Loader

Nagrade Sterijinog pozorja

05.jun,18:03

Najbolja predstava Sterijinog pozorja je "Brod za lutke" po tekstu Milene Marković

Predstavu je režirala Ana Tomović, a izvodi je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Mileni Marković za tekst „Brod za lutke“, takođe jednoglasnom odlukom žirija, dok je nagrada za režiju pripala Aleksandru Popovskom za predstavu „Kandid ili optimizam“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje dobili su Jasna Đuričić za uloge u predstavama „Šuma blista“ Ateljea 212 Beograd i „Brod za lutke“ i Nada Šargin za ulogu Roze u predstavi „Nevinost“ Ateljea 212.

Članovi žirija 54. Sterijinog pozorja bili su glumica Mirjana Karanović, književnik Ivo Brešan, glumac Meto Jovanovski, kompozitor Boris Kovač i književnik Laslo Vegel.

Milena Marković rođena je 1974. godine u Zemunu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija, dramom Paviljoni, ili kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, u junu 1998. Tri godine kasnije taj komad premijerno je izveden u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. S dramom Bog nas pogledao – Šine 2002. godine učestvuje u letnjoj rezidenciji Royal Court Theatre u Londonu, a do kraja te godine premijerno je izvedena i u bečkom teatru i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U junu 2004. predstava Šine, u režiji Rafala Sabare, učestvuje na Sterijinom pozorju. Milena Marković tada je dobila specijalnu Sterijinu nagradu za tekst. Za dramu Brod za lutke, 2005. postaje prvi dobitnik nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, a dve godine kasnije Milena dobija Sterijinu nagradu za dramu Nahod Simeon.

Muziku za „Brod za lutke“ napisao je Darko Rundek. Igraju: Jasna Đuričić, Draginja Voganjac, Milica Grujičić, Radoje Čupić, Nenad Pećinar, Radovan Vujović… Milena Marković za taj komad kaže da je bajka, a da su bajke jako okrutne: „Zato što je život okrutan i one predstavljaju inicijaciju u svet odraslih…. Nema božanskog u bajkama, samo čudesnog. Nekad čak ne pobede oni koji su na početku dobro pozicionirani, nego oni koji imaju čudo. Zato je u ovoj drami jedna umetnica…“

Brod za lutke

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve