Loader

Baro o ukidanju viza

05.jun,10:35

Evropska komisija predložiće da se Srbiji krajem godine ukinu šengenske vize

Evropska komisija predložiće da se krajem godine ukinu šengenske vize Evropske unije za državljane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavio je Žak Baro, evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove.

Baro je u Luksemburgu 4. juna ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova obrazložio izveštaj o napretku zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza. On je rekao da se još utvrđuje šta su uradile zapadnobalkanske zemlje, ali da ima osećaj da su velike napore ka ispunjavanju uslova učinile Makedonija, Srbija i Crna Gora. O tome se „mora voditi računa“ i verovatno je, mada ne sigurno, dodao je Baro, da će biti predloženo da se za ove tri zemlje krajem godine ukinu vize EU.

Baro je dodao da bi odluka o tome mogla da se donese pre leta, ili, verovatnije na jesen. On je objasnio da je neophodno da se s predlogom o ukidanju viza saglase i zemlje članice, i da se nalazi Komisije još podrobno proučavaju u evropskim prestonicama.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić Baroovu ovu Baroovu izjavu ocenjuje kao snažan podsticaj i veliko ohrabrenje.

„Izjava gospodina Baroa je veliki momenat u našoj borbi za ‘beli šengen’, jer radi se o potpredsedniku Komisije koji je zadužen za izradu izveštaja za zemlje članice“, kazao je Đelić.

„Naravno, kao što je i sam rekao, poslednju reč imaju zamlje članice šengenskog prostora i odluka tih zemalja očekuje se na jesen ove godine, ali sada sa podrškom cele Komisije, mislim da imamo veoma velike izglede da naš cilj bude dostignut u roku koji smo zacrtali“, rekao je Đelić.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve