Loader

Tramp poništio TPP

26.januar,23:52

SAD se povlače iz Transpacifičkog partnerstva sa Singapurom, Bruneima, Novim Zelandom, Čileom, Australijom, Peruom, Vijetnamom, Malezijom, Meksikom, Kanadom, i Japanom

Japanski premijer Šino Abe o trgovini i "šikansen" vozu Vašington-Njujork

Dvadeset dana posle inauguracije i dve nedelje nakon što je potpisao dokument o raskidanju Transpacifističkog trgovinskog sporazuma (TTP ), američki predsednik Donald Tramp se u Vašingtonu 10. januara sreo s premijerom Japana Šinom Abeom, da bi tom prilikom naglasio kako su odnosi SAD i Japana kamen temeljac mira i stabilnosti u pacifičkom regionu, ali da se moraju odvijati na fer i recipročani način. Premijer Abe je takođe naglasio da je rast trgovine i investicija između Japana i SAD velika šansa. U tom kontekstu posebno je pomenuo japansku nameru da doprinese Trampovom programu ekonomskog rasta investicijama u infrastrukturu SAD – i, specifično, hvalivši japanski voz «šikansen», rekao da se nada da će američki predsednik ceniti brzinu i konfor maglev tehnologije i to da će za jedan sat moći da se stigne od Vašingtona do Njujorka, gde se nalazi Trampov toranj. Što se tiče pacifičke trgovinske saradnje, koja dramatično raste, rekao je da ona daje velike šanse i SAD i Japanu, a da ona mora biti fer…

Japanski premijer je drugi svetski lider koga je primio Tramp. Pre njega u Vašingtonu je bila britanska premijera Tereza Mej koja je pozdravila TRampovu izjavu o važnosti NATO (u šta je bilo sumnje nakon njegovih predizbornih poruka) i obećala da će raditi na tome da se njeni zapadni partneri posvete povećanju vojnih troškova na 2 odsto nacionalnih BDP…

( Remarks by President Trump and Prime Minister Abe of Japan in Joint Press Conference, whitehouse.gov, February 10, 2017 )

Predsednik Donald Tramp potpisao je 23. januara Memorandum o povlačenju SAD iz trgovinskog ugovora o Transpacifičkom partnerstvu (Trans-Pacific Partnership- TPP).

Za vreme mandata predsednika Obame Sjedinjene države su 2015. TPP potpisale sa Singapurom, Bruneima, Novim Zelandom, Čileom, Australijom, Peruom, Vijetnamom, Malezijom, Meksikom, Kanadom, i Japanom.

Američki Kongres nije ratifikovao taj ugovor kome se protivilo 60 odsto Amerikanaca, a Tramp je u izbornoj kampanji obećao da će ga poništiti. Taj sporazum o slobodnom trgovinskom partnerstvu smatran je jednim od najvećih dostignuća bivšeg predsednika Baraka Obame.

Sporazumom TTP bile su regulisane carinske tarife zemalja učesnica, pravila koja se tiču finansijske i investicione sfere, autorskih prava, ekoloških standarda, itd o kojima je bilo predviđeno usaglašavanje nacionalnih zakonodavstava. Barak Obama izneo predlog da se stvori u TTP Specijalni sud u čijoj bi nadležnost bilo razmatranje sporova između transnacionalnih kompanija i vlada.

Umesto TPP Tramp namerava da sklopi pojedinačne ugovore, a agencija Rojters, pominje da bi o prvom takvom ugovoru Trampova administracija mogla da pregovara s Japanom, a zatim s Tajvanom i Vijetnamom.

Tramp takođe namerava da pregovara o ugovoru NAFTA ( North American Free Trade Agreement) koji su SAD sklopile s Meksikom i Kanadom.

Sa Evropskom Unijom SAD su pregovarale o Transatlantskom partnerstvu o trgovini i investicijama (Transatlantic Trade and Investment Partnership TTIP).

Jedna od osporavanih odredbi TTIP-a je bilo uspostavljanje ISDS-a (Investor State Dispute Settlements), specijalnih arbitražnih sudova izvan nacionalnih zakonodavstava, pred kojima bi korporacije mogle da tuže države u slučaju da one donesu zakone kojima bi korporacije bile oštećene.

Pregovori o TTIP započeti su 2013. godine na inicijativu predsednika SAD Baraka Obame u cilju uklanjanja carina između SAD i EU i povećanja trgovinske razmene, ali su prekinuti zbog protivljenja nekoliko evropskih zemalja, među kojima su i Francuska i Nemačka.

Državni sekretar Francuske za pitanja spoljne trgovine Matijas Fekl nedavno zjavio da je pregovore o TTIP-u neophodno pod hitno obustaviti.

Tri dana pre inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa, još funkcionišuća administracija Baraka Obame i EU su izdale zajedničko saopštenje u kojem su branile Transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini (TTIP), ako je zaključivanje tog ugovora bilo neizvesno. Nastavak pregovora postao je još neizvesniji poslije izborne pobede Trampa, koji je više puta kritikovao TTIP, tvrdeći tokom kampanje da je on velika opasnost za opstanak više miliona radnih mesta u SAD.

( Trump pulls U.S. out of Pacific trade deal, loosening Asia ties, reuters.com, 23. 1. 2017)

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve