Loader

Svetkovina

02.septembar,19:49

„Nije li pisano: dom moj neka se zove dom molitve svim narodima? A vi od njega hajdučku pećinu načiniste“ (Sin Božji)

Srbijom još hara svet-Kovina. A u tom Kovinu, usled vrenja i rasula, živnulo na stotine mehur-nula. Podli prebezi postali vreli stratezi – svojim perorezima strah teški među ljudima od pera šire. Ražalovani lažovi (otmeno zvani mitomani), promuvisani u gorile sedme sile, mas-medije presaldumili u mrsomudije, sve da podstaknu perpetuum mogile. Savezno izvršno veće, istančanim gančovanjem, sroncano u Bezvezno izlišno manje, pa zatočeno tamo gde je zatečeno – u Falati Pederacije. Umesto rada i reda, prostiranje puka prema guberevcu i ravnanje struka prema vratu izlučilo uživačku pljuvačku jada i jeda, blagotvornu za brz rasplod kovinske mušice. Vremešni šovinisti (franc. shauvo – ćelav, prim. aut) zgrabili priliku da razbarušeni svet preruše u Golansku golet. Među pretvaračima raspamećenih u obezglavljene prednjači pokret (S)rbi (P)rotiv (S)vih (uz koračnicu „Doktrinari idu na safari“). Tik uz bok stoji mu (S)taračka (A)gresivnost (N)esuvislih (U)monja (uz slugan „Bez bazuke nema nauke“).

Lečenje jada bodežom odzada ima svoj sledored. Kao uvertira služi dnevna psovačka lektira iz jevanđelja novih Krpelja. Sa pukom koji se prstima desnice koristi umesto maramicom, vodanje nema da omane. Kasnije, kad dođe do opšteg sranja u koje Ceo svet potanja (via Baranja), i cakanima i kakanima čakšire ima da zamene nokšire. Budući da je prastar, rasplešće se i evropski palamar u mekušnu četkicu za rastikalnu četkicu. Možda ćemo i preživati krtu slamu, al’ ćemo im prethodno mrtvu mamu… A kad se sve zakenja, sledićemo zov korenja… Sto sledovanja klope za jedan zez Evrope (uostalom, i Evropa se mnogo trti za nekog ko je na samrti). Novi SAD preuizima ulogu rastočene Amerike – svaki naš uspeh težak je US peh. Pustopašni slon Boda, predvižnik krda, što manje hoda – više vrda. Babaroge ratne droge i bodiroge srpske sloge celivaju mu skut što im pokazuje put. U sukobu sa sobom tapkaju za Slobom, mada se neki roje i oko doktora Voje (što se sasvim razumije, jer slobode bez vojevanja nije). Bliski srdnici i narodni prdnjaci lome patku na zadatku: kako od Srbije koja muški bije stvoriti Raj za gotovane i armije, uz takav iznos rajarine da se raja nikad u njega ne vine. Taj diskont-Pijemont iz kojeg bi Matica okružena Trutovima mogla da zrači srpskoj nejači u drugim svetovima mora da bude izdaleka zamak (m. rod), a izbliza zamka (ž. rod), na izgled oslonjen na Ustav (m. rod), a u stvari branjen neprelaznom ustavom (ž. rod). Jednom rečju, za Ljudinu i Bolju mu Polovinu. Ko tuđu decu kinji, vremenom podedinji.

Rečju milje, a činom nasilje, štapska poštapala, iznad mapa svakog plivačkog slapa, prekaljena tečajem iz otimologije (nauka o vremenu raspleta zatiranjem berićeta, prim. aut), leče žgaravicu opcrtavanjem inog kriznog zgarišta (EU-karbon metoda). Vojna lica i civilna naličja srasla k’o uniforma i reforma. Praćen u stopu (po podu i stropu) kloparanjem robot-portreta podšišanog nekom vrstom dleta, literatura astralnog formata testira Deobe na slučaju Zlobe. Stranu im drži i raritet od poete koji je, još kao sloboumno dete, u epskom SANU snevao epolete. Saniranju pripomaže i retka zverka iz Bosne o Hercegovini, zaslužnik koji je bosonog Gacko po Kaknju i goloruk Brčko po Zenici, ne bi li Bosnu unosnu pretvorio u Posnu.

Položaje vojske orne da šturne iz slobljene urne prvo će obići robot-portret, zaklet da im pridigne srozani dignitet obrednom pridikom „Vrat te vreba k’o tetreba, vožd te treba kao leba“. Iza posete mentalnog orijaša, opremljenog štetoskopom (sprava za preračunavanje ratne štete u Gavrilović-paštete – prim. aut), mladim trupcima (propadnici vojske spasa bez kompasa, prim. aut) odozgo naređeno i sa povraćanjem prihvaćeno: da kroz Lepu Našu zaborave „Snašu na salašu“; da se „Cura iz Zenice nosi dokolenice“ zameni proleterskom „Preko ’šenice piče gusenice“; da bude što manje pogreba (to Našoj Stvari ne treba), a glede sprovoda – kad god iskrzne zgoda; maskiranje obavezno (i spaljena ledina pruža sliku gaja kad se presvuče nošnjom papagaja); sadejstvo ptica da bude besprekorno – KOS ima da podrži jastrebove, da glavešine ne boli glava za lešine (bez razlike, i naše i njine), za vreme što ostane. Jasno? Jasno-o-o!

Dok leva gazi po strmoj stazi, desna se čizma rastura od pluralizma. Na mučnom prolazu iz Narodno u narodnu (oni sa smetnjom zovu je navodnom), armija ne bi da bude nerodna (u Igrama bez oranica, noktima u ratarske dece u ropcu zdušno rilja njivu izobilja). Još manje bi da bude neradna: upregla je najbriljantnije umove da cesarske ceste pretvori u izlokane narodske drumove. Već oprobana Kosmetika (ko nam smeta, leti smesta s ovog sveta), uparena sa Janeziterapijom (kupus-pokus pretvaranja Gorenjske u Ravanjsku), odvela je kapitalnom otkriću (lat. capis, captis – glava, prim. aut): da je za puni rascvet mogla nužno njegovo oslobađanje od najokorelijeg spoljnjeg neprijatelja – lobanje. Postupak je, od Milošte, nazvan Slobotomija i uspešno se primenjuje pri obratu plodne Slavonije u trajnu deponiju. (Jasno? Ja-SSNO-O-O!).

Uprkos onoj „Ko jurca, ostane bez… alata“, Srbija je programom „Nemir u Svemir“ (iliti „Do jaja putem Skaja“) ponosito uzletela iz pepela tuđih sela. Kad jenja ratna jeka, trka, a frka i lom, retko-čelnici i nadri-lečnici, sa ušteđevinom od Kosovskog mita (i korupcije) otvoriće u Krnjači (prestonica Jugo-krateža, prim. aut) Muški Frazerski Salon „SvetKovina“ – priseban tretman za paralitike iz Politike. Brijačem (kad već nije mačem), uvaženi ide-golog uvaženog ubuljuševizma muštraće mušterije navodima iz Njihove političke opro-ruke. Da je progonom štetne šeste republike spasena crvena peto-raka. Da je izraz „razoriti“ (engl. razor – brijač, prim. aut) podrazumevao trimovanje starog (mrskog) i mladog (drskog). Da se, istina, počelo skromno, od jednog popalog plota čupanje korova mešovitih brakova, a ipak doguralo do Sky-spota i državnog bankrota (nem. bankrot – crvena banka, prim. aut). Pamti se da je ondašnja Banca Balkanica svojim spoljoštenim štedišama navaljivala silne olakšice: uterivana im je Cost-Benefit metoda (kosti vaše – koristi naše); ulagivači su bili jači od ulagača; prebijanje dugova izvođeno je ubijanjem drugova.

Ukratko, opojni spoj „svetkovina plus vlada-vina“, zvani još i „Periklov Zlatni Vek“ (ital. pericolo – opasnost, prim. aut) u to doba je od Srbije stvorio Švajn-carsku (iliti Kajzer-svinjsku). Bože pravde, što ode odavde?

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve