Loader

Rođendan Paje Patka

11.jun,23:33

Donald Fauntleroy Duck, čuveni junak crtanih filmova Volta Diznija napunio je 75 godina

Često nervozan i ljut i uvek smešan i simpatičan patak sa mornarskom košuljom, mašnom i kapom, prvi put pojavio se 9. juna 1934. godine u epizodi Mala mudra koka crtaća Silly Symphonies i od tada se nije mnogo promenio. Tek četiri godine kasnije temperamentni Paja je zaigrao glavnu ulogu u crtanom filmu.

Paja Patak, sa svojim nećacima Gajom, Rajom i Vlajom, kao i drugaricom Patom i ujka Bajom, igrao je u filmovima više puta nego njegov veliki rival Miki Maus, mada nikad nije dostigao Mikijevu slavu. Do 1941. pojavio se u oko 50 animiranih filmova, a od 1941. pa do 1965. u više od 100.

Za Firerovo lice (Der Fuehrer’s Face), film nastao u toku Drugog svetskog rata, Paja je dobio Oskara (za kog je nominovan osam puta) u kategoriji kratki animirani film. Donald u njemu glumi umornog radnika u fabrici oružja u Nemačkoj koji neprestano mora da salutira – svaki put kad vidi sliku Firera.

Na kraju doživljava nervni slom, a onda se probudi i shvati da je sve to bila noćna mora, da bi na kraju, sa velikim olakšanjem pogledao u kip slobode i američku zastavu.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve