Loader

Uhapšen Gavra

04.jun,10:30

Željko Milovanović Gavra, osumnjičen za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića uhapšen u Beogradu

Željko Milovanović (42) je uhapšen u beogradskom naselju Dorćol, oko 22 h u ulici Dunavski kej bb. Ministar policije Ivica Dačić izjavio je za B92 da je u cevi pištolja koji je nosio bio metak. Direktor beogradske policije Milorad Veljović saopštio je da je odmah pretresen stan u kojem je boravio (iznajmljen pre četiri dana) i da su u njemu pronađena dva škorpiona, četiri prigušivača, četiri pištolja i veća količina municije.

Prema tvrdnjama hrvatske policije, Milovanović, poznat i pod nadimkom Crveni Vetar, bio je glavni izvršilac ubistva Ive Pukanića, hrvatskog novinara i vlasnika nedeljnika "Nacional". On je na skuteru i sa kacigom na glavi ušao u dvorište lista „Nacional“ u centru Zagreba i uneo eksploziv koji je 23. oktobra prošle godine usmrtio Pukanića i njegovog kolegu Niku Franjića. Dok je napuštao mesto atentata, Milovanovića su snimile sigurnosne kamere.

Prema pisanju “Slobodne Dalmacije”, Milovanović je odrastao u Beloj Crkvi. Policiji je poznat još od tinejdžerskih dana jer je sa grupom poznatom kao “Sivi dom” obijao vikendice i krao iz njih sve što se moglo prodati. S početkom rata devedesetih, grupa se raspala a on je, prema nekim tvrdnjama, otišao u Knin gde ga je obučavao Kapetan Dragan. Nakon toga, priključio se Jedinici za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije.

Županijski sud u Osijeku ga od 2001. tereti da je kao pripadnik MUP-a bivše Republike Srpske Krajine učestvovao u surovom maltretiranju Hrvata u Baranji. Dve godine kasnije optužen je za pljačku ekspoziture Delta banke na Studentskom trgu u Beogradu. Septembra 2004, pobegao je iz Palate pravde u kojoj je saslušavan tako što je skočio kroz prozor. Ranjen je tokom pljačke beočinske pošte maja 2005. kada je sa dvojicom “kolega” ukrao 300.000 dinara. Sutradan je uhapšen u tuzlanskoj bolnici u koju je primljen zbog rane zadobijene tokom pljačke. Ponovo beži kroz prozor, i ponovo ga hapse, ovog puta u Doboju. Opet beži.

Šta je radio do atentata na Pukanića, nije poznato. Krajem prošle godine, Milovanović je boravio u okolini Doboja, ali ga policija Republike Srpske nije uhapsila. "Policija ne sumnja da je Željko Milovanović, koji je osumnjičen za ubistvo novinara Iva Pukanića, vlasnika zagrebačkog nedeljnika ‘Nacional’, bio u Beogradu jer je planirao ubistvo", kaže za „Politiku” sagovornik blizak istrazi. Na to, prema njegovim rečima, ukazuje oružje i oprema za prisluškivanje koja je nađena u njegovom stanu. "Policija još ne zna ko je bio meta Milovanovića. Trenutno ispitujemo sa kim je sve bio u kontaktu i vezi", navodi "Politikin" izvor.

Dan pre nego što je uhapšen Milovanović (u subotu, 30. maja), takođe zbog sumnje da je umešan u ubistvo Ive Pukanića, srpska policija je takođe u Beogradu privela i Milenka Kuzmanovića, za koga se smatra da je, kao i Milovanović, saradnik Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

Navodno, Kuzmanović je iz Srbije preneo u Hrvatsku eksploziv koji je korišćen u atentatu na Pukanića i Franića. Kuzmanović je već jednom hapšen, ali posle 55 dana provednih u hrvatskom pritvoru, pušten je na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve