Loader

IN MEMORIAM

Lazar Stojanović 1944–2017

04.mart,15:50

Filmski reditelj, publicista, pacifista, jedan od osnivača nedeljnika Vreme

Lazar Stojanović filmski reditelj, publicista, pacifista, jedan od osnivača nedeljnika Vreme preminuo je 4. marta u Beogradu.

Lazar Stojanović je reditelj filma „Plastični Isus“ koji je 1971. zabranjen i zbog koga je Lazar osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu, a koji je prvi put slobodno prikazan tek 1990, a naredne godine na Filmskom festivalu u Montrealu, dobio je nagradu Međunarodnog žirija kritike S Tomom Gotovcem je bio koautor dokumentarnog filma Zdrav podmladak, u kome se izborom i montiranjem scena iz najznačajnijih jugoslovenskih posleratnih igranih filmova ilustruje uloga partije za vreme i posle rata u doba obnove i izgradnje SFRJ, sa poentom na scenama u kojima se sve pretvara u nekakav sorealistički spektakl, čemu se publika smejala. Snimio je dva filma o Vanetu Ivanoviću, film «Približno Srbi» o položaju Roma u Srbiji

Zabranjen je bio i broj časopisa Vidici koji je Lazar Stojanović uredio sa Ljubišom Ristićem i Aleksandrom Ilićem, a u kome su pređene propagande u nacističkoj Nemačkoj i u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Pre nego što je izložen represiji i zabranama Lazar Stojanović je bio asistent reditelja Saše Petrovića u filmovima «Skupljači perja» i «Biće skoro propast sveta».

Tokom ratova 90-ih godina prošlog veka bio je aktivan u mnogim mirovnim, antiratnim organizacijama. Snimio je dokumentarne filmove u Haškom trbunalu optuženim za ratne zločine o liderima bosanskih Srba Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću «Uspon i pad generala Mladića» i «Život i priključenije generala Karadžića», a zatim i dokumentarac Škorpioni u koji je inkorporiran arhivski snimak ubistva šest muslimana kod Trnova u Bosni.

Umesto omaža: Film "Plastični Isus

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve