Loader

Otvorena izložba savremenog nordijskog stakla

Dodir stakla

16.februar,00:42

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u saradnji sa ambasadama nordijskih zemalja otvorena je izložba "Dodir stakla" koja će trajati do 15. marta

U prisustvu ambasadora Danske Mortena Skvogo Hansena, Finske Pertija Ikonena, Norveške Arnea Sanesa Bjernstada i Švedske Jana Lundina, direktorka Muzeja primenjenih umetnosti Ljiljana Miletić Abramović istakla je da je Nordijski region poznat po osobenom dizajnu i da posetioci izložbe sada imaju priliku da se upoznaju sa dizajniranim predmetima od stakla. Na izložbi je predstavljeno osamdeset dela nastalih u 13 poznatih staklara i dizajn studija koji su većinu svojih dela realizovala u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektima i dizajnerima.

Otvarajući izložbu, ambasadori Finske i Švedske istakli su da je cilj izložbe promovisanje nordijskog dizajna i proizvođača stakla. To je ujedno i prilika da se nordijska saradnja istakne kao uspešan model regionalne saradnje u svim oblastima.

„Saradnja nordijskih zemalja je u mnogo čemu jedinstvena, proteže se kroz sve oblasti društva, od politike i istraživanja, pa sve do kulture i umetnosti. Verujemo da se to vidi i na našoj izložbi, na kojoj su predstavljena umetnička dela različitih dizajnera i proizvodjača četiri različite nacije, a koja istovremeno zrači jedinstvenom nordijskom tradicijom i inovativnim duhom, “ rekao je ambasador Finske Perti Ikonen.

Ambasador Švedske Jan Lundin izjavio je da se saradnja nordijskih zemalja velikim delom zasniva na zajedničkim vrednostima i dodao: „Velika povezanost naših naroda, zajednički interesi, kao i iskustva koja delimo kao male pojedinačne države vodile su nas ka formalizaciji nordijske saradnje koja se pokazala kao uspešan regionalni model.“

Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Posle Beograda, izložba će biti otvorena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu od 21. marta do 20. aprila.

Generalni sponzori izložbe su Wiener Stadtische i I&F McCann Grupa, dok su održavanje pomogli Vinarija Tikveš, EuroCons Group, Elopak, Finlandia, Volvo, SpotCooler, Q-Free, Tetra Pak, Ericsson, Masferg Agro, Securitas, Novo Nordisk, Peter Justesen, Medicon, Iittala, Fosdalen, Velux i Norway House.

PT

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve