Loader

Hrvatska: ostavka premijera Ive Sanadera

02.jul,18:01

„Hrvatska tone, štakori bježe"

Ostavka hrvatskog premijera Ive Sanadera u srijedu, 1. jula iznenadila je i građane i političke stranke u Hrvatskoj. Ostavku je objavio na izvanrednoj konferenciji za novinare, koja je iznenada i zakazana i naprasno prekinuta nakon upornih novinarskih zahtjeva da objasni prave razloge za ostavku, da bi ostavio svoj testament budućim dužnosnicima: da buduća premijerka bude potpredsjednica Vlade Hrvatske Jadranke Kosor, te da ga na čelu HDZ-a naslijedi Andrija Hebrang.

„Moja dionica je gotova, u prvoj dekadi HDZ je vodio Franjo Tuđman, u drugoj dekadi ja, a sada je vrijeme za druge“, izjavio je Sanader u objašnjenju svoje ostavke, koju nitko nije do kraja razumio. Bilo je tu svega, i prekida pregovora o pridruživanju s Evropskom unijom i problema sa Slovenijom, i neprekidnog prizivanja njegove završene „dionice“, ali jedino što je javnosti jasno rekao jest to da ne odlazi zbog neke bolesti, kao niti zbog toga što odlazi na neku evropsku funkciju; nije da mu nije nuđeno, ali nije prihvatio, rekao je.

Javnosti je ostalo da nagađa zašto premijer upravo sada podnosi ostavku. Ima nekoliko teorija: upravo objavljen podatak da je hrvatski BDP dosad pao za već vrtoglavih 6,7 posto, afera kupovine preskupih kamiona za Hrvatsku vojsku, u kojoj se ističe visoki funkcionar i bivši HDZ-ovski vojni i policijski ministar Berislav Rončević, turistička sezona za koju je jasno već sad da je podbacila, što će se sve vidjeti u septembru kad i posljednji gosti napuste hrvatsko more. Ipak, Sanader tvrdi da „nikad nije bježao pred izazovima“ i sve te razloge odbacuje u svojoj nemuštoj ostavci, te tvrdi da se povlači iz aktivne politike, iako je dometnuo i da nije siguran da li će se „politika povući iz njega“.

Jedna od glasina koja već dulje vrijeme zaokuplja hrvatsku javnost jest i mogućnost da se Sanader kandidira za predsjednika države na predstojećim predsjedničkim izborima; objašnjenje da je ovo njegov „trenutak za novi početak“ ne može odbaciti i takvu mogućnost, ali je pitanje zbog čega ostavka upravo sada, prije no što su predsjednički izbori i raspisani.

Ovako, već se pojavljuju konstatacije da „Hrvatska tone, štakori bježe“.

Tome u prilog ide i tvrdnja da je Sanader Andriji Hebrangu dao rok od 24 sata da se, unutar stranke, izjasni da li želi preuzeti stranačku štafetu u trci za mjesto još aktualnog predsjednika Stjepana Mesića; Hebrang, naime, nema nikakve šanse u toj utrci (hrvatska javnost je izrazito nenaklonjena tom antipatičnom liku), te bi vrlo lako Sanader mogao uskočiti u tu ulogu.

Nisu bez vraga i glasine o „desnom udaru“ u samom HDZ-u. Sanader je, naime, proteklih godina svoje stranačke „jastrebove“ uspio donekle umiriti i skrajnuti (sjetimo se samo obračuna s Branimirom Glavašem) i barem izvana provoditi „uljudbenu“ politiku. Bar se tako ogledao u evropskom ogledalu, praćen stalnim nezadovoljstvom nekih natražnjačkih stranačkih kolega.

U ovom trenutku, čini se da je već dovoljan broj zastupnika u Hrvatskom saboru, njih više od 83-oje, dalo svoj potpis za novu premijerku Jadranku Kosor, inače vjernog vojnika Ive Sanadera. Dosad su koalicijski partneri, među kojima i Samostalna demokratska srpska stranka Vojislava Stanimirovića i Milorada Pupovca, potvrdili da koalicija opstaje i da će Kosorica imati njihovu podršku. Po hrvatskom Ustavu, naime, ostavka premijera povlači ostavku cijele vlade, te njen eventualni budući opstanak s Kosoricom na čelu ovisi isključivo o vladajućoj većini. Po prvim izjavama, ipak, čini se da će predsjednik Mesić dobiti zahtjev parlamentarne većine da za novog mandatara proglasi Kosoricu.

S druge strane, šef najveće opozicijske stranke SDP-a Zoran Milanović traži izvanredne parlamentarne izbore, s obrazloženjem da eventualna vlada Jadranke Kosor ne bi imala povjerenje građana, a s njim se slaže i Damir Kain iz Istarskog demokratskog sabora.

U svakom slučaju, ako se u idućih 30 dana u Saboru ne potvrdi nova vlada Jadranke Kosor, Hrvatskoj slijede – po slovu Ustava – novi, izvanredni parlamentarni izbori.

Zanimljivo je da je Sanader zabranio direktan prijenos konferencije za novinare na kojoj je podnosio ostavku televizijama s nacionalnom pokrivenošću. No, dok se privatni RTL (kao i zagrebački Radio 101) uključio čim je to bilo omogućeno, državna (javna, pardon) Hrvatska televizija je, umjesto breaking news, emitirala nekakvu sapunicu predviđenu redovnim programom, kao da je ostavka premijera – sasvim iznenadna i nejasna – svakidašnja jadikovka koja može sačekati redovan termin uobičajenih (loših) vijesti u zemlji Hrvatskoj.

Pročitajte biografiju Ive Sanadera

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve