Loader

Prilog kulturi sećanja

Russians are coming (1966)

03.novembar,08:44

Svaka sličnost s aktuelnim narativom slučajna

REŽISER: Norman Jewison

GLUME: Carl Reiner, Eva Marie Saint, Alan Arkin, Brian Keith, Jonathan Winters

1966 komedija, satirični, 121 minuta

Alan Arkin i Džonatan Vinters predvode glumačku ekipu sastavljenu od zvezda (Karl Rajner, Eva Mari Sent, Brajan Kit, Teodor Bikel) u ovoj neverovatnoj komediji o ruskoj podmornici koja se nasukala nadomak obale Nove Engleske.

Kapetan ruske podmornice se dugo zagledao u obalu Nove Engleske i podmornica se nasukala na peščani sprud. Mala grupa ruskih mornara, koje predvodi Rozanov (Alan Arkin), poslata je na obalu da ukrade motorni čamac koji će pomoći podmornici da se oslobodi. Oni se iskrcavaju na malo ostrvo (kakvo je Kejp Kod), i među stanovnicima ostrva se odjednom rašire glasine kako su ruski padobranci izvršili invaziju. Fendal Hokins (Pol Ford), veteran iz Prvog svetskog rata, spreman je da povede patriotsku brigadu dobrovoljaca protiv Rusa. Link Metoks (Brajan Kit), šef policije grada Glostera, pokušava da obuzda rulju razumom. Volt Viteker (Karl Rajner) je pisac koji letuje sa porodicom na ostrvu. Jedna od najsmešnijih scena ove priče događa se kada on ostaje vezan za lokalnu telefonistkinju, Alis Fos (Tesi O’Šia), koja je sredovečna i veoma debela. Mladi Rus, Kolčin (Džon Filip Lou), se zaljubljuje u Alison (Andrea Dromm), mladu Amerikanku. Kada Kolčin hrabro spase dete kome je pretila opasnost na visokom krovu, neprijateljstvo nestaje. Lokalno stanovništvo zaboravlja na svoje strahove i bes i pomaže ruskoj podmornici da ode u miru.

( Rusi dolaze! Russians are coming! Russians are coming! a>HBO.rs, Sinopsis)

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve