Estrada i kriminal >

Duhovi devedesetih

Većina novih estradnih zvezda jednostavno nije umela da peva, pa je nedostatak glasovnih sposobnosti nadoknađivala glamurom, reklamama i spotovima, a dobro se videlo gde se nalazi novac neophodan za sponzorsku podršku

ŽIVOT GA NIJE MAZIO: Aca Lukas posle ranjavanja

Vest o ranjavanju folk pevača Aleksandra Vuksanovića, poznatijeg kao Aca Lukas, preneli su 3. februara svi mediji na prostoru bivše Jugoslavije. Lukas je ranjen na parkingu ispred zgrade u kojoj živi u Novom Beogradu. Kada je izašao iz zgrade i pošao ka svom automobilu, napadač je na njega ispalio dva hica, od kojih je jedan pogodio Lukasa u nogu. Vuksanović je posle ukazane pomoći i noći provedene u Urgentnom centru pušten kući. Već posle nekoliko dana pojavio se kao gost u žiriju emisije Nove zvezde granda na Televiziji Pink.

Mada je Lukas demantovao da njegovo ranjavanje ima bilo kakve veze sa mafijom i dugovima, tvrdeći da je posredi bio samo pokušaj krađe njegovog džipa i da je lopov zapucao u panici, po medijima je krenula lavina pretpostavki o navodno novom dokazu o povezanosti Ace Lukasa sa svetom kriminala.

Nije da raniji Lukasov život i njegove otvorene ispovesti nisu tome dale povoda. Lukas je prethodnih godina bez ustezanja pričao da je bio ovisnik o kokainu, o kockarnicama u kojima je ostavio milione maraka, nije krio ni da je, poput njegovih kolega, pevao za honorar na slavljima kod mnogih kontroverznih biznismena. Bio je uhapšen u akciji "Sablja" 2003. godine. Mada su se po medijima tada provlačile mnoge priče o njegovim vezama sa vođama zemunskog klana, na kraju je osuđen na četvoromesečnu zatvorsku kaznu zbog neovlašćenog posedovanja jednog pištolja.

U poslednje vreme je Lukas tvrdio da se oslobodio poroka i više puta se javno pokajao zbog korišćenja droge. Bio je žestoko ljut zbog novinarskih podmetanja veze sa mafijaškim klanovima posle ranjavanja. U antologijske izjave će sigurno ući njegove reči: "To što se u nekim mojim pesmama priča o žestokim momcima ne znači da sam ja jedan od njih, niti da se družim s njima. (…) Pa i Oliver Dragojević peva o galebovima, pa ne verujem da se privatno druži s njima."

Šta god da stoji iza ranjavanja Ace Lukasa, ovaj događaj je ponovo pokrenuo priče o vezama estrade i kriminala u Srbiji.

KORENI ESTRADE: Te veze su počele da se naziru krajem osamdesetih, kada su estradni fenomen postali političari, koje su nezaustavljivo sledili kriminalci. Do tada nevidljivi i u javnosti nepoželjni likovi su preko noći promovisani u "crne bisere", medijske zvezde novog doba. Bujanje estradnog kriminala ispratila je i pojava nove estrade, čiji je zaštitni znak bio turbo folk. Proces približavanja ove dve pojave je bio logičan. Nova elita je sa novom estradom imala mnogo zajedničkih tačaka – slična interesovanja, obrazovni nivo, iste statusne simbole. Osim toga, većina novih zvezda nije umela da peva, pa je nedostatak glasovnih sposobnosti nadoknađivala glamurom, reklamama i spotovima, a dobro se videlo gde se nalazi novac neophodan za sponzorsku podršku.

ŽESTOKI MOMCI I PEVAČICE: Ž. R. Arkan i Ceca,...

Mutni svet kontroverznih biznismena privukao je i po nekog rokera. Po pravilu su to bili oni kojima je stvaralačka energija odavno presušila. Svojim prijateljstvom sa Željkom Ražnatovićem Arkanom su se naročito hvalili Bora Đorđević, vođa Riblje čorbe, i Oliver Mandić, koji je zvezdane trenutke karijere doživeo još početkom osamdesetih. Oliver Mandić bio je i član Arkanove Srpske dobrovoljačke garde. U televizijskim nastupima, u maskirnoj uniformi je sa epskim nadahnućem govorio kako se oseća ratnik u boju, mada se od Mandićevih ratnih pohoda pamti jedino prepad na prodavce piratskih muzičkih kaseta ispred SKC-a u Beogradu, koji je izveo praćen nabildovanim momcima.

Kada je Arkan u novembru 1993. osnovao Stranku srpskog jedinstva i krenuo u predizbornu kampanju, uz sebe je vodio brojnu grupu folkera i rokera. Najkonstantniji su bili buduća supruga Svetlana Ceca Veličković i pevač Džej Ramadanovski, za koga su glasine govorile da se karavanu priključio zbog ponude koju nije mogao da odbije. Džej je, inače, u mladosti zbog šibicarenja više puta bio u popravnom domu i zatvoru, što nikada nije krio. Njegov rođak bio je Iso Lero Džamba, poznati dorćolski "žestoki momak", koga su 23. septembra 1992. godine u kockarnici na šestom spratu Beograđanke pretukli radnici obezbeđenja, posle čega mu se gubi svaki trag. Kockarnicu je tada obezbeđivala agencija Delije, čiji je vlasnik bio Arkan.

Lazar Dugalić Laki i Dara Bubamara

UMRETI ZA NJIM: Iako je Željko Ražnatović Arkan mrtav punih devet godina, njegov brak sa pevačicom Svetlanom Cecom Ražnatović i dalje je prva asocijacija na veze estrade i kriminalnih krugova. Sve je počelo u septembru 1993. godine. Menadžer Bane Stojićević pozvao je Cecu da sa Džejem Ramadanovskim i Oliverom Mandićem nastupa u Erdutu: "Samo sam prokomentarisala: ‘Uh! Kakvo mače! Ko je ovaj tip? Bruka, kako izgleda!’ Željko je jedini bio u odelu, a ja sam očekivala Arkana u maskirnoj uniformi." Smrtno se zaljubila i već tada odlučila da se uda za njega. Dve godine su se viđali i pokušavali da to sakriju od javnosti. Privilegiju da obelodani njihovu vezu dobio je Milovan Ilić Minimaks, u emisiji "Minimaksovizija", kada je u prvom minutu nove 1995. godine najavio ono što će kasnije mediji nazvati "svadbom veka". Na medeni mesec nikada nisu otišli, jer je Arkan morao na ratište.

Srđan Adžemović Adžem i Lela Andrić

Folk zvezdu nijedna priča o Arkanu nije pokolebala. Nastavila je da obožava svog supruga, koji je za nju uvek bio samo – heroj i patriota. "Taj čovek je sve smeo. Kako onda žena da ne umre za njim?", zapitala se jednom. Burna ljubavna priča završila se u istom stilu: Arkan je ubijen 15. januara 2000. godine u hotelu Interkontinental. Ceca i njena sestra ranjenog su ga odvezle u Urgentni centar, ali mu nije bilo spasa. "Kada je poginuo, godinu dana nisam izašla iz kuće. Da sam mogla, i zidove bih ofarbala u crno", ispričala je kasnije Ceca.

Dok Arkana i dan-danas "kuje u nebesa", tvrdeći da joj je čast što je bila udata za takvog čoveka, Ceca nerado govori o tome kako je i pre njega imala veze sa momcima. Najpoznatiji među njima su Goran Bojović Amonijak, likvidiran 1992, i Dejan Marjanović Šaban, izrešetan 1996, godinu dana posle Cecinog i Arkanovog venčanja.

Jelena Karleuša

Ni posle Arkanovog ubistva, estradna slava Svetlane Ražnatović nije se smanjivala, sve dok 17. marta 2003. nije uhapšena u akciji "Sablja". Ironijom sudbine, akciju je vodio Dragan Karleuša, tadašnji pomoćnik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, inače otac pevačice Jelene Karleuše. Prema tadašnjem saopštenju Vlade Srbije, u kući su pronađene velike količine oružja i vojno-policijske opreme. Ražnatovićeva je u zatvoru ostala 121 dan, ispitivana je i zbog svojih veza sa vođama zemunskog klana, ali su te optužbe kasnije povučene.

Istraga protiv pevačice proširena je i na zloupotrebu službenog položaja u vezi sa prodajom fudbalera FK Obilića, na čijem čelu je Ražnatovićeva zamenila poginulog supruga. Ražnatovićeva je i u serijalu "Insajder" Televizije B92 navedena kao jedan od ključnih likova takozvane fudbalske mafije. Iako se o optužnici po tom slučaju neko vreme naveliko pričalo, te glasine su u poslednje vreme utihnule.

Početkom 2007. nestala je sa programa TV Pinka, na kome je godinama bila glavna zvezda, nakon što je Dejan Milenković Bagzi prilikom svedočenja rekao da je vođa zemunskog klana Dušan Spasojević došao na ideju da otme Željka Mitrovića, vlasnika TV Pinka, pošto mu je ona rekla da Mitrović ne zna šta će s parama. Ražnatovićeva je negirala Bagzijeve optužbe, ali na programe Pinka nije vraćena.

Sve što se dešavalo nije preterano naškodilo njenoj estradnoj slavi, a najbolji dokaz je koncert na Ušću 2006. godine, na kome se okupilo više od 100.000 ljudi.

DVA SVETA?: Ljubavna priča pevačice Gordane Goce Božinovske i pripadnika surčinskog klana Zorana Šijana okončana je razvodom nekoliko godina pre njegove pogibije, 27. novembra 1999. godine, kada je izrešetan mecima. Iako ju je ostavio zbog druge žene, Božinovska o Šijanu i dalje govori sa pijetetom. Upoznali su se u Herceg Novom, a venčali dva dana kasnije. "On sportista, ja pevačica, dva različita sveta. Počeli smo od nule, zajedno se mučili, sticali. On nije voleo da ja pevam. Posle jednog nastupa u Bosni, gde me je vozio, samo je kratko rekao: ‘Od danas ti više ne pevaš.’ Otkazala sam sva već dogovorena pevanja", ispričala je za "Ilustrovanu politiku". U braku su proveli osam godina, dobili dvoje dece, a onda je Šijan shvatio da je zaljubljen u petnaest godina mlađu ženu sa kojom je tri nedelje pre ubistva dobio sina.

Uprkos tome što je nakon razvoda morala ispočetka da gradi karijeru i što ju je razvod, prema sopstvenom priznanju, potpuno slomio, Božinovska nikada nije osuđivala Šijana: "Bio je divan otac. Naša veza je nasilno prekinuta kada je ubijen. Volela bih da je živ pa da ima i tri žene. Njegove slike su i dalje u našoj kući, kao i sve ono što nas svakodnevno podseća na njega." I danas poriče Šijanovu umešanost u kriminalne poslove, međutim: "Sto puta je dolazila milicija u našu kuću, ali ja sam se dobro snalazila u tim situacijama. Zorana sam toliko volela da sam bila spremna na sve. Da mi je dao pištolj i rekao: ‘Sad, kad ovi uđu, ti pucaj’ – bez razmišljanja bih to uradila. Znao je da kaže prijateljima: ‘Kad bih rešio da opljačkam banku u Švajcarskoj, nikoga od vas ne bih poveo, samo bi Goca išla sa mnom!’"

MALA OD SKANDALA: Iako je karijeru praktično izgradila na skandalima, o ljubavnom životu Jelene Karleuše se gotovo ništa nije znalo dok 1999. nije otpočela vezu sa Zoranom Davidovićem Ćandom, "uspešnim biznismenom", za kog se pričalo da je umešan u trgovinu narkoticima i kradenim automobilima. Romansa je bila kratkog veka. Dva meseca nakon što je srpska folk zvezda broj jedan, Ceca, obukla crninu, slična sudbina zadesila je njenu najveću rivalku. Zoran Davidović Ćanda ubijen je 23. marta 2000. godine dok se vraćao sa sahrane Branislava Lainovića Dugog, još jednog "žestokog momka", ubijenog takođe u sačekuši. U vreme dok je bila sa Ćandom, Karleuša je, poput koleginica koje su se upuštale u veze sa momcima sličnog profila, tvrdila da je njen dečko mlad i uspešan, a da su priče o njegovim kriminalnim radnjama podmetanja zlih jezika.

Poslednjih godina činilo se da je na Ćandu sasvim zaboravila, a onda je pre godinu dana optužila Cecu Ražnatović za Ćandino ubistvo. U intervjuu za tabloid "Skandal" ispričala je da je prisustvovala telefonskom razgovoru posle Arkanovog ubistva, u kome je Ceca navodno otvoreno zapretila Ćandi: "Sedela sam pored Zorana, koji je okrenuo Cecin broj da joj izjavi saučešće, a ona je vrisnula u slušalicu: ‘Vući će ti se creva po Beogradu!’ Ja sam to čula, jer sam sedela pored njega. Nepuna dva meseca posle toga prosuli su mu mozak."

Ni Ceca ni bilo ko drugi nije bio voljan da komentariše i preispituje ove tvrdnje. Svega petanestak dana kasnije, Karleuša je mnogo veću pažnju privukla provokativnim spotom snimljenim u svečanoj sali Gimnazije u Sremskim Karlovcima, pa je i sama uskoro zaboravila na ovaj slučaj. Danas je udata za fudbalera Duška Tošića i ima ćerku Atinu. Pažnju privlači kupovinom cipela sa štiklama za svoju četvoromesečnu ćerku.

UDAJA, RAZVOD, UDAJA: Oni koje je to interesovalo, naslušali su se, svojevremeno, najava pevačice Radojke Adžić, poznatije kao Dara Bubamara, da uveliko planira venčanje sa Lazarom Dugalićem Lakijem, čim on izađe iz zatvora, gde se našao zbog umešanosti u poslove nemačke i austrijske auto-mafije. U prvom trenutku, Dara je sve demantovala, tvrdeći da je njen izabranik uspešan biznismen i da je reč o izmišljotini domaćih tabloida. Međutim, kada je javni tužilac grada Bohuma potvrdio da se Laki nalazi u istražnom zatvoru, digla je ruke. Veliko venčanje javnost nikada nije videla jer su, u vreme kada je najavljivano, Dara i Laki već bili u braku. Ta vest se pročula kada su odlučili da se razvedu. Venčali su se, navodno, zbog papira. Laki poseduje nemačko državljanstvo, a udaja je Dari znatno olakšala ugovaranje nastupa u Nemačkoj. Nakon razvoda, tabloidi su preneli da je Dara dobila svu imovinu, pre toga je optuživši za bigamiju. Nekoliko meseci nakon raskida sa Lakijem, dok razvod braka nije bio formalno završen, Dara je obavila crkveno venčanje sa izvesnim Milanom Kesićem, biznismenom iz Pariza. Sa njim je i danas, nedavno su dobili sina, a Lakija više ne pominje.

KUMA I KUMICA: Estradnu slavu svojih koleginica folk pevačica Lela Andrić nikada nije dostigla, ali njena biografija nije ništa manje koloritna. Lelica Lela Andrić bila je udata za Srđana Adžemovića Adžema, koga je policija navodila kao pripadnika "Zvezdarske grupe", a njeni kumovi bili su i Branislav Lainović Dugi, kontroverzni biznismen ubijen 2000. godine u Beogradu, i Sredoje Šljukić Šljuka, istog zanimanja, ubijen 2002. godine.

Na sudu se Lela Andrić našla zbog tužbe švajcarskog biznismena Kurta Alenspaha, koji ju je tužio zbog prevare. Okružni sud u Beogradu je 2005. godine osudio na jedanaest meseci zatvora, uslovno na tri godine, i obavezao da isplati oštećenom 140.000 franaka, ali je u junu 2006. Vrhovni sud Srbije ukinuo tu presudu i odbacio optužnicu, jer je oštećeni odustao od krivičnog gonjenja. Iste godine je Lelu Andrić stigla i mnogo ozbiljnija optužba.

Pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu optužena je za pomaganje u odavanju službene tajne, u procesu koji se vodio protiv takozvane Jotkine grupe. Službena tajna odnosila se na informaciju da policija prisluškuje mobilne telefone kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke, koji je podmitio sudiju Vrhovnog suda Srbije Ljubomira Vučkovića kako bi ga pustio iz zatvora i oslobodio optužbi. Tu informaciju, po optužnici, Lelica Adžemović je dobila od Mire Radovanović, supruge zamenika specijalnog tužioca Milana Radovanovića, i prenela je biznismenu Ljubinku Gobeljiću, takođe optuženom u ovom slučaju. Radovanović je uhapšen zbog sumnje da je svojoj supruzi otkrio službenu tajnu i kasnije je umro u pritvoru, a Sudsko veće je odlučilo da razdvoji postupak u odnosu na Lelicu Adžemović i Miru Radovanović i predmet uputi drugom sudu.

Tesna povezanost estrade i kriminala u Srbiji je pojava čije je zlatno doba, valjda, prošlo. Operacija "Sablja" izazvala je, bar nakratko, smanjenje broja raspoloživih mecena, kumova i zaštitnika, a onda su, čini se, "žestoki momci" izašli iz mode. Kontroverzni biznismeni su se uglavnom povukli u senku anonimnosti, a pevačice se danas češće udaju za sportiste ili manekene. Ipak, komentari i pažnja koju je u čitavom regionu izazvalo ranjavanje Ace Lukasa pokazuju da je sećanje na to doba još uvek vrlo živo, i da se duhovi iz boce pušteni devedesetih nikada ne mogu u potpunosti vratiti natrag.


 

Sa svadbe u zatvor

Nova klasa je redovno pozivala najveće folk zvezde da im pevaju na svadbama i drugim svečanostima, bogato ih plaćajući. Taj običaj se ni do danas nije potpuno izgubio. Pojedini mediji su 2006. godine preneli vest da su na svadbi izvesnog Dragana Ilića u jednom od najpoznatijih hotela u Buenos Ajresu, pevali Ceca Ražnatović, Mira Škorić i Aca Lukas. Ilić, inače kum Sretena Jocića – Joce Amsterdama, luksuznom svadbom je prekršio pravila kućnog pritvora, koji je uspeo da izdejstvuje posle skoro dve godine provedenih u zatvoru. Posle toga je ponovo vraćen u zatvor, u kome se po tvrdnjama medija našao zbog optužbe da je član međunarodnog narko-kartela.

Doba nevinosti

Doba nevinosti

U vreme bivše Jugoslavije, pojam estrade praktično nije ni postojao. Muzički svet se delio na zabavnjake, narodnjake i ibarsku magistralu, kao podžanr narodnjaka. Ono malo veza između muzičara i kriminalaca u to doba nevinosti delovalo je nekako idilično. U Čačku je sedamdesetih godina bilo poznato da je dobar prijatelj članova grupe Smak lokalni momak na lošem glasu sa nadimkom Biska, po kome su ime dobile neke od pesama ove grupe. Biska je, po predanju, ćutao kada su ga u policiji tukli, a jednom je čak pokušao da pobegne iz policijske stanice skačući kroz prozor! Njegovom ugledu u gradu ipak je mnogo više pridonosilo prijateljstvo sa poznatim rokerima.

Krupniji kriminalci bi obično, pošto bi se istakli u domovini, bili liferovani u inostranstvo. Najpoznatiji su tamo obavljali dodatne delatnosti za Državnu bezbednost, najčešće učestvujući u likvidiranju tadašnjih neprijatelja države u emigrantskim krugovima. To je ovim gastarbajterima garantovalo mirnu luku kada se vrate u maticu, pod uslovom da ćute i ne eksponiraju se u javnosti. Oni koji su se sa njima družili tada se nisu time javno hvalili, u to doba to nije bilo politički korektno. Folk pevačica Vesna Zmijanac je biranim rečima o svojim prijateljima iz redova “vitezova asfalta” (Ljuba Zemunac, Rade Ćaldović Ćenta, Đorđe Božović Giška…) pričala mnogo kasnije.

Kako je tada izgledao kriminal povezan sa svetom šou-biznisa, vidi se iz primera ljudi sa estrade koji su došli u sukob sa zakonom. Rok pevač Adolf Dado Topić je 1973. godine proveo u Vojnom istražnom zatvoru 26 dana jer je pokušao da izbegne odlazak u vojsku, što je u to vreme bio žestok prekršaj za koji slava nije bila olakšavajuća okolnost. Pošto je u vojničkoj uniformi odužio dug otadžbini, Dado Topić je nesmetano nastavio karijeru.

Zdravko Čolić, jugoslovenska megazvezda, u februaru 1987. godine je u Ohridu priveden u stanicu milicije jer je kod njega pronađena veća količina deviza. Inspektori su ga tri dana ispitivali i proveravali da li je bio u ekipi koja je htela da devize kupi jeftino i proda skuplje. Kada je pušten, po ličnom svedočenju, morao je da ide na ručkove i večere u kuće tih istih inspektora. “Bez obzira na to što su voleli moje pesme, oni su morali da rade svoj posao”, rekao je Čolić. Iako je u to vreme već svaki Jugosloven počinjao da operiše stranom valutom, Čolić se našao usred medijskog skandala. Inače, sav pronađeni novac mu je oduzet.

Najpoznatiji je ipak slučaj Gorana Ipe Ivandića, bubnjara Bijelog dugmeta. On je 19. septembra 1978. uhapšen zbog posedovanja hašiša i osuđen na tri godine zatvora (količina hašiša zbog koje je Ivandić uhapšen i osuđen verovatno bi se danas našla prilikom racije u bilo kom gradskom kafiću). Ipe je u zatvoru u Foči proveo 18 meseci, a pomilovan je za Dan Republike 1982. godine od strane predsedništva SFRJ zbog primernog ponašanja. Kažu da su ga boravak u zatvoru i medijska buka koja je ovaj događaj propratila veoma teško pogodili.

Svetsko, a naše

Svetsko, a naše

Povezanost estradnih i kriminalnih krugova nije retka u svetu, niti je pojava novijeg datuma. U maju 2005. godine, londonski mediji objavili su nova saznanja u vezi sa tvrdnjama da je Frenk Sinatra bio saradnik mafije.

"Gardijan" je citirao izjavu glumca Džerija Luisa iz jedne Sinatrine biografije po kojoj je on bio kurir mafije, a jednom je umalo uhvaćen s pošiljkom novca. "Pošto je prošao kroz carinu, službenici su od Sinatre tražili da otvori kofer u kome je bilo 3,5 miliona dolara, ali su ubrzo odustali od pretrage zbog gužve koju su napravili Sinatrini obožavaoci", naveo je Luis. On je ispričao da je Sinatra dobrovoljno postao kurir mafije i da je do pomenutog incidenta na njujorškom aerodromu došlo neposredno pošto je gangster Laki Lućano 1946. deportovan iz SAD u Italiju. Sinatra je uvek poricao veze s mafijom, ali je FBI sredinom devedesetih objavio tajna dokumenta koja govore da je tih veza ipak bilo.

Američka rep i hip-hop scena nezamisliva je bez “kriminalne” primese. Gotovo da nema izvođača koji ne može da se pohvali ožiljcima od metaka dobijenim u uličnim okršajima, a tekstovi pesama najčešće se bave kriminalom i teškim gangsterskim životom u crnačkom getu. U isto vreme kada su u Srbiji hit bile kajle, ogrlice sa krstovima, glomazno prstenje i odeća sa životinjskim dezenima, slična moda vladala je i na reperskoj sceni u SAD.

Zatvorske kazne, ranjavanja i droga obeležili su život i karijere mnogih hip-hop izvođača, ali, jedini koji je ušao u legendu je čuveni Tupak (2pac) Šakur. Ubijen je u septembru 1996. godine u obračunu sa članovima ulične bande. Imao je jedva 25 godina, šest snimljenih albuma, odsluženu zatvorsku kaznu od pet godina zbog silovanja i jedno ranjavanje koje je jedva preživeo.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

 

 

Novosti

 

Naslovi.net

 

Male Novine