Loader

Kokteli

19.novembar,19:49

Dve hiljade godina eksperimentisanja.

Današnji kokteli bude najfinije asocijacije: katalizatori dobrog raspoloženja, nenametljive sofisticiranosti. To je nežni podsetnik, da svemu uprkos, život može da bude vrt ruža…

Koktel je dosegao svoj sadašnji status posle samo 2000 godina eksperimentisanja. Rimski doktor Klaudijus verovatno je počeo sa koktelom u visokoj čaši, kada je svom imperatoru dao kap „Galskog vina“ (Vini Glichi) smućkanog od limunovog soka i sušene zemlje. Evolucija mešanih pića, razumljivo ometena tim prvim pokušajem, napredovala je uz lutanja. Postojalo je kinesko lekovito vino začinjeno tigrovim kostima, Fu Kvat Cau (Fu Kwat Tsau). Postojala je i kombinacija taloga iz čaja ostalog u londonskim tavernama zvana „Stare pantalone“ (Old Trousers), a sada imamo čak i „Koještarije“ (Balder-dash), jedan inspirativni napitak, takođe iz Engleske, napravljen od jednakih delova kalcijum oksida, vina i golubijeg izmeta.

Konačno, na početku ovog veka, koktel je dosegao svoj vrhunac. To je bila američka era prohibicije, dovoljno čudna da do perfekcije inspiriše mešavine zabranjenog alkohola što je samo doprinelo njegovoj popularnosti. U to vreme dobro piće postaje nedopustovi skupo.

Loše piće trebalo je „prerušiti“ drugim sastojcima, bilo čime što se našlo pod rukom.

Tridesetih godina vreme koktela bilo je u punom zamahu i više od 7000 varijeteta, sa tako provokativnim imenima kao što je „Zašto bezobrazne cure vode ljubav“ (Whu Minx Make Love).

Kelnera u njujorškom hotelu učinio je besmrtnim liker Tom Kolins (Tom Kollins), koktel Daiqniri stavio je na mapu istoimeni kubanski rudnik nikla.

Besmrtan je i Martini koji je dobio ime po italijanskom barmenu koga su svi zvali po imenu.

Sve u svemu, ispijanje koktela obavezno prati laka konverzacija o poreklu reči koktel. Etimologija vodi od francuske reči za stalak za kuvano jaje (coquetier), do američkog petla za borbu, do devojke meksičkih Indijaca, zvane Ksočtil (Xochtil). Ponekad, na kraju večeri, sve tri reči su ravnopravno pominjane.

Ali kada su se bučne dvadesete i tridesete zaustavile, mamurluk je potrajao do šezdesetih. Od tada neki od koktel bućkuriša predstavljali su pravu bombu za stomak; na primer, koktel „Raznesi mi lobanju“, navodno koktel australijskog lovca na zlato. Smućkan od ruma, vrlo ljutog crnog bibera, limuna i opijuma.

Koktel „Dizač mrtvih“ (Corpse Reviver) sastavljen od slatkog vermuta, kalvadosa i konjaka – nije više popularan. Danas je samo 50 koktela na vinskim kartama u barovima širom sveta.

Kada se „koktelska veza“ prekinula, ostavila je iza sebe neke interesantne varijacije, od kojih su mnoge vezane za najveće gradove istorijskim i sentimentalnim vezama. Te produžene gradske zdravice, dopuštaju globtroterima da osete stvarni ukus mesta u koje su doputovali.

MENHETN

Pomešati 3/4 viskija i 1/4 slatkog vermuta sa nekoliko kapi gorkog likera „angostura“. Servirati sa trešnjom.

BIARIC

Promućkati (znači, treba vam „šejker“) 3/4 brendija i l/4 likera „orange curacao“, sok od pola limuna. Ukrasiti kriškom limuna.

MOSKOVSKI

U kriglu sipati tri prsta votke, sok od pola limuna, malo đumbirovog piva i nekoliko kockica leda. Ukrasiti listićima nane.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve