Vreme
Kako smo birali

Rezultati izbora u Srbiji 1990–2016.
piše:
Dokumentacioni
centar
Vreme

DECEMBAR 1990.
Prvi višsestranački izbori za Skupštinu Srbije. Najviše poslanika, 194, osvojio je SPS. Za predsednika parlamenta izabran Slobodan Unković, za premijera Dragutin Zelenović. Raspodela mandata je jedino tada bila po većinskom sistemu, a na ostalim je po proporcionalnom.

DECEMBAR 1992.
SPS ponovo osvaja najviše, 101 mesto u parlamentu, a većina je obezbeđena uz podršku SRS (koji nije ušao u Vladu). Predsednik Skupštine bio je Zoran Lilić, a predsednik Vlade Nikola Šainović.

DECEMBAR 1993.
Većinu od 128 poslanika formirali SPS i Nova demokratija. Dragan Tomić postaje predsednik parlamenta, a Mirko Marjanović premijer.

SEPTEMBAR 1997.
Koalicija SPS-JUL-ND dobija 110 mandata, a većina obezbeđena obezbeđena uz podršku SRS koji je ušao u Vladu. Tomić je ponovo predsednik Skupštine, a Marjanović Vlade.

DECEMBAR 2000.
DOS je osvojio 176 mandata. Dragan Maršićanin je izabran za predsednika parlamenta, a Zoran Đinđić za premijera.

DECEMBAR 2003.
SRS je osvojio 82 mandata, ali Vladu formira DSS, SPO i NS i G17+ uz podršku SPS. Maršićanin je ponovo izabran za predsednika parlamenta. Premijer je Vojislav Koštunica.

JANUAR 2007.
Opet najviše mandata pripada SRS - 81. Za predsednika Skupštine najpre je nakratko izabran Tomislav Nikolić, a formiranjem nove skuštinske većine DS, DSS-NS, G 17+ šef parlamenta postaje Oliver Dulić. Koštunica je po drugi put premijer.

MAJ 2008.
DS je, sa listom Za evropsku Srbiju osvojio najviše (102) mandata, i formira koalicionu Vladu sa SPS i strankama manjina. Za predsednika parlamenta izabrana je Slavica Đukić- Dejanović, potpredsednica Socijalističke partije. Premijer je Mirko Cvetković.

MAJ 2012.
SNS je svojom listom osvojio najviše (73) mandata, i formirao koalicionu Vladu sa SPS-om, URS-om i SDPS-om (strankom Rasima Ljajića koji je mandate dobio na listi Demokratske stranke). Za predsednika parlamenta izabran je Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS-a. Premijer je Ivica Dačić.

MART 2014.
Na izborima 16. marta ubedljivu pobedu odnela je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke sa osvojenih 158 mesta u parlamentu. Premijer je Aleksandar Vučić. DSS, LDP i URS, doskorašnje parlamentarne stranke, nisu prošle cenzus i ostale su bez mandata odnosno prešle su u vanparlamentarnu opoziciju.

APRIL 2016.
Na izborima od 24. aprila 2016. najviše mandata osvojila je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke – 131 mesto u parlamentu. Za predsednika Skupštine ponovo je izabrana Maja Gojković (SNS). Mandat za sastav vlade dodeljen je Aleksandru Vučiću.