Loader

Big Mac

23.decembar,19:50

Dan kada je g. Krokovski, bistri poljski useljenik u SAD i putujući prodavac kafanskih miksera, stupio u porodično bifence familije Mekdonald u južnoj Kaliforniji ušao je u istoriju ishrane čovečanstva.

Krokovski je pogledao oko sebe i video tri stvari: apsolutno čistu i blistavo svetlu prostoriju, nasmejano osoblje i ukusne, domaćinske hamburgere, kao kod mame. Krokovski je seo, pojeo hamburger i predložio Mekdonaldima svoj projekat: oni ustupe porodično ime i ugled radnje, a on će od toga napraviti belosvetsku industriju. Tako je i bilo: četrdesetak godina kasnije korporacija „McDonald’s“ hranila je milijarde ljudi godišnje i svi su iz njenih restorana izašli manje ili više zadovoljni; niko, međutim, nije pokvario stomak. To je važan, mada – sa gastronomske tačke gledišta – i ne pretarano važan detalj. Naime, uživanje u ukusu jela – a to gurmani znaju – ponekad se plaća stomačnim tegobama; a šta se na svetu ne plaća? Ishrana kod „Mekdonaldsa“ otklanja zebnju u tom pogledu, otvarajući prostor za neopterećeno uživanje.

Hamburger je – kod „Mekdonaldsa“ – šnicla od mlevenog goveđeg mesa sa malim procentom masnoće, ispečena na plotni. To je prosto; ono što je ključno jeste kombinacija ambijenta, posluge, dodataka i pratećeg pića. Ambijent i sve u vezi sa „Mekdonaldsovim“ restoranima širom planete isti su; to nije mala prednost u današnje vreme, jer tako nalazimo čvrstu tačku u ovom fluidnom i haotičnom svemiru. Blistava čistoća i ljubaznost osoblja su imperativ toga carstva. Osnovni proizvod – hamburger – dolazi u nekoliko varijanti, od kojih je „Big Mac“ apsolutni šampion. „Big Mac“ su dva hamburgera sa: salatom, žutim sirom, krastavcima, seckanim slatkim crnim lukom i specijalnim prelivom – sosom čija se tajna čuva bolje od tajne atomske bombe. „Big Mac“ bez porcije (velike) pomfrita nije prava stvar: naime, „Mekdonaldsov“ pomfrit je – po tvrdnjama svih najvažnijih francuskih kuvara – najbolji na svetu.

Kad je reč o pratećem piću, tu postoji izbor: u Evropi ima „Mekdonaldsovih“ restorana u kojima se toči odlično pivo (Berlin, Brisel itd) i pivo je, po pravilu, najbolje prateće piće u razmeri jedan „Big Mac“ – jedno malo pivo (0,3). Ali, u SAD i Jugoslaviji politika „Mekdonaldsa“ je da ne toči alkohol, čak ni pivo (pravo je čudo to što je u SAD dozvoljno pušenje; kod nas nije). Tako smo mi ovde upućeni na drugačiji pristup: treba kupiti „Big Mac“ i pomfrit i odneti s kesom kući; tamo nas čekaju dve unapred pripremljene stvari – posuda sa dobrim kečapom za umakanje pomfrita i umereno ohlađeno pivo (dansko ili nemačko).

Sada je trenutak da vam otkrijem vrhunac uživanja… Umesto piva, umereno rashladite flašu najboljeg francuskog belog vina (ne ispod 8 stepeni Celzijusovih). Što je vino skuplje – to bolje; vrhunac uživanja postignut je sa „Chateauneuf du Pape“ iz okoline Avinjona iz 1986. godine, mada određeni šampanjci dobrih godina („Moet&Shandon“ 1984. i „Veuve Cliqot“ iz iste godine) daju sjajne rezultate. Ne zaboravite pritom da zaista dobra i skupa francuska bela vina i šampanjci treba da leže mirno u mraku, na niskoj temperaturi, bar tri dana pre otvaranja i služenja!

Do kraja smo svesni užasa koji ovakav recept može da izazove kod konzervatino nastrojenih gurmana: „Chateauneuf du Pape“ uz „Big Mac“ i pomfrit umočen u kečap! Skandal! Gospodo gurmani, podrignite, popijte piće i razmislite malo. Nema uživanja koje ne vredi probati i doneti svoj sopstveni gurmanski zaključak zasnovan na čulu ukusa, a ne na predrasudi. Ja vam tvrdim da „Big Mac“, pomfrit iz „Mekdonaldsa“ i „Chateauneuf du Pape“ čine savršenu – mada dekadentnu, dopuštam – kombinaciju. Ako vam se ne dopadne, molim: ne morate. Ako vam se dopadne, nazdravlje vam bilo.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve