Loader

Vučić se vraća iz Brisela

15.decembar,21:38

Hrvatska blokirala otvaranje poglavlje 26 u pristupnim pregovorima Srbije i EU

Premijer Aleksandar Vučić odlučio je u ponedeljak uveče 12. 12. 2016, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da otputuje iz Brisela, tako da 13. decembra neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije.

To je njegov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

Posle sastanka šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, premijer Srbije je poručio da je imao težak i otvoren razgovor sa Mogerini, kojoj se zahvalio na prijemu i ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.

„Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Pošto sam odgovoran i moj posao je da se brinem o budućnosti Republike Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regionu, večeras neću davati dodatne izjave“, poručio je Vučić izlazeći iz zgrade Saveta EU.

Premijer Srbije kaže da je za 13. 12. u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na Međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.

Premijer je ranije izjavio, kako je prenela Prva TV, da mu je „dosta hrvatskog iživljavanja“ i najavio da će se sutra obratiti naciji.

Ovo nije prvi put da Zagreb blokira otvaranje poglavlja, isto se dogodilo sa 23 i 24, iako su evropski zvaničnici, Evropska komisija, a danas izričito i kancelarka Angela Merkel, ukazali da se bilateralna pitanja rešavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.

Vučić je novinarima u prolazu rekao da je sastanak s Mogerini bio veoma težak, i da je on izneo svoje mišljenje o ponašanju pojedinih zemalja u regionu, pre svega Hrvatske.

Na Međuvladinoj konferenciji, na kojoj je planirano otvaranje poglavlja 5 i 25, ostaje ministarka Jadranka Joksimović.

„Srpska delegacija, sa izuzetkom Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima o sprovođenju u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vraća se koliko ovog trenutka u Beograd“, rekao je Vučić večeras u Briselu.

Srbija će sutra na Međuvladinoj konferenciji otvoriti dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU i održati redovni Savet za pridruživanje i stabilizaciju EU -Srbija.

Vučić se sastao s Mogerini

Vučić se ranije večeras u Briselu sastao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Sastanku je prethodila informacija da je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa EU, a premijer Vučić je poručio da će, ukoliko ne postigne dogovor sa Mogerini i Hrvatska povuče blokadu, napustiti Brisel, gde je sutra trebalo da prisustvuje Međuvladinoj konferenciji.

Ranije danas potvrđeno je da je svih 28 članica dalo saglasnost na otvaranje poglavlja 5 i 25, ali se očekivalo da tokom dana, na radnim grupama EU, i poglavlje 26 dobije zeleno svetlo.

Popodne je stigla vest iz Berlina koja je signalizirala razvoj događaja: hrvatski premijer Andrej Plenković je na zajedničkoj pres konferenciji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da Beograd treba da ispuni sve kriterijume za otvaranje poglavlja.

Kancelarka je, međutim, reagovala ocenom da, što se Srbije tiče, otvorena bilateralna pitanja treba bilateralno rešavati.

„A ako Nemačka može da pomogne, ona će to i da učini. Snažno podržavam spremnost Hrvatske na razgovor sa Srbijom“, rekla je Merkelova, preneli su hrvatski mediji.

Ranije je i austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc izjavio je za Tanjug da se nada dogovoru oko otvaranja poglavlja 26, jer je to podrška hrabrom reformskom kursu srpske vlade.

„Srbija je postala sidro stabilnosti u regionu i važan partner u savladavanju migrantske krize, koja još uvek pogađa naše dve zemlje. Zahvaljujući hrabrim reformskim naporima premijera Aleksandra Vučića i daljem napretku u dijalogu sa Prištinom postalo je moguće otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima“, istakao je Kurc u intervjuu Tanjugu.

Šef austrijske diplomatije rekao je i da je, zajedno sa drugim partnerima u EU i komesarom Johanesom Hanom, u redovnom kontaktu sa hrvatskom stranom kako bi se eventualne prepreke na putu Srbije u Uniju uklonile.

„Generalno važi pravilo da bilateralna pitanja ne smeju da blokiraju pristupni proces zapadnobalkanskih zemalja. To je i važan element Berlinskog procesa“, podsetio je Kurc.

Hrvatska je i ranije blokirala otvaranje poglavlja sa Srbijom.

Iako poglavlje 26, kao i 25, slovi za relativno „lako poglavlje“, jer su kultura i obrazovanje primarno u nadležnosti država članica, a ne EU, Hrvatska prigovara po pitanju položaja nacionalnih manjina u obrazovnom sistemu Srbije.

Zahtevi Zagreba oko položaja i prava nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja ranije su već bili predmet razgovora i to u sklopu pregovora o zajedničkoj EU poziciji za otvaranje poglavlja 23, koje se, između ostalog, bavi pitanjima osnovnih prava nacionalnih manjina.

Tada je Hrvatska više meseci blokirala otvaranje poglavlja 23 i 24 zbog insistiranja na ukidanju univerzalne jurisdikcije za ratne zločine, punoj saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu, ali i na boljem položaju hrvatske manjine u Srbiji.

Evropska komisija je, međutim, i tada, kao i sada, odbacivala ovakvu vrstu zahteva kao neosnovanu, jer se prava nacionalnih manjina rešavaju u bilateralnim kontaktima dveju država i nisu deo EU tekovina, čije se usklađivanje zahteva tokom pristupnih pregovora.

Ipak, iako je stav EK jasan, procedura je takva da sve zemlje pojedinačno, pa i Hrvatska, treba da daju saglasnost na otvaranje svakog pojedinačnog poglavlja.

( Vučić se vraća večeras za Beograd, ne čeka međuvladinu konferenciju, Tanjug, 12. 12. 2016. )

RTS: Vučić zbog blokade poglavlja napustio Brisel

Premijer Aleksandar Vučić, u znak protesta što je Hrvatska blokirala poglavlje 26, napustio je Brisel. Posle sastanka premijera sa Visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, izvesno je da će sutra u Briselu biti otvorena poglavlja pet i 25, ali ne i 26, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić neće u utorak prisustvovati međuvladinoj konferenciji u Briselu, nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje.

Posle sastanka sa Federikom Mogerini, Vučić je rekao da je zahvalan visokoj predstavnici EU na prijemu, njenoj ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.

„Imali smo veoma težak, otvoren i iskren razgovor. Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Hrvatske, ali pošto sam odgovoran čovek i moj je posao da brinem o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u našem regionu, večeras neću davati nikakve dodatne izjave“, rekao je Vučić.

O tome će detaljnije govoriti po povratku u Beograd.

Premijer Srbije kaže da je za sutra u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.

Srpska delegacija, sa izuzetkom ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima oko sprovođenja u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vraća se za Beograd, rekao je Vučić.

Posle sastanka premijera sa Visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, izvesno je da će sutra u Briselu biti otvorena poglavlja 5 i 25, ali ne i 26, javlja izveštač RTS-a iz Brisela.

Ranije večeras, Jadranka Joksimović rekla je za RTS da je Hrvatska bez ikakvih razloga, osim političke namere, blokirala poglavlje 26.

Do sada, sve zemlje članice EU dale su saglasnost za otvaranje poglavlja pet, koje se odnosi na usklađivanje srpskih propisa sa evropskim standardima u oblasti javnih nabavki, i poglavlja 25, koje se tiče nauke i istraživanja.

Inače, zemlje članice EU nisu postigle dogovor ni 27. juna o otvaranju poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe, u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu tada dale saglasnost da se to učini 30. juna.

Pored poznatih zahteva u vezi sa pravima hrvatske manjine i jurisdikcijom suda za ratne zločine, Zagreb je tada insistirao da se u tekst prelaznih merila koje Srbija treba da ispuni tokom pregovora unese i pitanje odštete za žrtve ratnih zločina i rešavanje pitanja nestalih, što nije bilo prihvatljivo za Evropsku komisiju i druge zemlje članice.

Pregovaračka poglavlja 23 i 24 otvorena su 18. jula na međuvladinoj konferenciji u Briselu.

( RTS,PONEDELJAK, 12. DEC 2016, 20:15 -21:19)

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve