Loader

Italijani rekli „ne“

08.decembar,23:47

Odbačen predlog ustavne reforme kojom bi bila oslabljana uloga senata, a ojačao položaj vlade, premijer Renci podneo ostavku, sledi izbor 65. italijanske vlade posle 1945.

Građani Italije su na ustavnom referendumu, sudeći prema objavljenim izlaznim anketama Instituta „Pijepoli“, za reforme je glasalo između 42 i 46 odsto glasača, dok je protiv bilo između 54 i 58 odsto, što znači da nisu prihvaćene ustavne reforme čiji je cilj bio jačanje centralne vlasti i radikalna promena parlamenta kroz ograničenje moći Senata, javljaju italijanski mediji. Da su prihvaćene reforme, ne bi bilo potrebno da oba doma parlamenta glasaju o svim zakonima. Predsedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja. Stranka, koja osvoji 40 odsto glasova, u parlamentu bi dobila apsolutnu većinu, što bitno menja karakter italijanskog političkog sistema po kome je u poslednjih 70 godina Italija promenila 63 vlade.

Italijanski premijer Mateo Renci je za reformu imao podršku levog centra, uz banke i industrijalce. Među protivnicima ustavnih je i antisistemski Pokret pet zvezda, koji smatraju da bi reforme ugrozile demokratiju jer bi prevelika moć bila koncentrisana u kancelariji premijera; bivši premijer Silvio Berluskoni i lider Severne lige Mateo Salvini, koji se zalaže za davanje većih, a ne manjih, ovlašćenja regionima.

Premijer Renci je u kampanji rekao da će podneti ostavku, ako predlog reforme bude odbačen na ustavnom referendumu.

Odmah po objavljivanju rezultata opozicioni lideri iz Severne lige i Forca Italija pozvali su Rencija da podnese ostavku.

Rasla je zabrinutost zbog moguće finansijske nestabilnosti u trećoj po veličini ekonomiji evrozone, ako Renci padne sa vlasti, što je odmah nakon objavljivanja prvih procena izbornog ishoda izgledalo verovatno, a što je potvrđeno njegovim obraćanjem javnosti u ponoć.

Ostavka premijera Rencija ne bi trebalo da predstavlja zemljotres za Italiju, u kojoj posle njegove otavke treba da se formira 65. vlada posle 1945.

Evro je pao u odnosu na dolar odmah nakon što su objavljene izlazne ankete.

Referendum je posmatran kao barometar raspoloženja protiv establišmenta u Evropi. Nemački Špigel iznad pregled zapadne štampe stavlja naslov: „Sledeći poraz evropskog establišmenta“ ( Nächste Niederlage für Europas Establishment“). Izveštači iznose prognoze da će ishod referenduma uticati na rast uticaja populističkih stranaka, među kojima Pokreta 5 zvezda i anti-imigrantske Severne lige i da je to deo populističkog talasa – poput Bregzita u Velikoj Britaniji u junu, uspona na anti-imigrantskog Nacionalnog fronta u Francuskoj i izbora Donalda Trampa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oponenti konstitucionalne reforme su proslavljali pobedu otkrivanjem daljih ambicija: „U Italiji, Rexit je počeo“ rekao je Mauricio Gaspari, lader oposicione Forca Italia.

Kampanju protiv predloženih reformi naročito je predvodio antisistemski Pokret pet zvezdica (Movimento 5 Stelle), koji vodi komičar Bepe Grilo. POkret se ne deklariše ni kao levi ni kao desni, zalaže se za neposrednu demokratiju, smatra se evroskeptičnim, podseća pomalo na pokrete Ocuppy i na španski pokret Indignados.

Taj pokret želi da se raspiše referendum o tome da li Italija treba da zadrži evro ili da vrati italijansku liru.

Danijel Kaprera glasnogovornik Pokreta 5 zvezda (M5S) za BBC Radio 4, izjavljujući da će M5S, ako dođe na vlast, raspisati referendum evru koji po njemu nije dobar za Italiju, odbacuje tezu o globalnom populističkom talasu koji oduvava vlade i naglašava da takođe postoji kriza u EU, da postojeći sistem EU ne uvažava potrebe ljudi, da ne pomaže da se reši ni jedan socijalni problem u Evropi bilo da je reč o imigracijama,i finansijskim problemima. Evropa je sada upotrebljavana da obezbeđuje jeftunu radnu snagu i da svakome smanji platu. To nije mnogo dobar sistem.“

Italiani su glasali da odbace promene, a napuštanje evra nije bilo predmet izjašnjavanja.

( No in forte fantagio… Renzi parla mezzanotte , la Republica, 4. 12. 2016)

( Referendum costituzionale 2016

Il No al 56-60%. La riforma non passaCoriere della serra, 4. 12. 2016)

( I ITALIA BOCCIA LA RIFORMA. la Republica, 4. 12. 2016)

( Экзитпол: противники конституционной реформы побеждают на референдуме в Италии. RT, 4. 12. 2016)

( Italy referendum: PM Matteo Renzi suffers heavy defeat, exit polls suggest, BBC, 4. 12. 2016)

( Nächste Niederlage für Europas Establishment“, Der Spiegel, 5. 11. 2016 )

( Italy referendum: ‘Period of uncertainty’ predicted after Matteo Renzi’s defeat , Guardian, 5. 11. 2016 )

Kako su glasale pojedine italijanske regije

(INTERAKTIVNA KARTA koja pokazuje rezultate na linku: Referendum costituzionale 2016
la Republica, 4. 12. 2016
)

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve