Loader

Lokalni izbori: Zemunski test

06.jun,16:46

Prvi rezultati na vanrednim lokalnim izborima u Zemunu pokazuju da je Srpska napredna stranka deklasirala Srpsku radikalnu stranku:

U Zemunu najviše glasova dobila je Srpska napredna stranka, više od 30 odsto. Koalicija Za evropski Zemun osvojila je manje od 30, SRS oko 10 odsto, dok za njima slede SPS, DSS, Pokret za Zemun i Lista za toleranciju, koja je prošla bez cenzusa. LDP je u Zemunu i prošli put bila ispod cenzusa.

Koalicija za evropski Voždovac je, sudeći prema prvim nepotpunim rezultatima, na Voždovcu vodila, mada je njena dominacija za 10 procenata manja nego na proteklim izborima (vidi tabelu), a naprednjaci su i na Voždovcu pokazivali veliku snagu i duvali za vrat demokratama.

Prvi rezultati s Voždovca su pokazivali da je Lista za evropski Voždovac osvojila 32 odsto glasova, SNS oko 30, Koalicija DSS, NS, NP 12,5 odsto, Lista SPS-PUPS-JS oko 9, SRS 7, LDP 5, i Lista za toleranciju Rasim Ljajić 3,6 odsto.

Međutim, na Voždovcu je došlo do izbornog spora oko tri biračka mesta, naprednjaci su proglasili pobedu, a Opštinska izborna komisija je odlučila da će izbori na tri glasačka mesta u opštini Voždovac zbog nepravilnosti biti ponovljeni. Glasanje je u nedelju 14. juna ponovljeno na tri biračka mesta, na Pašinom Brdu, u Belom Potoku i u Ripnju, sa ukupno 4.738 birača.

Ukupno gledano, Srpska napredna stranka pobedila je na lokalnim izborima na Voždovcu sa 30,27 odsto osvojenih glasova, što joj donosi 18 odborničkih mandata. Lista „Za evropski Voždovac“ osvojila je 29,40 odsto glasova ili 17 odborničkih mandata.

I pre završetka ponovljenih izbora na Voždovcu počele su licitacije i partijska taktička nadmudrivanja oko sastavljanja opštinskih vlada u Zemunu i na Voždovcu. Tomislav Nikolić (SNS) ponudio je opozicionim partijama da sastave opštinsku vladu u Zemunu, a tu ponudu radikali su odbacili. Dok se u medijima špekulisalo da će u ove dve opštine većinu sastaviti naprednjaci i demokrate, iz DS za sada nije bilo određenih komentara. Lider Liste za toleranciju Rasim Ljajić uveren je da će vladajuću većinu u beogradskim opštinama Voždovac i Zemun najverovatnije napraviti DS i SNS i da će u tom slučaju njegova lista biti u opoziciji. Lider G17 Mlađan Dinkić je izjavio da će ova partiija napustiti republičku vladu, ako demokrate naprave lokalnu koaliciju s naprednjacima u ovim beogradskim opštinama, ali sudeći po nekim izjavama (Milan Marković), DS to ne uzima za ozbiljno.

Tema je veoma popularna u medijima, pa se kao primer pominje i Prijepolje, gde i demokrate i naprednjaci i radikali zajedno učestvuju u vlasti. Opštinsku vlast tamo čine: Demokratska stranka; Sandžačka demokratska partija-Rasim Ljajić; Zajedno za bolje Prijepolje-DS,SPS,G-17 plus, SPO; Srpska radikalna stranka; Srpska napredna stranka (odnosno odbornička grupa Napred Srbijo-Tomislav Nikolić-Grupa građana-Dragoljub Zindović).

I na vanrednim lokalnim izborima u Kosjeriću najviše procenata glasova osvojila je Demokratska stranka, oko 26 odsto, ali je izjednačena sa narodnjacima (Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija nastupale su odvojeno i dobile po 13 odsto glasova). Prema procentu osvojenih glasova slede Srpska napredna stranka sa oko 14 odsto, Socijalistička partija Srbije oko 10 odsto, Srpski pokret obnove sa nešto više od 8 odsto i G 17 Plus 5,4 odsto. Srpska radikalna stranka i Liberalno demokratska partija nisu prešle cenzus.

Mada su partije vodile kampanju teškom artiljerijom, izlaznost birača u Zemunu je niska, praktično dvostruko manja nego na prethodnim izborima, što svakako predstavlja neki signal nezadovoljstva, dok je izlaznost u Kosjeriću i dalje visoka.

Ukupno gledano, ZES je izgubila nešto snage, ali ostaje u vrhu. Naprednjaci su na tom lokalnom testu dobili prvu potvrdu svoje snage. Narodnjaci su zadržali prethodnu snagu. Socijalisti su čini se unekoliko ojačali. Izbori su pokazali da je Srpska radikalna stranka izgubila dve trećine birača u svom jakom uporištu. Pravi rezultati izbora i ovog puta će zavisti od umeća pravljenja koalicija, a bar u jednoj, a to je Zemun, za sada se ne vidi se kako će se sastaviti vladajuća većina, mada pravilo kaže da će se i najneverovatnija koalicija pre napraviti nego što neće.

Voždovac 2008.

Zemun 2008.

Kosjerić 2008.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve