Loader

Trampov «bezvizni režim»

04.februar,15:46

Tramp zabranio ulazak u SAD državljanima Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije, a njujorški federalni sud zabranio deportacije koje je naredba zatekla u tranzitu 7:1 ili 6:7 - RIAN o odnosu američkih medija prema Trampu i Obami: za sedam bombardovanja, protiv jednog ukaza Istorija predrasuda: Ulaz SAD 1915. bio zabranjen "alkoholičarima", "anarhistima", "radnicima po ugovoru", "kriminalcima i osuđenicima", "epileptičarima", "idiotima", "nepismenima", "imbecilima", "pauperima", "političkim radikalima", "poligamistima", "prostitutkama" i "lutalicama"… Racija na imigrante u Njujorku, Atlanti, Čikagu, Los Anđelesu - u Kaliforniji, Teksasu, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Džordžiji i Kanzasu... Pismo 48 američkih univerziteta Donaldu Trampu: Dolazak najtalentovanijih vitalan za SAD

Tramp zabranio ulazak u SAD državljanima Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije, a jujorški federalni sud zabranio deportacije koje je naredba zatekla u tranzitu

Predsednik Donald Tramp je 28. januara potpisao Memorandum o planu za pobedu protiv Islamske države (Presidential Memorandum Plan to Defeat the Islamic State of Iraq and Syria) koji obavezuje niz američkih institucija (državnog sekretara, sekretara za odbranu, energiju, sekretara trezora, odbrane, bezbednosti, direktora obaveštajne službe, CIA, načelnika zajedničkog štaba javnog tužioca) da za 30 dana donesu plan o borbi protiv IS.

Pre toga, 27 januara američki predsednik je potpisao izvršnu naredbu o aktiviranju antimigrantskih mera, koje doneo pozivajući se na zakon iz 2016. o viznoj restrikciji viza za državljane nesigurnih zemalja, i suspendovao je američke vize za građane Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena. Državljanima Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije – zabrannjeno je izdavanje viza u naredna četiri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme.

Tramp je uz to, na četiri meseca zaustavio prijem svih izbeglica u SAD. U naredbi se takođe traži prekidanje programa za izdavanje viza Visa Interview Waiver Program, koji dozvoljava putnicima iz 38 zemalja –među kojima su bliski saveznici SAD- da obove dozvole za putovanja, a da ne budu neposredno lično intervjuisani od strane američkih vlasti.

U periodu suspenzija viza američke institucije detaljno nabrojane u Trampovoj naredbi treba da preispitaju sistem za izdavanje viza za svaku zemlju i da obezbede da u SAD ne ulaze potencijalni neprijatelji ili teroristi.

Trampova odluka izazvala je velike proteste i na aerodromima širom SAD – u Vašingtonu, Čikagu, Mineapolisu, Denveru, Los Anđelesu, San Francisku i Dalasu, a na njujorškom aerodromu „Džon Kenedi“ oko 2.000 demonstranata je uzvikivalo „Pustite ih, pustite ih“, prenosi AFP.

Njujorška federalna sutkinja En Doneli je međutim prihvatio apelaciju koju je podnela nevladina organizacija Američka unija za građanske slobode u delu koji se odnosio na deportaciju osoba koje su već ušli na teritoriju SAD ili su bili u tranzitu, omogućivši im boravak do 90 dana i dozvolila privremeni boravak građanima sedam muslimanskih država koji su stigli u SAD, odnosno onima koji su sa validnim vizama bili u tranzitu, nakon što im je bio zabranjen ulazak u tu zemlju.

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost saopštilo je da će se „povinovati naredbi federalnog suda“, ali da izvršna naredba predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u zemlju državljana sedam većinski muslimanskih zemalja ostaje na snazi.

Odluka suda ne znači da će osobama koje su se zatekle na aerodromima biti dozvoljen ulazak u SAD. Oni će najverovatnije biti prebačeni u imigracione centre gde će čekati novu odluku suda o tome da li je Trampova naredba suprotna ustavu SAD.

Nakon odluke njujorškog suda, usledila je slična odluka federalnog suda iz Sijetla (država Vašington) koji je suspendovao Trampovu odluku kao protivnu odredbama američkog ustava o ravnopravnosti. Apelacioni sud je odbio da suspenduje važenje te sudske odluke na celoj teritoriji SAD, pa su do konačne odluke apelacionog suda granice SAD ponovo otvorene. Nagoveštava se da će se slučaj na kraju razrešavati u Vrhovnom sudu SAD, oko čijeg petog člana traje rasprava na Kapitol Hilu.

Dok je trajala ta pravno politička bitka, protiv ograničenja ulaska u SAD oglasile su se i IT kompanije Apple i Facebook koje zapošljavaju veliki broj stranih stručnjaka.

( Apple, Facebook and 95 others join legal fight against Trump travel ban, cnn.com)

( Presidential Memorandum Plan to Defeat the Islamic State of Iraq and Syria, whitehouse.gov, January 28, 2017)

( Full text of Trump’s executive order on 7-nation ban, refugee suspension, edition.cnn.com, January 28, 2017)

( Travelers rush to board U.S. flights while Trump ban blocked, reuters.com Sun Feb 5, 2017 | )

( Trump refugee order could be headed to Supreme Court, February 06, 2017, FoxNews.com)

RIAN o odnosu javnosti prema Trampu i Obami: za sedam bombardovanja, protiv jednog ukaza

Ruska agencija RIA Novosti, javljajući da je deset danaposle otstavke bivši predsednik SAD Barak Obama podržao proteste protiv Trampovog ukaza o zaštiti zemlje od terorizma, odnosno o obustavljanju prijema izbeglica iz Sirije na neodređeno vreme a iz srok, iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena na 120 dana, da su američki mediji tvrdili da je bivši predsednik priverženik mira, demokratiije, a da je republikanac koji je ga je smenio na položaju na predsedničkom mestu ksenofob, koji prenebregava sve američke vrednosti i i slobode, a da je Tramp u odgovoru na tu kritiku skrenuo pažnju na to da se njegove mere zapravo ne razlikuju od politike samo Obame čija je administracija 2011. zabranila prijem izbeglica iz Irana i izdavanje viza građanima te države.

Agencija uz to podseća da je od sedam država sa liste ramove liste šest bombardovala Obamina administracija, da su Siriju SAD bacile 12.192 bombe, na Irak 12.095 na Avganistan 1.133, Libiju 496, na Somaliju 12, Na Jemen 34, i na Somaliju 12. Dodaje se da je na listo bobardovanih zemalja takođe sedam zemalja – sedma je Pakistan na koji su bačene tri bombe.

( Обама vs Трамп. Семь войн против одного указа, ria.ru, 31.01.2017)

Istorija predrasuda: Ulaz SAD 1915. bio zabranjen „alkoholičarima“, „anarhistima“, „radnicima po ugovoru“, „kriminalcima i osuđenicima“, „epileptičarima“, „idiotima“, „nepismenima“, „imbecilima“, „pauperima“, „političkim radikalima“, „poligamistima“, „prostitutkama“ i“lutalicama“.

Džošua Braun, direktor u kompaniji Ritholtz Wealth Management una sajtu Reformer brocker, komentarišući karikature objavljene u prošlosti u američkoj štampi svojim jevrejskim, irskim i italijanskim prijateljima poručuje da je lepo što sebe vide kao «prave Amerikance», ali ih podseća na to da su njihovi preci koliko juče kako su tretirani kada su došli u Ameriku. Italijani su opsivani kao niža ljudska rasa, pacovi i kriminalci. Irci su crtani kao majmuni. Bio je donet zakon koji zabranjuje da u SAD dolaze Kineskinje, tako da Kinezi u SAD ne mogu da steknu potomstvo. Jevreje su pljuvali na ulici i rutinski isključivali iz pristojnog društva. Unhire-able i neželjeni podvrgnuti su masovnoj diskriminaciji, pri čemu ne misli tu pojavu na dubokom jugu, već na ulicama Njujorka, Filadelfije i Bostona. Tamo je Ujka Sem «bo proždran» od strane kineskih i irskih imigranata od kojih su mnogi došli sredinom 1800-ih. Pkazuje karikaturu na kojoj je prikazan irski majmun s bocom ruma, koji sedi na buretu baruta, veliki nosati Jevrejin koji je pobegao od pogroma u istočnoj Evropi i Rusiji, a čak i brod kojim je došao ima takav nos. Odseća na zakon o isključenju Kineza koji je 1882. potpisao predsednik Čester A. Artur kojim je propisan desetogodišnji moratorijum na primanje kineskih imigranata u SAD, koji nije povučen do 1943. u okviru pokušaja da se utiče na zaoštravanje kinesko japanske suprotnosti tokom rata.

U 1915, kongres je doneo zakon koji je određivao da imigranti pri ulazu u SAD moraju da polože test pismenosti, a nekoliko godina kasnije ulaz u zemlju je bio zabranjen „alkoholičarima“, „anarhistima“, „radnicima po ugovoru“, „kriminalcima i osuđenicima“, „epileptičarima“, „nestabilnim osobama“, „idiotima“, „nepismenima“, „imbecilima“, „suludim osobama“, „pauperima“, „osobama koje boluju od zarazih bolesti“, „osobama koje su mentalno ili fizički oštećene“, „osobama sa ozbiljnom pihopatskom inferiornošću „, „političkim radikalima“, „poligamistima“, „prostitutkama“ i“lutalicama“. Kada su pvi imigranti iz Italije, mahom su to bili Sicilijanci masovno došli u SAD, mnogi su najpre stigli u Nju Orleans, tada se govorrilo da katolici nikada neće moći da budu pravi Amerikanci zato što će deo njihove lojalnosti biti posvećen papskoj državi. Bilo je i teorija zavere kojima su Italijansi sumnjičeni da žele da SAD podvrgnu papskoj državi. Na jednoj karikaturi italijanski majmun čisti cipele nekom dendiju. Na južnjače Italijane se gledalo kao da nisu dovoljno beli. Na jednoj karikaturi Ujka Sem gleda kako italijanski pacovi, direktno iz evroskih slamova nadiru u SAD. Neki su govorili kako Evropljani šalju u Ameriku svojre najgore ljude. Od 1919. imigranti su opisivani kao «crveni», „Reds“, komunisti, marksisti i anarhisti, što je protivrečilo činjenici da su tako nazivani ljudi koji su bežali od «crvenih».

( To my Jewish, Irish, Asian and Italian friends, thereformedbroker.com, Joshua Brown

January 30, 2017)

Racija na imigrante u Njujorku, Atlanti, Čikagu, Los Angelesu - u Kaliforniji, Teksasu, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Džordžiji i Kanzasu...

Američka imaigraciona policija je od ponedelja 6. februara do petka 10. februara izvela seriju racija na ilegalne migrante u Kaliforniji, Teksasu, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Džordžiji i Kanzasu, a najvidljivije u velikim gradovima Njujorku, Atlanti, Čikagu, Los Anđelesu.

To su prve racije na ilegalce nakon što je predsednik SAD Donald Tramp 25. januara izdao izvršnu naredbu (Executive Order) o poboljšanju javne bezbednosti u SAD, u kojoj se nabraja da treba da odmah budu deportovani svi deportacijama podložni stranci koji po oceni imigracionih službi predstavljaju opasnost po javnu bezbednost ili nacionalnu sigurnost SAD; koji počinili dela ili su optuženi za neko krivično delo, a slučaj nije rešen; koji su bili uključeni u prevaru ili hotimično lažno predstavljanje u vezi sa bilo kojim pitanjem zvaničnika ili vladinih agencija; oni koji su zloupotrebili bilo koji program vezan za korišćenje državnih beneficija; oni koji nisu poštovali svoju zakonsku obavezu da napuste SAD…

U predizbornoj kampanji Donald Tramp je obećavao da će deportovati 2 do 3 miliona imigranata s krivičnim dosijeom, mada su imigracioni eksperti da tvrdili je departman za unutrašnju bezbednost (Department of Homeland Security) procenjivao da je u SAD deportaciji podložno oko 1,9 miliona stranaca s krvičnim dosijeom („removable criminal aliens“), a da je među njima oko 690.000 osuđenih za krivično delo ili ozbiljne prekršaje koji u SAD borave ilegalno.

Povodom racija u Los Anđelesu, Feniksu i drugim gradovima izbile su demonstracije, a oglasile su se nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava migranata i pojedini političari Demokratske stranke.

Njusmagazin tajm podseća da su vlasti preduzimale slične racije i za vreme Obamine administracije, ali da su pre svega ciljale one koji predstavljaju pretnju po nacionalnu sigurnost i javnu bezbednost. Ipak, oko 2 miliona ljudi je deportovano tokom dva mandata Baraka Obame, koga su stoga neki nazivali „Deporter in Chief.“

Procenjuje se da u SAD boravi oko 11 miliona ilegalnih migranata iz Meksika, a da u SAD živi 35.797.080 Meksikanaca, koji su 2015. činili 11 odsto ukupne populacije SAD, ili 24 odsto od broja svih Meksikanaca u svetu.

( Immigration Crime US Immigration and Customs Enforcement Donald Trump, latimes.com February 11, 2017)

( What to Know About Recent Immigration Raids in U.S. Cities, time.com February 11, 2017)

( Federal Immigration Authorities Launch Raids Across The Country, npr.org, February 11, 20177:36 )

( Executive Order: Enhancing Public Safety in the Interior of the United States, whitehouse.gov, January 25, 2017.
)

( Appeals court rules against Obama immigration actions
, dw.com
)

( Obama announces deportation relief for five million , dw.com, 21.11.2014 )

Pismo 48 američkih univerziteta Donaldu Trampu: Dolazak najtalentovanijih vitalan za SAD

Predsednica Asocijacije američkih univerziteta Meri Sju Koleman u otvorenom pismu Donaldu Trampu kaže da univerzitetska zajednica priznaje važnost čvrstog procesa izdavanja viza za nacionalnu bezbednost, ali upozorava da naredba o zabrani ulaska u SAD ili vraćanja pojedinaca iz određenih zemalja izaziva štetu i da je treba brzo povući. Kaže se da naredba pogađa studente kojima je odobreno studiranje u SAD, a kojima je onemogućeno da se vrate u kampuse što remeti obrazovni proces istraživanja. Administracija se poziva da što je moguće pre pozdravi dolazak u SAD najtalentovanijih ljudi iz svih zemalja, da studiraju, predaju i obavljaju istraživanja na američkim univerzitetima. Naglašava se da je to vitalno za američku ekonomiju i za nacionalni interes da i dalje u SAD budu privlačeni najbolji studenti, naučnici, inženjeri i intelektualci, te da je zbog toga Asocijacija američkih univerziteta tesno sarađivala i sa prethodnim administracijama, posebno posle terorističkog napada (9/11) 2001. godine, da bi se obezbedilo da viza sistem spreči one koji nameravaju da nanesu štetu SAD, a da ojačaju priliv talenata koji mnogo doprinose američkoj naciji. Naglašava se takođe da druge zemlje imaju za cilj da potisnu SAD kao globalnog lidera u oblasti visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija. Dozvoliti im da zamene SAD kao prvorazrednu destinaciju za najtalentovanije studente i istraživače može da izazove nepopravljivu štetu u SAD i da pomogne tim zemljama da postignu svoje ciljeve kao globalni lideri, kaže se u otvorenom pismu iza koga stoji 48 predsednika američkih univerziteta, među kojima su predsednici univerziteta Kolumbija, Djuk, Džon Hopkings, Tafts, Prinston, Harvard, Sanford…

( Videti više: Eisgruber, other university presidents ask President Trump to ‘rectify or rescind’ immigration order:
Robert L. Barchi, President, Rutgers, The State University of New Jersey; Kimberly W. Benston, President, Haverford College; Joanne Berger-Sweeney, President, Trinity College; George Blumenthal, Chancellor, University of California, Santa Cruz; Lee C. Bollinger, President, Columbia University; Richard H. Brodhead, President, Duke University; Robert A. Brown, President, Boston University; Kimberly Wright Cassidy, President, Bryn Mawr College; Ronald J. Daniels, President, Johns Hopkins University; John J. DeGioia, President, Georgetown University; Nicholas B. Dirks, Chancellor, University of California, Berkeley; Christopher L. Eisgruber, President, Princeton University; Adam F. Falk, President, Williams College; Drew Gilpin Faust, President, Harvard University; Patrick Gallagher, Chancellor, University of Pittsburgh; Howard Gillman, Chancellor, University of California, Irvine; Amy Gutmann, President, University of Pennsylvania; Andrew Hamilton, President, New York University; Philip J. Hanlon, President, Dartmouth College; Sam Hawgood, MBBS, Chancellor, University of California, San Francisco; Ralph J. Hexter, Interim Chancellor, University of California, Davis; Rev. John I. Jenkins, C.S.C., President, University of Notre Dame; Pradeep K. Khosla, Chancellor, University of California, San Diego; Marvin Krislov, President, Oberlin College; David W. Leebron, President, Rice University; Ron Liebowitz, President, Brandeis University; Wallace D. Loh, President, University of Maryland, College Park; Anthony P. Monaco, President, Tufts University; David Oxtoby, President, Pomona College; Christina H. Paxson, President, Brown University; Daniel R. Porterfield, Ph.D., President, Franklin & Marshall College; Carol Quillen, President, Davidson College; Hunter R. Rawlings III, Interim President, Cornell University; Clayton Rose, President, Bowdoin College; Peter Salovey, President, Yale University; Michael H. Schill, President, University of Oregon; Mark Schlissel, M.D., Ph.D., President, University of Michigan; Valerie Smith, President, Swarthmore College; Barbara R. Snyder, President, Case Western Reserve University; Debora L. Spar, President, Barnard College; Samuel L. Stanley Jr., M.D., President, Stony Brook University; Sonya Stephens, Acting President, Mount Holyoke College; Claire E. Sterk, President, Emory University; Marc Tessier-Lavigne, President, Stanford University; Satish K. Tripathi, President, University at Buffalo; Mark S. Wrighton, Chancellor, Washington University in St. Louis; Henry T. Yang, Chancellor, University of California, Santa Barbara; Nicholas S. Zeppos, Chancellor, Vanderbilt University – princeton.edu, February 2, 2017 –
)

( Videti akođe: Community letter from Stanford leadership on immigration, stanford.edu, JANUARY 28, 2017)

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve