Loader

Odizimanje Legijine kuće: Čekajući bravara

25.jun,19:13

Dok su kamermani i fotografi udaljeni pedesetak metara snimali ulazak policije u kuću i ono što se dešava, sa terase jednog dela Ulemekove kuće izvesni čovek je snimao njih

Ispred kuće Milorada Ulemeka Legije u ulici Ilije Stojadinovića 87, u beogradskom naselju Filmski grad, još u prepodnevnim satima u četvrtak su se okupili mnogobrojni novinari. Na ulici je bilo parkirano nekoliko policijskih džipova i više civilnih, a u blizini su se nalazila i vatrogasna kola.

„Izvinite, da li je ovo Legijina kuća“?

„Ne možemo da dajemo informacije, molim vas udaljite se malo, nemojte da slikate nas, naša vozila i decu,“ odgovarali su policajci na pitanja novinara koji su pristizali.

Iz dvorišta je povremeno pred kuću izlazilo nekoliko kratko ošišanih momaka sa izraženom muskulaturom, obučenih u crne majice.

Razlog gužve bila je najava da će u deset sati radnici Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom zapečatiti deo kuće Milorada Ulemeka, po nalogu Specijalnog suda od 1. juna. Sud je naložio privremeno oduzimanje dela kuće zbog sumnje da je taj objekat kupljen novcem dobijenim od otkupnine posle otmice Vuka Bajruševića. Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da će „Direkcija za oduzetu imovinu stupiti u posed, zapečatiti objekat kako bi bio čuvan do donošenja konačne odluke o oduzimanju imovine.“ Homen je rekao da na odluku postoji mogućnost žalbe, tako da se čeka odluka Vrhovnog suda koji postupa u ovom predmetu i da će se tek posle te odluke znati i konačan status oduzetog objekta. Ulemeku je inače sudskom odlukom privremeno oduzet samo jedan deo kuće, dok je drugi deo ostao u posedu njegove supruge Aleksandre Ivanović i njihove dece.

Dok su kamermani i fotografi udaljeni pedesetak metara snimali kuću i ono što se dešava, sa terase jednog dela Ulemekove kuće izvesni čovek je snimao njih, a sa prozora zgrada koje se nalaze u blizini ceo prizor su posmatrali stanari tih zgrada, od kojih su neki fotografisali i kuću i novinare.

Nešto pre deset sati stiglo je više policijskih vozila iz kojih su izašli i izvršitelji. Zazvonili su na ulaznim vratima, koja je posle kraćeg čekanja otvorio jedan od kratko ošišanih momaka. Razgovor izvršitelja praćenih policajcima i Ulemekovih advokata na ulaznoj kapiji potrajao je pola sata. Kada su izvršitelji konačno ušli u kuću, zajedno sa njima je ušlo i nekoliko policajaca koji su vodili dva psa.

Čekanje da se bilo šta desi potrajalo je toliko dugo da su i stanari iz okolnih zgrada počeli da odustaju i napuštaju svoje položaje. Dvojica starijih sugrađana prišli su novinarima da se raspitaju da li će neko pisati o ogromnoj rupi, dubokoj dvadesetak metara, koja se nalazi na poljani ispred Ulemekove kuće. „Bio je park ovde, srušili su ga pošto su uhapsili Legiju. A bio je lep, sa igračkama za decu, ogradom, ni psi nisu mogli da ulaze. Onda su počeli da kopaju, rekli su da prave školu i obdanište. Pogledajte kolika je rupa i one temelje na dnu, ovde su mogli Avalski toranj da prave, a ne obdanište. Već tri godine stoji ovako.“

Nešto kasnije, u kuću je ušao električar noseći alat. Pošto su kuću napustili policajci sa psima, momci u majicama izveli su decu, koja su se pre toga povremeno pojavljivala na terasi dela kuće koji je ostao u posedu Aleksandre Ivanović. Oko 11 sati novinarima se obratio Ulemekov advokat Slobodan Milivojević. Ono što se dešavalo nazvao je „demonstracijom sile i bezakonjem“, a na pitanja novinara šta se dešava u kući, rekao je da su policajci izvršili pretres, da su dovedeni i specijalni psi za otkrivanje droge i eksploziva koji ništa nisu pronašli, da izvršioci popisuju sve što se unutra nalazi, a da je Ulemekova supruga sve pokretne stvari iznela iz tog dela kuće prethodnog dana. Pomenuo je i da će se Aleksandra Ivanović odseliti i iz dela kuće koji nije oduzet.

Jedino uzbuđenje u narednih nekoliko sati izazivao je bravar koji je nekoliko puta izlazio, sedao u kola i odlazio, a potom se vraćao. „Kako sam mogao da znam koje su brave, moram da odem da ih kupim,“ dobacio je novinarima na pitanje šta se unutra dešava.

Tek oko 14 časova novinarima je dopušteno da uđu u kuću, prolazeći kroz špalir policajaca i nabildovanih momaka koji su sve vreme bili u dvorištu. U ulaznom delu dvorišta je mala fontana i niska ograda koja taj deo odvaja od ostatka kuće. Sve prostorije su potpuno ispražnjene, u polumraku, jer je struja u tom delu kuće isključena. U dnevnoj sobi iz zida viri gomila kablova na mestu gde je ranije verovatno bio televizor. U zadnjem delu velikog i lepo uređenog dvorišta, zajedničkog za celu kuću, nalazi se mali bazen i razbacane igračke.

Na izlazu, novinare ispraća isti špalir. Kada se reporter „Vremena“ spotaknuo na stepenicama, jedan od momaka u crnoj majici je dobacio: „A trčao si da uđeš, vidiš kako Bog kažnjava.“

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve