Loader

Sila i nepravda

27.jun,19:34

Bosna i Hercegovina će bankrotirati do kraja godine, procenjuje Svetska banka

Federacija BiH neće moći da plaća račune, ako „političari i javnost ne shvate realnost“, smatra Džejn Ermitaž, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu. Neki aranžmani sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i drugim finansijskim institucijama mogli bi pokriti deficit i sprečiti ekonomski kolaps BiH. „Ali, ni ta pomoć nije zauvek, BiH mora što pre postati samoodrživa“.

Na drugoj strani sveta, u Njujorku, učesnici Konferencije UN o globalnoj krizi usvojili predloge o reformi svetskog finansijskog sistema. Višemesečni pregovori više od 140 članica UN doveli su do jednoglasno usvojene rezolucije koja poziva na veće učešće UN u uređivanju globalne ekonomske politike. „Danas smo postigli globalni konsenzus o odgovorima na krizu, odredili smo prioritetne akcije i definisali jasnu ulogu UN“, kaže se u rezoluciji. „To činimo u interesu svih nacija kako bi postigli sveobuhvatniji, pravedniji, uravnoteženiji i održiviji ekonomski razvoj koji će pomoći u suzbijanju siromaštva i nejednakosti“.

Međutim, Sjedinjene države smatraju da UN nemaju ovlašćenja da narede promene. SAD se distanciraju od delova rezolucije, uključujući i one o reformi finansijskih tela kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond u kojima bi, po usvojenoj po rezoluciji, zemlje u razvoju trebalo da su zastupljenije nego sada.

Tekuća globalna kriza najpre je, u smislu bankrota, potkačila Island. Bosna i Hercegovina je još pre toga jednom već bila u problemu s novcem, kada je u državnoj kasi bilo preostalo jedva 400 konvertibilnih maraka. Drugi se s ovom krizom rvu kako znaju i umeju. Neki srpski političari su se u prvi mah setili „komparativne prednosti naše zaostalosti“ (Dobrica Ćosić, svojevremeno) a ovih dana više rade na licitiranju stotina miliona evra, dolara – može i rubalja – koje samo što nisu stigle. Manje se govori o uslovima pod kojima će ta pomoć stići, a najmanje o tome kako će se deliti.

Sjedinjene države se već prilično dugo – u najmanju ruku od pada Berlinskog zida pre 20 godina – i dosledno drže svog prava supersile da se ne slaže s ostatkom sveta i diktira mu uslove koje na sebe ne primenjuje.

Sistem velikih sila uspostavljen je na Bečkom kongresu 1815. godine, kada su Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Prusija, Francuska i Rusija rešile da na sebe prime teret uređenja sveta i, dakako, očuvanje mira u njemu. Vremenom se sastav članica kluba, kao i definicija velike sile, menjao. Iz igre ravnoteže snaga velikih sila Oto fon Bizmark izveo je recept: „Gledaj da budeš jedan od tri dokle god svet vodi ravnoteža pet velikih sila“.

Velike sile

* Bez prava veta u Savetu bezbednosti UN

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve