izdato srpsko državljanstvo, objavile su tada „Novosti“.

U jednom intervjuu za „Vreme“ iz 2006. godine reditelj Haris Pašović podsetio je da Žarko Laušević uz Mikija Manojlovića, Slavka Štimca i Miodraga Krivokapića, igrao u poslednjoj predstavi koju je radio u Beogradu u JDP-u 1991. Bila je to poslednja teatarska premijera u SFRJ, predstava Čekajući Godoa.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve